Στις 01/08/1914 αρχίζει ο Α’ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος. Αφορμή για την έκρηξη του πολέμου υπήρξε η δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου – Φερδινάνδου και της γυναίκας του από έναν Σέρβο εθνικιστή στις 28 Ιούνη 1914. Στη Σερβία στάλθηκε τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Αυστρία θεωρούσε απολύτως υπεύθυνη τη Σερβία και έθετε εντελώς απαράδεκτους όρους. Στη συνέχεια και χωρίς να λάβει υπόψη της την απάντηση της Σερβίας, κήρυξε πόλεμο εναντίον της, στις 28 Ιούλη 1914. Η δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστροουγγαρίας δεν ήταν βεβαίως παρά το πρόσχημα του πολέμου, που ήταν αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και έγινε για την ιμπεριαλιστική αναδιανομή του κόσμου, τον έλεγχο των πρώτων υλών και των αγορών, κοκ.

Την 1η Αυγούστου η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσία και σε πολύ λίγο χρόνο οι εμπόλεμοι αυξάνονται και οι συγκρούσεις γενικεύονται. Ακολούθως, σχηματίστηκαν οι εξής ιμπεριαλιστικοί συνασπισμοί: Ο συνασπισμός της «Τριπλής Συμμαχίας», στον οποίο ανήκαν η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία, η Βουλγαρία και η Τουρκία και ο συνασπισμός της «Αντάντ», στον οποίον ανήκαν η Γαλλία, η Αγγλία, η Ρωσία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Ιαπωνία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Κίνα και οι ΗΠΑ (συνολικά στον πόλεμο μετείχαν με τον έναν ή τον άλλο συνασπισμό 38 χώρες).

Παρακάτω μερικές έγχρωμες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και που δείχνουν στιγμές κατά τη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ινδοί στρατιώτες στα χαρακώματα

Οι στρατιώτες περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στα χαρακώματα, στην παραπάνω φωτογραφία στο Αλβανικό μέτωπο στρατιώτης κουρεύεται

Γερμανικό πυροβολικό στις αρχές του Πολέμου το 1914

Τα χαρακώματα δεν παρείχαν καμία προστασία έναντι της ανάπτυξης χημικών όπλων. Εδώ, καναδός στρατιώτης με το άλογό του, φορώντας μια μάσκα αερίων.

Τα χημικά όπλα αντιπροσώπευαν μια τρομακτική τεχνολογική πρόοδο στο πεδίο της μάχης. Αλλά τα ταχυδρομικά περιστέρια, τα οποία οι στρατιώτες τα μετέφεραν με περίτεχνους περιστεριώνες, μετέφεραν μηνύματα στην πρώτη γραμμή.

Αυστραλοί στρατιώτες στο πεδίο της μάχης

Καναδοί στρατιώτες με την μασκότ τους – τα ζώα ήταν κοινά στο πεδίο της μάχης και χρησίμευαν για να τονώσουν το ηθικό των στρατιωτών.

Στις 28 Ιουνίου του 1919, υπογράφτηκε η Συνθήκη των Βερσαλλιών, που έφερε επισήμως το τέλος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί συνεχίστηκαν.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το