Έντονος αναβρασμός επικρατεί για μια ακόμη φορά στον χώρο της Υγείας, με φόντο τις απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών για το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση, αλλά και την απόφαση-“βόμβα” του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.  

“Μετωπική” νοσοκομειακών γιατρών-κυβέρνησης

Σε “μετωπική σύγκρουση” με την κυβέρνηση οδηγούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί με επίκεντρο το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, το οποίο αλλάζει ριζικά το ΕΣΥ, ανατρέποντας και τις εργασιακές συνθήκες των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς αίρει την αποκλειστική απασχόληση στο Δημόσιο και δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες να καλύπτουν κενά στα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχουν ήδη τοποθετηθεί όχι μόνο οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών σε όλη την χώρα αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καθώς και οι σύλλογοι Αθηνών, Πειραιώς, Πάτρας, οι διοικήσεις των οποίων κατά κανόνα βρίσκονται πολιτικά κοντά στη Νέα Δημοκρατία.

«Μία λέξη -αναφέρει η ΟΕΝΓΕ- περιγράφει το νομοσχέδιο. ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ.

»Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Και αυτό έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν σαν ελευθερία επιλογών. Έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δίνουν την επιλογή σε όσους «το επιθυμούν» και «δεν τσιγκουνεύονται να πληρώσουν για την υγεία τους» να το κάνουν. Αυτό είπε στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ ο εισηγητής του νομοσχεδίου από την πλευρά τους κυβερνώντος κόμματος.

»Εκβιάζονται οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν και εφόσον «θέλουν» να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία».

«Η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο ολοκληρώνει την αντιδραστική “μεταρρύθμιση” στην υγεία, μετά από 33.000 θανάτους, κλείνει την πόρτα στον ασθενή που δεν έχει να πληρώσει. Θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή πριν τη δημιουργία του ΕΣΥ, όταν μπορούσε να βρει την υγεία του μόνο όποιος είχε μέσο ή χρήματα», τόνισε η Δέσποινα Τοσονίδου,  μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου με συγκέντρωση στο Σύνταγμα, την ώρα που μέσα στο κτίριο της Βουλής θα γίνεται ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Την Τρίτη θα ακολουθήσει μια ακόμη παναττική 24ωρη απεργία με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12:30.

Νέα 24ωρη απεργία – αυτή τη φορά πανελλαδική – κηρύχθηκε για την Πέμπτη, ημέρα που το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, «εάν φτάσει έως εκεί», όπως λένε χαρακτηριστικά οι γιατροί. Για εκείνη την ημέρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί απευθύνουν παλλαϊκό κάλεσμα στο συλλαλητήριο στη Βουλή στη 1:00 το μεσημέρι.

Η ΟΕΝΓΕ, για την ημέρα που το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους ασθενών, όλο το λαό, σε συμμετοχή στη συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο που δίνει τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η Δέσποινα Τοσονίδου επισημαίνει ότι «η υπεράσπιση των δικών μας εργασιακών δικαιωμάτων έρχεται σε δεύτερη μοίρα, ο αγώνας που κάνουμε δεν είναι για να μην χαθεί το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν και δημόσια περίθαλψη». «Η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τους γιατρούς του ΕΣΥ σε κυνηγούς πελατών», προσθέτει η γιατρός, μιλώντας για το νομοσχέδιο που προβλέπει δυνατότητα άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος σε γιατρούς του Δημοσίου και κάλυψη κενών του ΕΣΥ από ιδιώτες.

Αντισυνταγματική η παράταση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την παράταση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Με την απόφαση του Συμβουλίου ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της επανόδου στην εργασία για υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ τίθεται πλέον σοβαρά και το ερώτημα της επιστροφής του μισθού τους αναδρομικά.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας. Ως «δικαίωση» περιέγραψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, την απόφαση του ΣτΕ, ενώ κάλεσε τον Θάνο Πλεύρη “να προωθήσει διάταξη για εφαρμογή της εν λόγω απόφασης”.

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας σχολιάζοντας την απόφαση αρκέστηκε να αναφέρει πως η κυβέρνηση θα λάβει “όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της”.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το