Ανταπόκριση από το Βόλο
Όλα όσα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι συμβαίνουν και στο νομό Μαγνησίας όπου μεγάλες επιχειρήσεις καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα με πρόσχημα την κρίση. Δεν αμφισβητούμε ότι υπάρχει κρίση υγειονομική που έχει μετατραπεί και σε κοινωνική. Οφείλουμε όμως να τονίσουμε ότι κάθε φορά που εμφανίζεται κάποια κρίση καλούνται οι εργαζόμενοι να αναλάβουν το μεγαλύτερο κομμάτι της. Όταν όμως οι επιχειρήσεις του μεγάλου κεφαλαίου πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους και τότε οι εργαζόμενοι για να βελτιώσουν έστω και για λίγο τη θέση τους πρέπει να ματώσουν στην κυριολεξία με παρατεταμένους αγώνες.
Η ΕΡΓΑΣ με ανακοίνωσή της εντοπίζει ορισμένες απ’ τις αντεργατικές ενέργειες της εργοδοσίας στην περιοχή της Μαγνησίας και τις καταγγέλλει με την ανακοίνωση που αποσπάσματά της δημοσιεύουμε παρακάτω.
ΕΡΓΑΣ ΒΟΛΟΥ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.
Εκμεταλλευόμενη η εργοδοσία τα περιοριστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση εξαιτίας του κορονοϊού και πατώντας στην ανασφάλεια και τον φόβο των εργαζομένων για το αβέβαιο μέλλον, προχωρά σε ισχυρό χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως η απελευθέρωση του ωραρίου, οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας, απελευθέρωση απολύσεων, η εκ περιτροπής εργασία, τηλεεργασία και άλλα που είναι βέβαια στο πρόγραμμα και στη συμφωνία κυβέρνησης – ΕΕ και βιομηχάνων.
Ο όμιλος Στασινόπουλου με ανακοίνωσή του κλείνει μια σειρά από εργοστάσια, βγάζοντας σε διαθεσιμότητα εκατοντάδες εργαζόμενους. Και εδώ στον Αλμυρό, στο εργοστάσιο της ΣΟΒΕΛ, ανακοίνωσε ότι από 2/4/2020 και για ένα μήνα βγάζει σε διαθεσιμότητα 350 περίπου εργαζόμενους, δίνοντας μόνο το 60% του μισθού τους όπως έκανε επίσης το 2013 και το 2015, με τα ίδια επιχειρήματα ότι δεν έχει τα κέρδη που θα ήθελε να έχει. Μάλιστα τότε έκανε και μειώσεις μισθών κατά 15%, με την υπόσχεση ότι θα ξαναδοθούν στους εργαζόμενους όταν ανακάμψει η εταιρεία, πράγμα που βέβαια ποτέ δεν έγινε!
Η ΒΕΜΕΚΕΠ θέλησε επίσης να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να τους δώσει την κανονική τους άδεια όποτε βολεύει την εταιρεία. Με την παρέμβαση του σωματείου των εργαζομένων δεν πέρασε αυτή η αντεργατική πολιτική. Σε άλλες περιπτώσεις θέλουν να δώσουν υποχρεωτικές άδειες ή άδειες άνευ αποδοχών.
Και εδώ θέλουμε να καταγγείλουμε τους εργοδότες που δεν τηρούν μέτρα υγιεινής και προστασίας (απολύμανση χώρων και υλικών) που έρχονται σε επαφή εργαζόμενοι χωρίς μάσκες, γάντια και αντισηπτικά.
Βέβαια «καλά» είναι τα μέτρα υγιεινής- προστασίας και το «μένουμε στο σπίτι», αλλά δυστυχώς ο κορονοϊός δεν χτυπιέται μόνο έτσι! Θέλει ένα σωστό, δωρεάν, δημόσιο σύστημα υγείας, στελεχωμένο με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικευμένο, με σύγχρονα μηχανήματα και με τις ανάλογες εργαστηριακές και κτηριακές υποδομές…
Ας πάρουμε λοιπόν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για εμάς και για τους συνανθρώπους μας.
Να μείνουμε όρθιοι κόντρα στο φόβο και στην ανασφάλεια που μας βομβαρδίζουν συνέχεια τα ΜΜΕ!
Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δημόσια- δωρεάν υγεία, στο δικαίωμα στη ζωή!
Σαν εργαζόμενοι δεν πρέπει να λυγίσουμε από την τρομοκρατία κυβέρνησης- εργοδοτών. Πρέπει σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες:
Να οργανωθούμε στα σωματεία μας, στους χώρους δουλειάς και να ετοιμαστούμε για νέους αγώνες!
Γιατί όπως λένε δια στόματος Βρούτση, μετά την κρίση του κορονοϊού τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Όλα θα αλλάξουν, όχι βέβαια για το καλό μας!
Να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση εμείς όπως και σε όλες τις προηγούμενες κρίσεις του συστήματος!
ΒΟΛΟΣ 02/04/2020
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr