Η γαλλική πολυεθνική εταιρεία LEROY MERLIN, η οποία ήδη δραστηριοποιείται με 6 καταστήματα στην Ελλάδα στο χώρο του DIY λιανεμπορίου και ετοιμάζεται για νέο άνοιγμα καταστήματος μέσα στο 2019, εγκαινιάζει τη νέα χρονιά με καινούριες πρακτικές καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Tο καλοκαίρι του 2018, με πρόσχημα την χαμηλή αποδοτικότητα, η Leroy Merlin απέλυσε εργαζόμενη με μερική απασχόληση στα ταμεία της εταιρείας στο εμπορικό πάρκο αεροδρομίου, η οποία μάλιστα είχε συμπληρώσει δεκαετία στην επιχείρηση.

Η απόλυση έγινε λίγο μετά την γνωστοποίηση ότι η εργαζόμενη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας (πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας), γεγονός που ξεπερνά τα όρια της αναλγησίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Leroy Merlin

Τότε, η εργαζόμενη είχε προσφύγει στο Σώμα της Επιθεώρησης Εργασίας, και κινήθηκε διαδικασία εξέτασης του αν έχει γίνει παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Το πόρισμα του ΣτΠ, το Νοέμβριο του περασμένου έτους, διαπίστωσε πράγματι παράβαση και την Παρασκευή 1/2/19, η Επιθεώρηση Εργασίας (η Διεύθυνσή Ανατολικής Αττικής) επέβαλε πρόστιμο 8.000 ευρώ στην επιχείρηση για τη διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εργαζόμενης λόγω της χρόνιας πάθησής της.

Στα ίχνη της Vodafone, της Media Markt και του Jumbo

Το Σ.ΕΠ.Ε. πραγματοποίησε συνολικά 18 ελέγχους το περασμένο έτος και επέβαλε πρόστιμα ύψους 52.500 ευρώ στην εν λόγω εταιρεία, τα οποία αφορούν σε παραβίαση του ωραρίου. Κάτι ανάλογο έγινε και το απόγευμα της Τρίτης 29/01/2019, όταν κλιμάκιο του Σ.Ε.Π.Ε επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Leroy Merlin όπου κατέγραψε ξανά μεγάλο αριθμό εργαζομένων πέραν του ωραρίου τους, κάτι που αναμένεται να επιφέρει νέο, υψηλό χρηματικό πρόστιμο για την εταιρεία.

Αποτέλεσμα εικόνας για Vodafone, της Media Markt και του Jumbo

«Να σημειωθεί ότι η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον καθημερινό κανόνα, με δεκάδες συναδέλφους να αναγκάζονται να δουλεύουν υπερωριακά», αναφέρει δημόσια καταγγελία των Εργαζομένων στον Κλάδο του Εμπορίου».

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν άμεση, καθώς την Παρασκευή 01/02 ξεκίνησε τις ανακοινώσεις ότι επίκειται «καλύτερη διευθέτηση» των ωραρίων εργασίας προκειμένου να μην υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχα προβλήματα σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές. Οι εργαζόμενοι καλούνται πλέον να υπογράψουν νέες συμβάσεις με ωράριο εργασίας 9.00-18.00, δηλαδή υποχρεωτικό 9ωρο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Vodafone,

Φαίνεται ότι η Leroy Merlin ζήλεψε τη δόξα της Vodafone που πρόσφατα, παρά τις πιέσεις του σωματείου των εργαζομένων έκανε ακριβώς το ίδιο. Η εργοδοσία της Leroy Merlin, όπως και η Vodafone, θέλει να επιβάλει τις νέες συμβάσεις επικαλούμενη την παράλληλη καθιέρωση διαλείμματος 1 ώρας εντός του παραπάνω ωραρίου.

«Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο δουλειάς νομιμοποιώντας την απλήρωτη υπερωρία, ενώ παράλληλα δεν παραδέχεται ότι οι νέες συμβάσεις περιέχουν αύξηση του χρόνου εργασίας. Αντίθετα υποστηρίζει ότι είναι προς όφελος των εργαζόμενων οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερο διάλειμμα (!!) ή ακόμα ότι όποιος εργαζόμενος επιθυμεί θα μπορεί να τηρεί το προηγούμενο ωράριο», αναφέρει η προαναφερθείσα καταγγελία.

Τα παραπάνω, δυστυχώς, δεν προκαλούν εντύπωση για μία επιχείρηση όπου οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει ελαστικοποίηση του ωραρίου, ανακύκλωση του προσωπικού, ενοικίαση εργαζόμενων από την «MAN POWER», απειλές από διευθυντές αλλά και ακραία εντατικοποίηση.

Σχετική εικόνα

Πρόσφατα, στην αλυσίδα της Media Markt, η εργοδοσία επέβαλλε την 6μερη εργασία ενώ αυτή την περίοδο στην αλυσίδα του Jumbo οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν τροποποιητικές συμβάσεις που επιβάλλουν την 6μερη εργασία κατά το δοκούν, τις περιόδους αυξημένης εμπορικής κίνησης, πάντα με βάση τα κριτήρια της αγοράς.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το