Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ευρώπη, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που τσακίζει τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.
Το κέντρο της Πράγας, στην Τσεχία, γέμισε με τρακτέρ, καθώς οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, προχωρώντας σε διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Γεωργίας για το μεγάλο ενεργειακό κόστος στις καλλιέργειες.
Κινητοποιήσεις σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και στην Ισπανία, όπου διαμαρτυρίες σημειώθηκαν σε περιοχές όπως οι Αλμερία, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Λογρόνιο κλπ.
Στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκε νέα μεγάλη κινητοποίηση την Τετάρτη (28/2), με το κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας να γεμίζει τρακτέρ και χιλιάδες διαδηλωτές.
Παράλληλα, αγροτικές οργανώσεις σχεδιάζουν «διασυνοριακές διαμαρτυρίες», όπως στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και της περιφέρειας της Βόρειας Καταλονίας.
Στη Γαλλία διαδηλωτές εισέβαλαν την Τετάρτη (28/2) στην έδρα του κολοσσού των γαλακτοκομικών Lactalis, ζητώντας καλύτερες απολαβές για τους κτηνοτρόφους.
«Η Lactalis είναι η νούμερο ένα εταιρεία γαλακτοκομικών στον κόσμο που δεν μπορεί να πληρώσει σωστά τους παραγωγούς της», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Λοράνς Μαραντολά, εκπρόσωπος Τύπου της συνδικαλιστικής ένωσης Confédération paysanne, η οποία απηύθυνε το κάλεσμα για την κινητοποίηση.
«Υπάρχουν τόσα κέρδη που δεν φθάνουν στους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, πρόκειται για το απόλυτο σκάνδαλο», είπε επίσης η Μαραντολά, κατηγορώντας τη Lactalis ότι προβαίνει σε «αντίποινα» προς τους κτηνοτρόφους που διαμαρτύρονται για τις μεθόδους του ομίλου, μέσω της άρνησής της να παραλάβει το γάλα τους.
Στην Ιταλία, αγρότες πραγματοποίησαν σε νέα κινητοποίηση λίγο έξω από τη Ρώμη την Τρίτη (27/2). Κύριο αίτημα των διαδηλωτών είναι να καθοριστούν δίκαιες τιμές για την πώληση των προϊόντων τους και επίλυση των προβλημάτων του γεωργικού τομέα.
Στην Ινδία, χιλιάδες αγρότες με τρακτέρ, μικρά φορτηγά, πεζοί και όποιο άλλο μέσο μπορούσαν ταξίδεψαν από τις αγροτικές περιοχές του Punjab, στα βορειοδυτικά της χώρας, για να διαδηλώσουν στο Νέο Δελχί, βιώνοντας όμως την καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Οι αγρότες, λίγα χρόνια μετά τις τεράστιες κινητοποιήσεις τους βγαίνουν ξανά στον δρόμο, ζητώντας μεταξύ άλλων ελάχιστη εγγυημένη τιμή στήριξης για τις καλλιέργειές τους και διαγραφή δανείων. Περισσότερες από 250 ενώσεις αγροτών στήριξαν τη διαμαρτυρία που οργανώνεται από το Παντζάμπ.
Οι αγρότες ζητούν επίσης από την κυβέρνηση Μόντι να αποσύρει τις σε βάρος τους κατηγορίες κατά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2020-21 που πραγματοποιούνταν στα περίχωρα του Νέου Δελχί επί 13 μήνες.
Τότε οι αγρότες στρέφονταν κατά μιας σειράς αγροτικών νόμων της κυβέρνησης Μόντι που είχαν ως στόχο να εξωθήσουν τον αγροτικό τομέα της Ινδίας στην ιδιωτικοποιημένη και βιομηχανοποιημένη γεωργία.
Τελικά, ο Μόντι υποχώρησε και συμφώνησε να καταργήσει τους νόμους, καθώς και να συστήσει ομάδα ειδικών με σκοπό να βρει τρόπους για να εξασφαλίσει τιμές στήριξης για όλα τα προϊόντα.
Όμως οι αγρότες καταγγέλλουν σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε αυτές τις υποσχέσεις και ετοιμάζονται ξανά για κινητοποιήσεις διαρκείας.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr