Τα νέα δεδομένα εν μέσω πανδημίας, με την αύξηση της τηλεργασίας και τη στροφή των επιχειρήσεων προς τις ψηφιακές υπηρεσίες, καθιστούν τις βιομηχανίες αυτοματισμού και ψηφιοποίησης έναν από τους ελάχιστους «νικητές» στην οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Όμως η επέλαση των ρομπότ και τα τεχνολογικά επιτεύγματα απειλούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε κλάδους που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα-τέταρτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. 

Σχεδόν 800 εκατ. εργαζόμενοι βρίσκονται εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας των αυτοματοποιημένων διαδικασιών και της αυξημένης χρήσης των ρομπότ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο έκθεση των οικονομολόγων Ζιάντ Νταούντ και Σκοτ Τζόνσον. Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), Δημοκρατία της Τσεχίας, Σλοβακία και Ιαπωνία θεωρούνται πιο ευάλωτες στον κίνδυνο κατάργησης θέσεων εργασίας εξαιτίας της αυτοματοποίησης.  

Αυτό συμβαίνει διότι σε αυτές τις χώρες μεγάλο ποσοστό εργαζομένων απασχολείται σε απλούς επαγγελματικούς ρόλους ρουτίνας (για παράδειγμα παραγωγή σε εργοστάσια) που μπορούν πολύ εύκολα να αντικατασταθούν από μηχανές.  

Το γεγονός ότι η αυτοματοποίηση κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος εγκυμονεί παράλληλα και τον κίνδυνο διεύρυνσης του χάσματος ανισοτήτων, αναφέρουν οι οικονομολόγοι. Παρότι τα ρομπότ θεωρείται ότι απειλούν κυρίως θέσεις εργασίας χαμηλών δεξιοτήτων, πλέον θεωρείται ότι αντικαθιστούν και πιο σύνθετους επαγγελματικούς ρόλους, απειλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τα μεσαία εισοδήματα. 

πηγή: stontoixo.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το