Είναι γνωστά τα φτηνά κόλπα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να παρουσιάσει το άσπρο, μαύρο με αφορμή κάθε νομοσχέδιο που προβλέπει όλο και περισσότερα αντεργατικά μέτρα. Το 2021 o τότε υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, επιχειρηματολογούσε ότι με τον εργασιακό νόμο που θεσμοθετούσε η Ελλάδα, κατά τα λεγόμενά του, έμπαινε στην «εργασιακή πρωτοπορία της Ευρώπης», καθιερώνοντας, την 4ήμερη εργασία. Αντ’ αυτού βέβαια, ο νόμος του επέβαλε την εφαρμογή του 12ωρου με τη νομιμοποίηση πλέον των 2 ωρών απλήρωτων υπερωριών, ημερησίως. Τελικά, μήνες μετά τη εφαρμογή του νόμου, ο ίδιος παραδεχόταν ότι η εργασία πέραν των 8 ωρών θα έχει απλήρωτες υπερωρίες και πως οι εργαζόμενοι θα παίρνουν ρεπό, κατόπιν συμφωνίας υποτίθεται εργοδότη – εργαζόμενου. Μια συμφωνία – κενό γράμμα, μιας και ο νόμος δεν υποχρεώνει κανένα εργοδότη να το κάνει.

Δύο χρόνια μετά, το 2023, ο αντικαταστάτης του στο υπουργείο, Ά. Γεωργιάδης, νομοθέτησε την 6ήμερη εργασία, υποστηρίζοντας μάλιστα προκλητικά, το «δικαίωμα» των εργαζομένων να εργάζονται και 6η ημέρα, αλλά και προστατεύοντας τους εργαζόμενους από την εκμετάλλευση των εργοδοτών -κυρίως των βιομηχάνων- από τη «μαύρη εργασία». Επιπλέον, νομιμοποίησε την εργασία έως και 13 ώρες την ημέρα, πατώντας πάνω σε οδηγίες της ΕΕ, όπου ορίζεται ότι ο θεσμοθετημένος χρόνος ανάπαυσης των εργαζομένων πρέπει να είναι οι τουλάχιστον 11 ώρες, όπως επίσης, ότι η εργοδοσία μπορεί να ορίζει «ελάχιστη περίοδο ανάπαυσης 24 ωρών» ανά βδομάδα, δηλαδή μόλις μία ημέρα ανάπαυσης.

Μέχρι το 2023 ένας εργαζόμενος επιτρεπόταν να εργαστεί σε δύο εργοδότες μόνο εφόσον έχει συνάψει συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Αντιθέτως, θεωρούνταν παράνομος αν εργάζεται το πρωί σε έναν εργοδότη με πλήρη απασχόληση και το απόγευμα εκτελεί μια εργασία με μερική απασχόληση, καθώς υπερέβαινε το καθημερινό θεσμοθετημένο οκτάωρο εργασίας. Με τον νόμο Γεωργιάδη πλέον και τη νομιμοποίηση της 13ωρης εργασίας (8 ώρες πλήρους απασχόλησης σε έναν εργοδότη και άλλες 5 ώρες μερικής απασχόλησης σε δεύτερο εργοδότη) απομένουν 11 ώρες από το εικοσιτετράωρο στη διάθεση του εργαζόμενου για μετακίνηση και ξεκούραση, δηλαδή αντιστοιχούν στη θεσμοθετημένη προστασία του ελάχιστου χρόνου ανάπαυσης. Μάλιστα, ο ανεκδιήγητος Ά. Γεωργιάδης είχε φτάσει στο σημείο να κάνει δηλώσεις περί 16ωρης εργασίας, ως επιλογή υποτίθεται του εργαζόμενου, ο οποίος «εθελοντικά» τάχα θα είχε τη δυνατότητα να δουλέψει.

Με την πρόσφατη «ερμηνευτική» εγκύκλιο της νέας υπουργού Εργασίας, Ν. Κεραμέως, για την εφαρμογή του νόμου Γεωργιάδη σε ό,τι αφορά την 6ήμερη εργασία και τη διεύρυνση εφαρμογής της σε μια σειρά κλάδους, καθώς και τη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας δόθηκε «δώρο» στους βιομήχανους μία ώρα εργασίας την ημέρα. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος προβλέπει ότι το τυπικό 8ωρο γίνεται καθημερινό 9ωρο, καθώς δεν υπολογίζεται ως εργάσιμος ο χρόνος που απαιτείται για την προετοιμασία και την αποχώρηση του εργαζόμενου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η υπουργός, προκειμένου να υποστηρίξει τη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία δίνει δώρο στους εργοδότες μια ώρα δωρεάν εργασίας, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ένα ΠΔ του 1932 (!)

Τα σχόλια για την καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν έλειψαν ακόμη και από τον διεθνή τύπο. Από την 1η Ιουλίου, ημέρα εφαρμογής της δημοσιεύματα με περιεχόμενο όπως: «Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έχει κερδίσει έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -ακόμη και σε αμερικανικές εταιρείες-, η Ελλάδα ακολουθεί την αντίθετη κατεύθυνση» σχολίαζε η Washington Post. Είχαν προηγηθεί ανάλογα δημοσιεύματα από τον Guardian και το CNBC, στα οποία επισημαίνεται το εξής εύλογο: «Η Ελλάδα πάει κόντρα σε μια παγκόσμια τάση στην αγορά εργασίας με αποδεδειγμένα οφέλη…» Αν και αυτές οι επισημάνσεις για τετραήμερη εβδομάδα σε ευρωπαϊκές χώρες λένε τη μισή αλήθεια γιατί αποκρύβουν ότι η τετραήμερη εργασία συνδέεται και με την ελαστικοποίηση του συνολικού εργατικού ωραρίου και άρα με το πόσες όχι μόνο μέρες αλλά και ώρες συνολικά δουλεύει την εβδομάδα ο εργαζόμενος, δεν παύουν να αποτελούν σχόλια που δείχνουν το μέγεθος της αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ωστόσο, όπως πάντα θρασύς στο ψέμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης στα πλαίσια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξή του, απάντησε προκλητικά πως η 5νθήμερη εργασία στην Ελλάδα …ισχύει και αυτό, όπως δεσμεύεται, δεν πρόκειται να αλλάξει!

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ασύστολα και απροκάλυπτα να χαρίζει άπλετα δώρα στους εργοδότες και να ικανοποιεί πάγιες αξιώσεις τους. Το ξεχείλωμα του ωραρίου εργασίας συνεπάγεται, συσσώρευση ακόμη περισσότερων κερδών για τους εργοδότες και ταυτόχρονα ακόμη πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, καταδικάζοντάς τους σε μια άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση. Σύμφωνα με κάποια από τα αποκαλυπτικά στοιχεία πρόσφατης έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ:

-Οι Έλληνες είναι πρώτοι σε ώρες εργασίας και τελευταίοι σε επίπεδα μισθών.
-Το 2023 είχαμε μείωση πραγματικών μισθών κατά 0,2%, όταν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων
είχαν αύξηση 5,9%.το 47% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
-Η Ελλάδα κατέχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κλιμάκωση δε της εκμετάλλευσης σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας έχουν τραγικές συνέπειες ακόμη και για τη ζωή των εργαζομένων όπως αποδεικνύουν τα χιλιάδες εργατικά ατυχήματα – το 2023 συνέβησαν 14.920 εργατικά ατυχήματα, στα οποία καταγράφηκαν 179 νεκροί και 287 σοβαρά τραυματίες.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το