Συνεχίζονται οι απολογίες μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Το προηγούμενο διάστημα απολογήθηκαν οι Χ. Αλεξόπουλος, Γ. Γερμενής, Α. Γρέγος, Ε. Ζαρούλια, Π. Ζησιμόπουλος, Π. Ηλιόπουλος, Η. Κασιδιάρης και Ν. Κούζηλος.
Ο Αλεξόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, αλλά “απλός υποστηρικτής” που έτυχε να εκλεγεί βουλευτής! Είπε πως διαφοροποιήθηκε μετά τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν διάβασε τη δικογραφία και είδε πράγματα που μέχρι τότε θεωρούσε “σάλτσες των καναλιών και των πολιτικών μας αντιπάλων”. Μίλησε για άτομα που “παρεκτράπηκαν και θεώρησαν τον εθνικισμό ως χουλιγκανισμό” και σχετικά με τον εθνικοσοσιαλισμό, αναφέρθηκε σε “κρυφή ατζέντα ατόμων που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα της Χρυσής Αυγής”. Δήλωσε ότι ομάδες με στολές παραλλαγής δεν υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα, ότι “έρχονταν από τη Νίκαια και τον Πειραιά”, στοχοποιώντας τον Λαγό. Κατέθεσε ότι κατά τη διαδικασία αποχώρησής του από τη Χ. Α. μετά τη δολοφονία Φύσσα δέχτηκε απειλές, κάτι που δεν αντιστοιχεί σε “νόμιμο πολιτικό κόμμα” και μίλησε για άτομα με νοοτροπία “μπράβου της νύχτας”.
Ο Γερμενής αρνήθηκε την ύπαρξη παλιότερου καταστατικού, παρ’ όλο που ο ίδιος στην απολογία του στους ανακριτές είχε μιλήσει για καταστατικό του 1994! Αρνήθηκε τα περί ταγμάτων εφόδου, ενώ σχετικά με άλλα επεισόδια για τα οποία κατηγορείται και ο ίδιος δήλωσε άγνοια. Σχετικά με την δολοφονία Φύσσα επιχείρησε να φορτώσει όλη την ευθύνη στον Ρουπακιά. Σχετικά με την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, είπε ότι “Το 2005 μπορεί να ήμουν σύμφωνος με κάτι και μετά να πάω κάπου αλλού…”. Παραδέχτηκε επίσης, ότι η οργάνωση είχε πυρήνες υποδοχής νέων μελών.
Οι ερωτήσεις που τέθηκαν στην Ελένη Ζαρούλια, σύζυγο του Νίκου Μιχαλολιάκου, σχετικά με την εγκληματική δράση αφορούσαν τις δολοφονικές επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, για τις οποίες η Ζαρούλια είπε ότι ενημερώθηκε εκ των υστέρων από τη δικογραφία και, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ισχυρίστηκε ότι ο Μιχαλολιάκος ενημερώθηκε το επόμενο μεσημέρι από την ίδια, όταν δέχτηκε τηλεφώνημα από τα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων σχετικά με τις έρευνες της Αστυνομίας. Τη Ζαρούλια βέβαια διαψεύδουν οι καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες Λαγού – Μιχαλολιάκου και ο μάρτυρας Άρης Σπίνος, πρώην υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.
Ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης Αντώνης Γρέγος έκανε λόγο για σκευωρία, επειδή η Χρυσή Αυγή “πήγαινε για αξιωματική αντιπολίτευση” και “ξέραμε πως σχεδιάζουν την πολιτική μας εξόντωση”. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 2007, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι πληροφορήθηκε τη δολοφονία του Φύσσα “μια-δυο μέρες αφότου έγινε, δεν ασχολούμουν ιδιαίτερα με ότι γίνεται στην Αθήνα”. Είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τάγματα εφόδου, χαρακτήρισε “ρητορική αστοχία” την αναφορά του Μιχαλολιάκου “στις λόγχες που θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια”. Αρνήθηκε ότι υπήρχαν στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και ορκωμοσίες μελών, “Δεν υπήρχε τέτοια διαδικασία, όχι όλα αυτά που ακούγονται…” και δήλωσε άγνοια σχετικά με την ύπαρξη παλιότερου καταστατικού της Χρυσής Αυγής, πριν από το 2012.
Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, που έχει αποχωρήσει από την Χ. Α. και ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος, που είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης από το 2011, μίλησαν για πολιτική δίωξη και σκευωρία, δηλώνοντας άγνοια για όλες τις εγκληματικές ενέργειες που αποδίδονται στη Χ.Α., για πολλές από τις οποίες έχουν καταδικαστεί χρυσαυγίτες. Αρνήθηκαν την ύπαρξη ταγμάτων εφόδου, τις στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και τις ορκωμοσίες δόκιμων μελών, ισχυριζόμενοι ότι αποδόθηκαν στη Χρυσή Αυγή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει μέλη. Σχετικά με το καταστατικό της οργάνωσης, και οι δύο αναφέρθηκαν σε αυτό που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή στον Άρειο Πάγο τον Αύγουστο του 2012. Ο Ζησιμόπουλος έγινε “μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ύστερα από πρόταση του Κασιδιάρη που τον γνώρισα στον στρατό, όταν ήμουν λοχαγός και εκείνος στρατιώτης”, ενώ για τον Ηλιόπουλο “ο Ηλίας είναι κολλητός μου, εκείνος πρότεινε να είμαι υποψήφιος βουλευτής, έχω κάνει άπειρες συζητήσεις μαζί του και δεν μου έχει αναφέρει ποτέ τη λέξη Χίτλερ”. Ο Ηλιόπουλος είπε ότι δεν θυμάται το άρθρο του Κασιδιάρη που εξυμνούσε τον Χίτλερ και ότι “αν ζούσα το 1940, θα έβγαινα στο βουνό και θα τον πολεμούσα”, ενώ έχει καταγραφεί να χαιρετάει ναζιστικά και από 15 ετών το μπράτσο του κοσμούσε τατουάζ με το χιτλερικό σύνθημα “Sieg Heil” (Ζήτω η Νίκη) και ότι “αναλαμβάνω τη δική μου πολιτική ευθύνη και αφαίρεσα το τατουάζ όταν έγινε ντόρος”.
Ο Κασιδιάρης αρνήθηκε τις αξιόποινες πράξεις που του αποδίδονται (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κακουργηματική οπλοκατοχή), και σχετικά με την εθνικοσιαλιστική ιδεολογία επικαλέστηκε την “ελευθερία των ιδεών”, αποφεύγοντας κάθε απάντηση στα σχετικά ερωτήματα. Ενώ μέχρι σήμερα ο ισχυρισμός της Χ. Α. ήταν ότι δεν στοιχειοθετείται σχέση αξιόποινων πράξεων με μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής, ο Κασιδιάρης ζήτησε “να δικαστούν και να καταδικαστούν υποστηρικτές, μέλη, στελέχη, ακόμα και Βουλευτές, που τέλεσαν αξιόποινες πράξεις”. Συμπλήρωσε επίσης ότι “η Χρυσή Αυγή ως Κόμμα δεν έχει σχέση με την τέλεσή τους”.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr