300.000 εκπαιδευτικοί, 70.000 εργαζόμενοι σε πανεπιστήμια, 100.000 οδηγοί και 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι απήργησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τη μαζικότερη απεργία εδώ και πάνω από μια δεκαετία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι αποχώρησαν από τη δουλειά για να διαμαρτυρηθούν για τους μισθούς τους που δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, τα συνταξιοδοτικά ζητήματα και τις βάρβαρες συνθήκες εργασίας.

Απήργησαν 300.000 εκπαιδευτικοί. Η Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης της Αγγλίας και της Ουαλίας, αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν δει τους πραγματικούς μισθούς τους να μειώνονται κατά τουλάχιστον 23% από το 2010. Στην απεργία συμμετείχαν και δύο συνδικάτα δασκάλων της Σκωτίας.

Δασκάλες απεργοί στο Μπρίστολ.

Ακόμα, στην απεργία συμμετείχαν 70.000 εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, 100.000 οδηγοί τρένων και λεωφορείων και 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι από περισσότερες από 100 υπηρεσίες.

Η μη αύξηση των μισθών, ώστε αυτοί να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό αποτελεί την κύρια αιτία διαμαρτυρίας, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις χαλιναγώγησής του.

Ενώ ο μέσος μισθός του δημόσιου τομέα (εξαιρουμένων των μπόνους) αυξήθηκε κατά 2,7% και του ιδιωτικού κατά 6,9% μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 10%, μειώνοντας σημαντικά τον πραγματικό μισθό των Βρετανών εργαζομένων.

Επιπλέον, οι απεργοί διαμαρτύρονται για τον νόμο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Κοινοτήτων, που αποσκοπεί στην αποδυνάμωση των απεργιών, επιβάλλοντας ένα ελάχιστο επίπεδο παροχής υπηρεσιών σε ορισμένους τομείς, όπως στις υπηρεσίες υγείας, στις πυροσβεστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διάσωσης, στην εκπαίδευση, στις μεταφορές, στη διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων και στην ασφάλεια των συνόρων.

Ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα απόλυσης όσων εργαζομένων επιλέξουν να συμμετάσχουν σε απεργία παρότι η διοίκηση τους υπέδειξε ως απαραίτητο προσωπικό – ένα μέτρο που το Trades Union Congress χαρακτήρισε «λάθος, ανεφάρμοστο και σχεδόν σίγουρα παράνομο».

Το νομοσχέδιο συντάχθηκε εν μέσω της μεγάλης απεργίας των οδηγών ασθενοφόρων και των νοσηλευτών της βρετανικού συστήματος υγείας τον Δεκέμβριο. Οι εργαζόμενοι στην υγεία διαμαρτυρήθηκαν τότε για τις ελλείψεις προσωπικού που καθιστούν τη δουλειά τους επικίνδυνη και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία θα απεργήσουν ξανά. Τα πληρώματα των ασθενοφόρων και οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα για πρώτες βοήθειες σε Αγγλία και Ουαλία θα απεργήσουν στις 6 και 20 Φλεβάρη και στις 6 και 20 Μάρτη.

Νοσηλευτές και μαίες θα απεργήσουν στις 6 και 7 Φεβρουαρίου.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε σήμερα στο CNBC το νομοσχέδιο ως ένα «εκτεταμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης» που αποσκοπεί στον «μετριασμό οποιασδήποτε διαταραχής προκαλείται» από τις απεργίες.

Τόσο μεγάλη εργατική κινητοποίηση δεν έχει υπάρξει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2011, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι αντιτάχθηκαν ενεργά στην κυβέρνηση σχετικά με τους μισθούς του δημόσιου τομέα.

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το