Να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος ζήτησαν το συνδικάτο εργαζομένων ΟΤΑ, ο σύλλογος Γυναικών Παπάγου-Χολαργού, σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και άλλοι φορείς. Παράλληλα καταγγέλλουν την έλλειψη μέτρων εργασιακής ασφάλειας.

Πολύ έντονα αντέδρασαν σωματεία, σύλλογοι και φορείς για τον θάνατο του υπαλλήλου του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, που έχασε τη ζωή του όταν τον καταπλάκωσε κορμός δέντρου την ώρα που εργαζόταν. Το βράδυ της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου, για το εργατικό δυστύχημα, έπειτα από καλέσματα του Συνδικάτου Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Αττικής και του Συλλόγου Γυναικών Παπάγου – Χολαργού, αλλά και της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων της περιοχής, του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Χολαργού – Ψυχικού.

Υπενθυμίζεται ότι ο 47χρονος κηπουρός, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, βρισκόταν μαζί με συνεργείο 3 ατόμων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου και έκοβαν έναν μεγάλο ευκάλυπτο. Λίγο πριν κοπεί ολοσχερώς το δέντρο, έπεσε ο κορμός του και πλάκωσε τον εργάτη, με αποτέλεσμα να καρφωθούν κλαδιά σε ευαίσθητα σημεία του σώματός του.

Αν και έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, οι γιατροί στο νοσοκομείο δεν κατόρθωσαν να τον επαναφέρουν.

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής θέτει τα εξής ερωτήματα στη δημοτική αρχή Παπάγου – Χολαργού και στην κυβέρνηση

  • Έχουν χορηγηθεί σε όλους τους εργαζόμενους δικαιούχους του δήμου τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ);
  • Χορηγούνται τα κατάλληλα μέσα προστασίας στους εργαζόμενους που εκτελούν εργασίες σε ύψος;
  • Λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας για εργασίες σε ύψος;
  • Πραγματοποιείται η ανάλογη εκπαίδευση στους εργαζόμενους για να αποφεύγονται τα ατυχήματα;
  • Υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού;
  • Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας;

Επίσης επισημαίνει ότι «η προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ζωής των εργαζομένων δεν είναι “ατομική ευθύνη”» και απαιτεί «να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια του εργατικού δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή του συναδέλφου κηπουρού στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού».

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Γυναικών Παπάγου – Χολαργού επισημαίνει ότι «με βάση τις πρώτες πληροφορίες το έγκλημα αυτό οφείλεται στην έλλειψη των απαραίτητων μέτρων για να μην κινδυνεύουν ζωή και η σωματική ακεραιότητα των εργαζόμενων».

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας αφήνοντας στην τύχη τους εργαζόμενους και κατοίκους. Ως εδώ! Ως εργαζόμενες, εμείς και οι οικογένειές μας, δεν ανεχόμαστε να είμαστε έρμαια της λογικής “πάμε κι όπου βγει”, με πρακτικές που κάνουν κουρελόχαρτα τα πρωτόκολλα ασφαλείας».

Επίσης, καλεί «τις γυναίκες, τους εργαζόμενους της περιοχής και τις οικογένειές τους να παλέψουμε για να επιβάλλουμε στην πράξη στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους χώρους άθλησης και παιχνιδιού και όπου ζουν οι οικογένειές μας, όσα έχουμε ανάγκη για να προστατεύσουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, τη ζωή μας».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το