Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε παν-υγειονομική απεργιακή κινητοποίηση, με παναττική στάση εργασίας και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας , με 24ωρη απεργία που κάλεσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με πορεία στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, καθώς και με κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις της χώρα.
Ο κλάδος των υγειονομικών έχει ξεσηκωθεί τόσο για τα προβλήματα του κλάδου, κυρίως όμως για την τραγική κατάσταση που έχει περιπέσει η Δημόσια Υγεία μέσα σε όλα τα μνημονιακά χρόνια. Μιας και κάθε ημέρα νέα τραγικά περιστατικά προστίθενται επιβεβαιώνοντας τις παθογένειες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Η όλο και χειρότερη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι ολοφάνερη σε όποιον περάσει από τα νοσοκομεία σήμερα. Πολύωρες αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους λόγω έλλειψης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ελλείψεις ασθενοφόρων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ελλείψεις σε βασικά υλικά και φάρμακα, αλλά κυρίως ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.
Οι ελλείψεις αυτές δίνουν πάτημα στην κυβέρνηση να βάλει τους ιδιώτες από την πίσω πόρτα. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κάνουν πάρτι εκμεταλλευόμενα τη διάλυση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Και η κυβέρνηση ουσιαστικά κατευθύνει τους ασθενείς στους ιδιώτες προκειμένου να τους παρασχεθούν έγκαιρα οι υπηρεσίες υγείας.
Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα χρόνια των μνημονίων οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία έχουν «κολλήσει» στο 5% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε να υιοθετήσει τον προϋπολογισμό των μνημονίων και για την Υγεία. Έτσι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020 η Δημόσια Υγεία καθηλώνεται στα επίπεδα του έτους 2019. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2020 δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει αύξηση του προσωπικού των Νοσοκομείων, που στα χρόνια των μνημονίων μειώθηκαν κατά 25.000, κάνοντας τις κενές οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων να ανέρχονται σε 45.000. Νούμερα που πρόκειται να αυξηθούν, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία(ΠΟΕΔΗΝ), μιας και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 λήγουν οι συμβάσεις 12.000 συμβασιούχων υγειονομικών. Οι ομοσπονδίες γιατρών και υγειονομικών ζητούν άμεσα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις νέων εργαζομένων για την πλήρη στελέχωση των μονάδων Υγείας-Πρόνοιας και των ΕΚΑΒ.
Τα προβλήματα εμφανίζονται ιδιαίτερα οξυμένα στα νησιά που είναι ακάλυπτα από ασθενοφόρα. Για παράδειγμα στη Σάμο και τη Χίο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια για ολόκληρο το νησί, ενώ στην Κέρκυρα μόνο δύο ασθενοφόρα στη βάρδια. Τα Κέντρα Υγείας καταρρέουν, αφού λειτουργούν μόνο με πρωινό ωράριο. Τα Ψυχιατρικά νοσοκομεία, οι Ψυχιατρικοί Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων γεμίζουν ράντζα με βαριά περιστατικά.
Παράλληλα με τα όλο και αυξανόμενα προβλήματα στην Υγεία ο κλάδος των υγειονομικών ζητά την ένταξή του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) χωρίς υπασφάλιστρο για τα ασφαλιστικά χρόνια που έχουν ήδη διανυθεί. Και αυτό γιατί, όπως καταγγέλλει, με τους νέους ασφαλιστικούς νόμους απαιτείται από τους νοσηλευτές να εργάζονται ως τα 67 τους χρόνια, συνθήκη που προφανώς τους αναγκάζει να μην είναι σε θέση να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες. Έχει επίσης καταγράψει ότι οι περισσότεροι νοσηλευτές μετά τα 20 έτη υπηρεσίας αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα ενώ 3.000 εργαζόμενοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή καρκίνο.
Όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις έκαναν το “καθήκον” τους ώστε να έρθουν σαν ώριμο φρούτο οι δηλώσεις Μητσοτάκη για τα προβλήματα της Υγείας και για την ανάγκη ύπαρξης ιδιωτών στα νοσοκομεία. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που χρειάζεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι επενδύσεις σε εξοπλισμό, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ουσιαστικές αυξήσεις τον Προϋπολογισμό, ώστε κάθε πολίτης να έχει δωρεάν πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr