Σατσίν Λιτλφέδερ είναι ακτιβίστρια και ηθοποιός και έγινε διάσημη όταν ανέβηκε στη σκηνή των Όσκαρ, το 1973, για να αρνηθεί εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο, το βραβείο που κέρδισε ο ηθοποιός για το ρόλο του στην ταινία «ο Νονός» και να καταγγείλει την απεικόνιση των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής στις ταινίες του Χόλιγουντ.

Πενήντα χρόνια μετά το περιστατικό, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών της ζήτησε συγγνώμη για την «κακοποίηση» που υπέστη. Επιπλέον, το Μουσείο Κινηματογράφου της ακαδημίας ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει μια εκδήλωση «συνομιλίας, επούλωσης πληγών και εορτασμού» με καλεσμένη την 75χρονη σήμερα Λιτλφέδερ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όταν ο Μπράντο κέρδισε το Όσκαρ Α΄Ανδρικού Ρόλου για την εκπληκτική ερμηνεία του στην ταινία «Νονός» το 1973, η Λιτλφέδερ ανέβηκε στη σκηνή της τελετής απονομής φορώντας παραδοσιακή ενδυμασία και με μια ομιλία 60 δευτερολέπτων, εξήγησε ότι ο ηθοποιός δεν μπορούσε να δεχθεί το βραβείο λόγω «της μεταχείρισης των Ινδιάνων από την κινηματογραφική βιομηχανία».

Από εκείνη τη βραδιά, που σημάδεψε την ιστορία των Όσκαρ, η Λιτλφέδερ έγινε αντικείμενο άγριων προσωπικών επιθέσεων για τη σύντομη εμφάνισή της στην τελετή απονομής.

Στην ανακοίνωσή του για την επικείμενη εκδήλωση, το Μουσείο της Ακαδημίας μοιράστηκε μια επιστολή που έστειλε στην Λιτλφέδερ ο πρόεδρός της Ακαδημίας, Ντέιβιντ Ρούμπιν, τον περασμένο Ιούνιο. Ο Ρούμπιν χαρακτήρισε την ομιλία της Ινδιάνας «μια ισχυρή τοποθέτηση που συνεχίζει να μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα του σεβασμού και τη σημασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

«Η κακοποίηση που υποστήκατε ήταν αδικαιολόγητη» έγραψε ο Ρούμπιν.

«Το συναισθηματικό φορτίο που βιώσατε και το κόστος για τη δική σας καριέρα είναι ανεπανόρθωτα. Για πάρα πολύ καιρό το θάρρος που δείξατε δεν είχε αναγνωριστεί. Για αυτό, ζητάμε συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς μας και εκφράζουμε ειλικρινή θαυμασμό για το πρόσωπό σας».

Σε δήλωση που εξέδωσε μετά τη συγγνώμη της Ακαδημίας, η 75χρονη Ινδιάνα χαρακτηρίζει εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουν αλλάξει τόσα πολλά από τότε που αρνήθηκε το αγαλματίδιο των Όσκαρ εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο πριν από 50 χρόνια.

«Σχετικά με τη συγγνώμη της Ακαδημίας προς εμένα, εμείς οι Ινδιάνοι είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι, έχουν περάσει μόνο 50 χρόνια», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι η αίσθηση του χιούμορ είναι μία από τις στρατηγικές που έχουν αναπτύξει οι ιθαγενείς Αμερικάνοι για να επιβιώνουν.

πηγή: tvxs.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το