Σε προσωπικό επίπεδο, οι νεοφιλελεύθεροι έχουν ένα πρόβλημα: πρέπει να βγουν και να υπερασπιστούν το «κοινωνικό κράτος» και το κρατικό σύστημα Υγείας. Ιδιαίτερα το δεύτερο, καθώς αυτό σήκωσε ΟΛΟ το βάρος της αντιμετώπισης των ασθενών με CoviD-19. Αυτό οπωσδήποτε τους προκαλεί μια αλλεργία.

Οι αστοί πολιτικοί, όμως, έχουν τις ιδιότητες του χαμαιλέοντα. Ξέρουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες της συγκυρίας. Κι επειδή ξέρουν πολύ καλά ότι το μείζον γι’ αυτούς είναι να διατηρούν την  πολιτική ηγεμονία, μέσω της απόσπασης κοινωνικής συναίνεσης, «παρκάρουν» προς το παρόν τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα και αλλάζουν τροπάριο.

Ο Μητσοτάκης, στη συνέντευξη-αγιογραφία που του έφτιαξε ο Παπαχελάς για το πασχαλιάτικο φύλλο της «Καθημερινής», χαρακτήρισε… «σοσιαλιστικό» το προνοιακό βοήθημα των 800 ευρώ που το ελληνικό κράτος έδωσε στους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους! Δε δίστασε να κάνει και την… «προσωπική αυτοκριτική του» για το ΕΣΥ! Τώρα «αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στο ΕΣΥ», η δε «αυτοκριτική» του γίνεται «και για τον τρόπο που έβλεπα ίσως κάποια πράγματα, αλλά και για τις επιλογές που έγιναν σε κάποιες διοικήσεις νοσοκομείων».



Λέει ψέματα. Και όταν δηλώνει ότι «απέκτησα μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη –και το λέω ανοιχτά–στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» και όταν δηλώνει ότι «έχω βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, όχι μόνο τώρα αλλά και μακροπρόθεσμα: να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνον για τη χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά».

Λέει ψέματα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να διατηρήσει την πολιτική ηγεμονία. Αν πήγαινε κόντρα στο ΕΣΥ, θα τον μούτζωναν ακόμα και οι φανατικοί δεξιοί.

Το ότι δεν έχει αλλάξει τις απόψεις του φαίνεται από τον τρόπο που επαναδιατυπώνει τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας να συνεργάζεται γόνιμα με τον ιδιωτικό τομέα και να απορροφά τεχνογνωσία, όπου αυτή είναι απαραίτητη». Δεν μιλάει τώρα για ΣΔΙΤ και για εκχώρηση του μάνατζμεντ δημόσιων νοσοκομείων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, αλλά επιλέγει τον αόριστο όρο «γόνιμη συνεργασία», που χωράει τα πάντα.

Για να απαντήσει μάλιστα στο αίτημα της επίταξης των ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων, που έχει γίνει σχεδόν παλλαϊκό, λέει ένα ακόμα ψέμα: «Από την πρώτη στιγμή που έσκασε αυτή η κρίση, άλλωστε, θέσαμε όλο τον ιδιωτικό τομέα υπό τη συνολική εποπτεία του υπουργείου Υγείας. Απλώς, δεν χρειάστηκε, ευτυχώς, να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα, διότι και στις πιο δύσκολες ημέρες απείχαμε αρκετά από το να γεμίσουν οι εντατικές μας».

Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν να «κόψει» κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να πληρώσει μ’ αυτά υπηρεσίες των εμπόρων της υγείας. Τα μαγαζιά τους δεν τα επίταξε, ούτε τα έθεσε υπό ενιαίο σχεδιασμό. Αυτοί κερδοσκοπούν ασύδοτα με την πελατεία τους, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία, ενταγμένα στο σχεδιασμό της αντιμετώπισης της πανδημίας CoviD-19, υπολειτουργούν ως προς την αντιμετώπιση όλων των άλλων περιστατικών, όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ. 

Κονομάνε περισσότερα, μάλιστα, αυτή την περίοδο οι έμποροι της υγείας, γιατί στα μαγαζιά τους πηγαίνουν και περιστατικά που υπό κανονικές συνθήκες θα πήγαιναν στα δημόσια νοσοκομεία (υπάρχει ένας διάχυτος φόβος ότι στα δημόσια νοσοκομεία μπορεί να συμβούν μολύνσεις από κοροναϊό, ενώ τα ιδιωτικά μαγαζιά έχουν μείνει εκτός αντιμετώπισης της πανδημίας και διαφημίζουν στην πελατεία τους ότι είναι «απολύτως ασφαλή»). Πρόκειται –πέραν των άλλων- και για ανηθικότητα: στα δημόσια νοσοκομεία το βάρος, στα ιδιωτικά μαγαζιά η κονόμα.

Το ότι ο Μητσοτάκης λέει ψέματα, όταν δηλώνει ότι… αναθεώρησε προσωπικές του αντιλήψεις για το ΕΣΥ και ότι βάζει μπροστά μια διαδικασία ενίσχυσής του φαίνεται από τα μέτρα που αποφασίζονται τώρα. Οταν, εν μέσω πανδημίας, οι «τρύπες» του ΕΣΥ μπαλώνονται είτε με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από μια μονάδα του ΕΣΥ σε άλλη, είτε με περιορισμένες προσλήψεις επικουρικών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είτε με συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς, και όχι με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί όταν η πανδημία ολοκληρώσει τον κύκλο της. Ολα θα ξεχαστούν και οι νεοφιλελεύθεροι δεξιοί θα επιστρέψουν στο σχέδιό τους, της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ενα σχέδιο που εφάρμοζαν ήδη στην πράξη, όταν ο κοροναϊός τους ανάγκασε να κάνουν κράτει.

Δείτε στη φωτογραφία τι προβλέπει η ΠΝΠ της 13ης Απρίλη (ΦΕΚ 84 Α).

  • Ολα τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα παίρνουν 2.000 ευρώ το μήνα. Η συνεργασία μπορεί να φτάσει ακόμα και τους τέσσερις μήνες.
  • Οι ιδιώτες γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούνται ακόμα και μόνο για τις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας μπορεί να μετακινεί γιατρούς και νοσηλευτές από ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) σε κέντρα υγείας ή νοσοκομεία, για διάστημα που μπορεί να φτάσει τους τρεις μήνες.

Τι σημαίνουν αυτές οι ρυθμίσεις; Οτι δεν έχουν καμιά πρόθεση να ενισχύσουν τα νοσοκομεία και τις άλλες μονάδες του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό. Τις τεράστιες ελλείψεις τις αντιμετωπίζουν είτε «εκ των ενόντων» (με εγκατάλειψη των ηλικιωμένων της υπαίθρου, οι οποίοι δε θα έχουν το γιατρό τους), είτε με αρπακολλατζίδικες λύσεις, όπως η συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς στα νοσοκομεία, τους οποίους προσπαθούν να γλυκάνουν με το διχίλιαρο. 

Αν είχαν σκοπό να ενισχύσουν το ΕΣΥ, θα έκαναν τώρα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και δε θα κατέληγαν σε τέτοιες λύσεις. Η ίδια η πράξη τους αποδεικνύει ότι ο Μητσοτάκης λέει ψέματα στον ελληνικό λαό.

Πηγή: eksegersi.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το