Ηδύσκολη κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, τόσο όσον αφορά τις διαθέσιμες ΜΕΘ όσο και τον αποδεκατισμό-εξάντληση του προσωπικού, δεν αποτελεί μόνο την οδυνηρή πραγματικότητα, αλλά και τεκμήριο της πολιτικής ευθύνης της σημερινής κυβέρνησης για την αποτυχία της (όποιας) «ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Μάλιστα, το αποκαλυπτικό έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα «Τα Νέα» , όχι μόνο αναδεικνύει τη συγκεκριμένη πραγματικότητα, αλλά αποδεικνύει πως η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς και βγαίνει εκτός ελέγχου, με τους μισούς θανάτους ασθενών από COVID-19, να πραγματοποιούνται εκτός ΜΕΘ , λόγω των ελλείψεων σε κλίνες εντατικής θεραπείας.

Παράλληλα, οι δηλώσεις σωματείων και ενώσεων ιατρών, σε συνδυασμό  με την εντολή για το «κόψιμο» του 80 % των χειρουργείων σε περιοχές «υψηλού κινδύνου» όχι μόνο επιβεβαιώνουν την κυβερνητική κακοδιαχείριση αλλά και εγείρουν διάφορα ερωτήματα σχετικά με την «εργαλειοποίηση» του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της Υγείας.

Η Θεσσαλονίκη ως προάγγελος;

«Όλες οι κλίνες ΜΕΘ που προϋπήρχαν είναι γεμάτες και αυτές τις ημέρες γεμίζουν και οι επιπλέον που έφτιαξε ο κ. Κικίλιας» δήλωνε στο tvxs η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα. Συνεχίζοντας, η κα. Κατσίμπα, μιλώντας για τον αριθμό των κενών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν μόνο 4 κενές ΜΕΘ, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Συγκεκριμένα, από τις 25 επιπλέον κλίνες έχουν γεμίσει οι 21», ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις τις, παρόμοια είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία «Παπανικολάου», «Γεννηματάς» και «Παπαγεωργίου».

Η κυβέρνηση, βλέποντας πως πράγματι η κατάσταση είναι ήδη οριακή στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε τη μετατροπή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» σε ΜΕΘ αποκλειστικά για COVID-19. Παρ’ όλα αυτά, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, η εντολή που τους δόθηκε ήταν ασαφής, ενώ δεν είχαν ούτε ελάχιστο χρόνο ώστε να προετοιμαστούν. Η κυρία Κατσίμπα μάλιστα επί του θέματος, δήλωσε πως «μέχρι να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ (σσ. Στον Άγιο Παύλο), βρισκόμαστε σε οριακό σημείο».

Επίσης, η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, ανέφερε πως το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων της συμπρωτεύουσας, είναι «αποδεκατισμένο και εξαντλημένο», καθώς από τις 28 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε, έχουν υπάρξει πάνω από 100 κρούσματα στο νοσοκομειακό προσωπικό, με αποτέλεσμα «πολλοί να έχουν μείνει χωρίς ρεπό για εβδομάδες ολόκληρες».

Ασφαλώς, η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί κάτι «ξένο» σε σχέση με την κατάσταση του ΕΣΥ και στην υπόλοιπη Επικράτεια. Αντίθετα, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την υποστελέχωση του Συστήματος Υγείας, με την κυβέρνηση να «σφυρίζει αδιάφορα», αρκούμενη σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, και να προβαίνει σε (αμφισβητήσιμες) ενέργειες μόνο όταν η κατάσταση να είναι πραγματικά επικίνδυνη.

Τα νοσοκομεία στα όρια τους και στην υπόλοιπη χώρα

«Ασθενείς με κορονοϊό δεν βρίσκουν άδειες ΜΕΘ» καταγγέλει με τη σειρά του , ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων. Επίσης, υποστηρίζει πως οι ΜΕΘ της χώρας μετατρέπονται σε ΜΕΘ-COVID19 , με τα άτομα που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Αττικής με κορονοϊό, για παράδειγμα, να αυξάνονται σε 95 , από τα 83 που ήταν πριν τρεις ημέρες.

Παράλληλα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων, η πληρότητα στις ΜΕΘ ανέρχεται στο 90 %, ενώ στη Δυτική Μακεδονία πλησιάζει ανά περιπτώσεις ακόμη και το 100 %. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, πως «το μεγάλο πρόβλημα πέραν των ίδιων των κλινών ΜΕΘ είναι ότι δεν υπάρχουν οι εξειδικευμένοι και έμπειροι γιατροί για να τις λειτουργήσουν».

Πέρα όμως από το σημαντικότατο θέμα των ΜΕΘ, για το οποίο μάλιστα έχουν τοποθετηθεί και αρκετοί, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια του προς τις κυβερνητικές αποφάσεις και ο πανεπιστημιακός, Χαράλαμπος Γώγος,  ζωτικής σημασίας είναι και ο αποδεκατισμός του προσωπικού του συστήματος Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΟΕΔΗΝ, «εκτιμάται ότι συνολικά στην Ελλάδα πάνω από 350 συνάδελφοι νοσούν αυτή τη στιγμή από κορονοϊό», για να συνεχίσει, αναφέροντας πως επρόκειτο για «το μεγαλύτερο νούμερο από ποτέ. Και όμως προληπτικά τεστ στο προσωπικό δεν γίνονται, τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, και η καραντίνα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ισχύει λόγω έλλειψης προσωπικού».

Ένα χαρακτηριστικόπαράδειγμα των τελευταίων ημερών, είναι το αντικαρκινικό νοσοκομείο του Αγίου Σάββα, όπου μια ολόκληρη πτέρυγα του νοσοκομείου, έκλεισε λόγω κρουσμάτων COVID-19 στο προσωπικό, ενώ παράλληλα και το νοσοκομείο Παπανικολάου έχει βγει «εκτός μάχης» λόγω μαζικών κρουσμάτων.

Και… τα χειρουργεία;

Σε όσα προαναφέρθηκαν, έρχεται να προστεθεί και η είδηση πως, μετά από εντολή της κυβέρνησης η οποία ανακοινώθηκε δια στόματος Χαρδαλιά (και όχι κάποιου ειδικού), το 80 % των προγραμματισμένων χειρουργείων αναστέλλεται στις περιοχές «υψηλού κινδύνου».

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει διττή σημασία. Αρχικά, η πρακτική της σημασία έγκειται στα όσα αναφέρει το σχετικό θέμα της Αυγής: «Δραματική αύξηση των αναμονών, της νοσηρότητας, αλλά και της θνητότητας από άλλες παθήσεις, όπως αποδεδειγμένα συνέβη κατά την πρώτη περίοδο του lockdown, όταν και πάλι είχε ανασταλεί η λειτουργία του συστήματος Υγείας».

Πέρα όμως από την εξαιρετική της σημασία για τις ζωές των ανθρώπων που έμελλαν να εισαχθούν σε κάποιο χειρουργείο, η απόφαση χαρακτηρίζεται και από έντονη πολιτική χροιά, για δύο λόγους.

Αρχικά, «αποτελεί ανοιχτή ομολογία από την κυβέρνηση πως όλους τους προηγούμενους μήνες ούτε «θωράκισε το ΕΣΥ», ούτε προσλήψεις έκανε και γι’ αυτό πάλι όπως την άνοιξη θέλει να μετακινήσει προσωπικό από τα χειρουργεία προς τα ΤΕΠ, τις πτέρυγες COVID και τις ΜΕΘ COVID» , όπως δηλώνουν σε ανακοίνωση τους η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, με αποτέλεσμα «να ξεμένουμε από στρατό, πριν καλά – καλά ξεκινήσει ο πόλεμος», όπως αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Κατά δεύτερον, μέσα ακριβώς από την «ανοιχτή ομολογία» του αποτυχημένου κυβερνητικού σχεδίου, την οποία κατέδειξε χαρακτηριστικά και το ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ, η κυβέρνηση πλέον περπατά σε «περίεργα» μονοπάτια, φιλικά προσκείμενα προς τους ιδιώτες. Λόγω των προβλημάτων του ΕΣΥ, το σύστημα υγείας μετατρέπεται επί της ουσίας σε σύστημα COVID-19.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει το tvxs, «ακόμη και τα Κέντρα Υγείας που μέχρι σήμερα εξυπηρετούσαν την πρώτη διαλογή και δειγματοληψία για covid-19 και την πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά και όλες οι μη παθολογικές ειδικότητες στα Νοσοκομεία, παροπλίζονται και μετακινούνται αποκλειστικά και μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αφήνοντας χώρο στους ιδιώτες (σσ. Σχετικά με όλα τα υπόλοιπα περιστατικά) ».

Ο «χώρος» λοιπόν που αφήνεται στους ιδιώτες , είναι τόσο ένας «χώρος» εντός του οποίου τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εντοπίζονται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, όσο και ένας «χώρος» που όποιος αντιδρά στις κυβερνητικές πολιτικές, δέχεται «απειλές».

Η συνολική κατάσταση που γίνεται ορατή επομένως, φαίνεται να επαληθεύει στο έπακρο τα όσα δηλώνει η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ : «Το δημόσιο σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις. Για να δημιουργηθούν οι επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, κλείνουν κλινικές των νοσοκομείων και το προσωπικό μετακινείται στα τμήματα COVID-19. Για μία ακόμη φορά τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο λαός, οι ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα».

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, το κυβερνητικό σχέδιο έχει αποτύχει. Το ζήτημα είναι πως δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε ο χώρος για να αφήσουμε το ρητό «το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού» να επαληθευτεί στο έπακρον, για τους κύριους ιθύνοντες της σημερινής κατάστασης του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στις ΜΕΘ έχει ως εξής:

  • ΑΤΤΙΚΗ: 
  • ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ: 127, ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ: 95, ΚΕΝΕΣ ΚΛΙΝΕΣ: 32
  • ΘΡΙΑΣΙΟ: 6 νοσηλευόμενοι 2 κενά
  • ΑΤΤΙΚΟ: 12 νοσηλευόμενοι 5 κενά. Ακόμη δεν λειτουργούν οι 6 κλίνες της καρδιοχειρουργικής ΜΕΘ.
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 8 νοσηλευόμενοι 4 κενά.
  • ΕΛΠΙΣ: 3 νοσηλευόμενοι 3 κενά.
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 8 νοσηλευόμενοι 3 κενά.
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 25 νοσηλευόμενοι 3 κενά.
  • ΣΩΤΗΡΙΑ: 30 νοσηλευόμενοι 11 κενά.
  • ΝΙΜΙΤΣ: 3 νοσηλευόμενοι 1 κενό.
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:
  • ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ: 87. ΟΙ 44 ΔΟΘΗΚΑΝ ΤΩΡΑ, ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ: 57, ΚΕΝΕΣ: 30, ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΙΝΩΝ: 87.
  • ΑΧΕΠΑ: 15 νοσηλευόμενοι 10 κενά. (Μετέτρεψαν τη γενική ΜΕΘ 10 κλινών σε κορονοϊού. Το ΑΧΕΠΑ διαθέτει μία γενική ΜΕΘ την ανάνηψη 4 κλινών.)
  • ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 25 νοσηλευόμενοι. Γεμάτη.
  • ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: Η γενική μεθ 8 κλινών έγινε τώρα κορονοϊού..
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η γενική ΜΕΘ 10 κλινών έγινε κορονοϊού και οι 6 κλίνες είναι καλυμμένες. 4 κενά.
  • ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: Η γενική ΜΕΘ 5 κλινών έγινε κορωνοιου και νοσηλεύει 1 ασθενή.
  • ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Η γενική μεθ 4 κλινών τώρα έγινε μεθ κορωνοιου.
  • ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Ακόμη λειτουργεί ως γενική μεθ.
  • ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 6 νοσηλευόμενοι. Γεμάτη.
  • ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 4 νοσηλευόμενοι. Γεμάτη
  • ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ: 2 νοσηλευόμενοι. Γεμάτη.
  • ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ:
  • ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ: 46, ΣΥΝΟΛΟ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΩΝ: 25, ΚΕΝΑ: 19 ΣΤΗ ΧΩΡΑ. ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ 262. ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ: 179, ΚΕΝΕΣ: 83.
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: 4 νοσηλευόμενοι. Κενά 1 ή 5 ανάλογα ποια μεθ χρησιμοποιείται.
  • ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 5 νοσηλευόμενοι. 3 κενά.
  • ΠΑΝ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ: 3 νοσηλευόμενοι 5 κενά.
  • ΓΕΝ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ: 8 νοσηλευόμενοι. Γεμάτη.
  • ΡΙΟ: 2 νοσηλευόμενοι. 3 κενά.
  • ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: 2 νοσηλευόμενοι. 2 κενά.
  • ΠΑΝ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:1 νοσηλευόμενος, 3 κενά.
  • ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ: Κανένας νοσηλευόμενος 4 κενά.
  • ΧΑΝΙΑ: νοσοκομείο αναφοράς χωρίς ΜΕΘ κορονοϊού.

πηγή: tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το