Μετά τις μεγάλες απεργίες μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους στη Βρετανία συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά.
Τα συνδικάτα νοσηλευτών και πληρωμάτων ασθενοφόρων απήργησαν στα τέλη Δεκέμβρη, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και 100 χρόνια. Παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας και της βρετανικής κυβέρνησης να ανακόψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, επιστρατεύοντας ακόμα και τον στρατό σαν απεργοσπαστικό μηχανισμό, τα συνδικάτα των νοσηλευτών κήρυξαν εκ νέου απεργία για τις 18-19 Ιανουαρίου και των πληρωμάτων ασθενοφόρων για τις 11 Ιανουαρίου.
Ανάλογη η κατάσταση και στα συνδικάτα σιδηροδρόμων τα οποία προχώρησαν σε νέα τετραήμερη απεργία 3-7 Γενάρη. Περίπου 40.000 εργαζόμενοι που εργάζονται για τη networkrail, τον δημόσιο διαχειριστή του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και σε άλλες 14 ιδιωτικές εταιρείες αναμένεται να απεργήσουν. Η κυβέρνηση για την ώρα ακολουθεί την ίδια συνταγή της επιστράτευσης και μένει ανένδοτη στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Στο μεταξύ, συνδικάτα στη Βρετανία καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τους νέους αντιαπεργιακούς νόμους που προωθεί με διάφορα μέτρα, όπως υποχρεωτική εργασία από το 20% του προσωπικού σε περίπτωση απεργίας σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (Συγκοινωνίες, Υγεία, Εκπαίδευση).
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης δημοσίων υπαλλήλων (PCS) περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί, αναφέροντας ότι 40.000 μέλη του συνδικάτου αναγκάζονται να καταφύγουν σε τράπεζες τροφίμων για να αντεπεξέλθουν και προαναγγέλλει μπαράζ κινητοποιήσεων.
Δεκάδες κλάδοι σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε αναβρασμό, με άλλους να έχουν προκηρύξει ήδη απεργίες και άλλους να πραγματοποιούν συσκέψεις για να λάβουν αποφάσεις, ανάμεσά τους εκπαιδευτικοί, πυροσβέστες, εργαζόμενοι στη συνοριοφυλακή, ταχυδρομικοί υπάλληλοι, λέκτορες πανεπιστημίων και πρωτοδιόριστοι γιατροί.
Κοινό αίτημα όλων των κλάδων που φαίνεται να ακουμπάει στο αίσθημα όλης της κοινωνίας, είναι οι αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr