Mε 153 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ (Συμφωνία υπαγορευμένη από τους ξένους δυνάστες), μετά από ονομαστική ψηφοφορία επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρόλο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των σχεδιασμών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.
«Σήμερα, είναι μια μέρα ιστορική», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, πανηγυρίζοντας που η κυβέρνηση έκανε και αυτή τη …δουλειά για τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς.
Η κυβέρνηση με υπουργούς, βουλευτές και άλλους παρατρεχάμενους τα «έδωσε όλα» για τον εξωραϊσμό της συμφωνίας, φτάνοντας στο φαιδρό σημείο να την χαρακτηρίσουν και «αντιϊμπεριαλιστική» (Σία Αναγνωστοπούλου). Ο Αλ. Τσίπρας, έχοντας από καιρό αναλάβει δεσμεύσεις από την επίσκεψή του ακόμη στις ΗΠΑ, που τις χαρακτήρισε «στρατηγικό εταίρο», αποφεύγοντας «όπως ο διάολος το λιβάνι» να κάνει ακόμα αναφορά στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή, τα οποία δρομολόγησαν τη συμφωνία, εξωράϊσε αυτούς του φονικούς συνασπισμούς, φτάνοντας στο σημείο να βαφτίσει την ψήφισή της «πατριωτικό καθήκον».
Την ίδια ώρα όλα τα διεθνή πρακτορεία του χαιρετίζουν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο και δεν παραλείπουν να πλέξουν το εγκώμιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα προσωπικά.
ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΙΚΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΤΕΛΗ ΤΟΥΣ
Τα μηνύματα ξεκίνησαν να δημοσιοποιούνται αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Όλοι οι βασικοί εκπρόσωποι του ιμπεριαλιστικού συμφερτού (Νίμιτς, Πομπέο, Τουσκ, Μοσκοβισί, Στόλτεμπεργκ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μέι, Μπόλτον, Μάας, Κουρτς κα) απονέμουν εύσημα στον Τσίπρα .
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Την κύρωση της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ από τη Βουλή χαιρέτισε μέσω του Twitter, ο Γενς Στόλτενμπεργκ γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Γ. Στόλτεμπεργκ.
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο
Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έδειξε «όραμα, θάρρος και επιμονή» στην προσπάθειά της να βρει λύση στη διαμάχη για το όνομα, γεγονός που θα επιτρέψει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αναφέρει η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με την οποία χαιρετίζει την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτηρίζει την επικύρωση της συμφωνίας ως μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.
Ειδικότερα, η δήλωση αναφέρει πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την απόφαση του Κοινοβουλίου της Ελλάδας να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι ηγέτες της Ελλάδας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στη διαμάχη για το όνομα, γεγονός που θα επιτρέψει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικροτούν αυτήν την ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».
Ο Μ. Νίμιτς χαιρετίζει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και προσβλέπει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας
Με γραπτή δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείου του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, ο προσωπικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, χαιρετίζει την κύρωση της Συμφωνίας Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. «Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας για αυτό το οραματιστικό βήμα. Αυτή η ιστορική συμφωνία μεταξύ δύο γειτόνων ανοίγει την πόρτα σε μια νέα σχέση μεταξύ τους και αναγγέλλει μια νέα εποχή για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως περιγράφεται στη συμφωνία και επαναβεβαιώνω τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεργαστούν με τα δύο μέρη».
Τουσκ, Μοσκοβισί
Nτόναλντ Τουσκ: Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, συγχαίρει την Ελλάδα που ψήφισε την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης για το μακεδονικό και αναφέρει ότι οι δύο χώρες υπέδειξαν θάρρος και προθυμία μέσα από τη συνεργασία τους για μία πραγματική αλλαγή. Τονίζει επίσης, ότι η Βρετανία στηρίζει πλήρως την εφαρμογή της συμφωνίας και προσδοκά την συνέχιση της συνεργασίας με τους δύο «πιστούς συμμάχους».
Tην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρετίζουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και οι αρμόδιοι επίτροποι, Φεντερίκα Μογκερίνι και Γιοχάνες Χαν
Tην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, από τη Βουλή των Ελλήνων, χαιρετίζουν με κοινή δήλωσή τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.
«Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία , δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».
Οι Σοσιαλδημοκράτες στο Ευρωκοινοβούλιο χαιρετίζουν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο. Μπούλμαν: Αποτελεί απόδειξη ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι σε θέση να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφωνίες
Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει η πολιτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας “ιστορική” την εν λόγω συμφωνία.
«Τώρα θα μπορούμε επιτέλους να πούμε: Καλώς ήλθατε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρει ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν σε γραπτή δήλωσή του, σημειώνοντας πως «η σημερινή επιτυχία αποτελεί απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι σε θέση να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφωνίες και να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς που οι εθνικιστές ή συντηρητικοί δεν είχαν καταφέρει να κάνουν εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες».
Συγχαρητήρια Μέι
Συγχαρητήριο μήνυμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στην ελληνική κυβέρνηση για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε μέσω του Τwitter η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.
«Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή με τη θετική ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγχαρητήρια στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας και στην ελληνική κυβέρνηση» γράφει η κ.Μέι.
Συγχαίρει ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου
Συγχαρητήριο μήνυμα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση Αμερικανού αξιωματούχου στην Ουάσινγκτον μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Συγχαρητήρια στους ηγέτες της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της ‘Μακεδονίας’, Ζόραν Ζάεφ, για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα που θα προάγει τη σταθερότητα και την ευημερία στα Βαλκάνια», έγραψε χαρακτηριστικά.
Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Ιστορικό γεγονός»
Η κύρωση από τη ελληνική βουλή της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των Αθηνών και Σκοπίων για την μετονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι ένα ιστορικό γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή σταθερότητας στην περιοχή. Την άποψη αυτή εξέφρασε η πρόεδρος της ΚΣΣΕ Λίλιαν Μορί Πασκέ.
«Είναι μια ιστορική στιγμή, και θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Ζάεφ και τον πρωθυπουργό Τσίπρα για τον καθοριστικό τους ρόλο στο εν λόγω ζήτημα, όπως επίσης τους βουλευτές της Αθήνας και των Σκοπίων για την αποφασιστικότητα και τόλμη που επέδειξαν κατά την επίλυση αυτής της μακράς διμερούς διένεξης, που δηλητηρίαζε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επί πολλά έτη, αναφέρεται στην ανακοίνωση της που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.
«Καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη» δήλωσε ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας
Ως «καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη» περιγράφει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως λέει, αποτελεί «και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική», ενώ «είναι μια νίκη για την διπλωματία».
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μάας: «Είναι μια καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη. Η Ελληνική Βουλή ενέκρινε σήμερα την Συμφωνία των Πρεσπών για την διευθέτηση της διαμάχης για το ονοματολογικό, αφού ήδη πριν από δύο εβδομάδες την είχε εγκρίνει η Βουλή στα Σκόπια. Καλωσορίζω αυτές τις δημοκρατικές αποφάσεις. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (“Republik Nordmazedonien”) στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Βόρεια Μακεδονία σε αυτόν τον δρόμο. Αυτή η διαδικασία κόστισε πολύ ιδρώτα και κάποιο δάκρυ. Οι υπεύθυνοι στην Αθήνα και στα Σκόπια, πρώτα από όλους ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Ζάεφ, κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να επιλύσουν επιτέλους την διαμάχη για το ονοματολογικό. Η Συμφωνία αποτελεί και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική. Και είναι μια νίκη για την διπλωματία».
Ως «πραγματικά ιστορική» χαιρετίζει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο αυστριακός καγκελάριος
Με τίτλο «Οι Έλληνες βουλευτές επικυρώνουν την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε μια ιστορική ψηφοφορία» και υπότιτλο «Η πλειοψηφία υποστηρίζει τη συμφωνία εν μέσω οργισμένων φωνών για ‘προδότες’ από εθνικιστές που αντιτίθενται στη συμφωνία», η είδηση στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».
Πρώτο θέμα και στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που σημειώνει ότι «η διαμάχη για το όνομα ξεκίνησε από το 1991 που η ΠΓΔΜ έγινε ανεξάρτητη ως πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Πολλοί Έλληνες φοβήθηκαν ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να έχει εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Σε αντάλλαγμα, μετά την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα δεν θα αντιταχθεί πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ε.Ε.».
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως «η Ελλάδα πέτυχε το ακατόρθωτο».
«Οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ιστορικής συμφωνίας τερματίζοντας μια διπλωματική διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Tο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA μετέδωσε επίσης κατεπειγόντως την επικύρωση της συμφωνίας, όπως και το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Το Bloomberg περιγράφει σε ένα εκτενές άρθρο ότι «ο Αλ. Τσίπρας βγήκε ενισχυμένος έπειτα από μια εβδομάδα θυελλώδους αντιπαράθεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βίαιες διαδηλώσεις, κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις και διασπάσεις κομμάτων».
Για τη Washington Post «μία από τις πιο επώδυνες πολιτικές διαμάχες της Ευρώπης έφτασε επισήμως στο τέλος. Έχοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. η συμφωνία προβλέπει ότι η ΠΓΔΜ αλλάζει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία, ενώ η Ελλάδα σε αντάλλαγμα εγκαταλείπει τη μακρόχρονη άρνησή της για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη».
«Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής του Τσίπρα», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της εφημερίδας «Handelsblatt», που χαρακτηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «αποδεικνύεται καλλιτέχνης της πολιτικής επιβίωσης».
Από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης η εφημερίδα «Il Messaggero» αναφέρεται στη δήλωση της υπεύθυνης της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία τόνισε ότι «η Αθήνα και τα Σκόπια έγραψαν μαζί μια νέα σελίδα του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος».
ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Η κυβέρνηση Τσίπρα και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως η «λύση» του προβλήματος για το όνομα της πΓΔΜ, η «εξομάλυνση» των σχέσεων με τη γειτονική χώρα και η «σταθερότητα» της περιοχής διασφαλίζονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την άμεση ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Βαλκανίων. Διασφαλίζονται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, από αυτούς δηλαδή που αιματοκύλησαν πριν λίγα χρόνια τα Βαλκάνια, από αυτούς που σφαγιάζουν λαούς, ισοπεδώνουν και διαλύουν χώρες, όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή με τη Βενεζουέλα!
Διακηρύσσοντας, μάλιστα, πως οι ΗΠΑ είναι ο «καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή», ο Α. Τσίπρας έγινε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής μιας Συμφωνίας υπαγορευμένης από τους ξένους δυνάστες, που αφήνει ανοιχτά ζητήματα αλυτρωτισμού ώστε να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη συνεχή ιμπεριαλιστική παρέμβαση και την άσκηση πιέσεων και εκβιασμών απέναντι στις δυο χώρες και τους λαούς τους.
Την πραγματικότητα φανερώνει η τιτλοφορούμενη ως «Ολοκληρωμένη Έκθεση («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα» κείμενο το οποίο εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2018 από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αποδεσμεύτηκε προς δημοσιοποίηση από την αμερικανική πλευρά πριν μερικούς μήνες στην αγγλική γλώσσα.
Πρόκειται για κείμενο σοκαριστικό όσον αφορά την ωμότητα με την οποία καταγράφεται ο ρόλος της κυβέρνησης ως συνεταίρου και συνενόχου των σχεδίων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού καθώς και τον κυνισμό με τον οποίο περιγράφεται η προσφορά από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας σαν «οικόπεδο» για την επίτευξη των συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και σαν «πιόνι» για την προστασία της «Αμερικανικής πατρίδας»!
Πρόκειται για ένα κείμενο ιστορικής σημασίας και ανείπωτης καταισχύνης που έλκει την καταγωγή του από τις εποχές του “Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας”, άκρως αποκαλυπτικό της αμερικανοφροσύνης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα (στρατιωτικό, γεωπολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό κτλ).
Ιδιαίτερης, δε, σημασίας όσον αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις, είναι το γεγονός ότι ο κυνισμός των συντακτών της έκθεσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ως προς τονΑμερικανο-ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας των Πρεσπών ως μέρος της συνολικότερης αποστολής που έχει ανατεθεί στην Ελλάδα για την ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων.
e-prologos.gr