Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου επέλεξε να ζητήσει την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στη νύχτα και τη βίαιη εκκένωση του κτιρίου, η οποία οδήγησε σε πάνω από 30 προσαγωγές και 16 συλλήψεις

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, γνώριζε από το βράδυ της Τετάρτης ότι η κατάληψη της Πρυτανείας από τους φοιτητές θα έληγε το πρωί, σύμφωνα με την καταγγελία του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρη Μαυροσκούφη. Παρ’ όλα αυτά, επέλεξε να ζητήσει την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στη νύχτα και τη βίαιη εκκένωση του κτιρίου, η οποία οδήγησε σε πάνω από 30 προσαγωγές και 16 συλλήψεις. 

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Μαυροσκούφης, στις 10.20 το βράδυ της Τετάρτης τηλεφώνησε στον πρύτανη και στη συνέχεια και σε άλλους συναδέλφους, για να τους ενημερώσει για την απόφαση της συνέλευσης των φοιτητών να σταματήσουν την κατάληψη σημειώνοντας ότι ο ίδιος ήταν «χαρούμενος, γιατί μετά από τόσες αγωνιώδεις προσπάθειες το ζήτημα φαινόταν πως θα διευθετηθεί ειρηνικά. Με μέσα ακαδημαϊκά, όπως ήδη είχαν τονίσει η Σύγκλητος και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) με ψηφίσματά τους».

Ωστόσο, μετά την επέμβαση των ΜΑΤ, αναρωτιέται αν η επέμβαση των αρχών «λίγες ώρες πριν από τη λήξη της κατάληψης, αποτελεί “αυτεπάγγελτη” ενέργεια ή κεντρική κυβερνητική επιλογή. Αναρωτιέμαι αν κάποιοι –και για ποιον λόγο– δεν ήθελαν την ειρηνική εκτόνωση».

Ολόκληρη η δήλωση του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, Δημήτρη Μαυροσκούφη

11.3.2021

Είμαι θυμωμένος. Πολύ θυμωμένος. 

Οι καταληψίες του κτιρίου Διοίκησης είχαν αποφασίσει από χθες το βράδυ τη λήξη της για σήμερα το πρωί πριν από τη σημερινή συγκέντρωση των φοιτητών. Αυτή η πληροφορία ήταν γνωστή σε δημοσιογραφικούς κύκλους και έφτασε και σε μένα από φοιτητές. Στις 10:20 χθες το βράδυ τηλεφώνησα στον Πρύτανη και τον ενημέρωσα σχετικά. Ενημέρωσα επίσης και άλλους συναδέλφους. Προσωπικά ήμουν χαρούμενος, γιατί μετά από τόσες αγωνιώδεις προσπάθειες το ζήτημα φαινόταν πως θα διευθετηθεί ειρηνικά. Με μέσα ακαδημαϊκά, όπως ήδη είχαν τονίσει η Σύγκλητος και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) με ψηφίσματά τους. 

Η επέμβαση των αρχών με διέψευσε. Αναρωτιέμαι αν η εξέλιξη αυτή, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της κατάληψης, αποτελεί «αυτεπάγγελτη» ενέργεια ή κεντρική κυβερνητική επιλογή. Αναρωτιέμαι αν κάποιοι –και για ποιον λόγο– δεν ήθελαν την ειρηνική εκτόνωση. Τώρα αποδύονται σε εκστρατεία «ενημέρωσης», για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Ποιο είναι άραγε το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα; Πάλι η αστυνομία; Τέχνασμα, για να φανεί πόσο αναγκαία είναι η μόνιμη παρουσία της μέσα στο Πανεπιστήμιο και γύρω από αυτό; Και γιατί δεν διορίζουν έναν υποστράτηγο της αστυνομίας να μας διοικεί; Τι τα χρειαζόμαστε τα άλλα όργανα; Γιατί να σπαταλάμε φαιά ουσία και χρόνο, για να δούμε πώς μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας; Ειλικρινά δεν ξέρω τι εννοεί η κ. Υπουργός της Παιδείας, όταν ύστερα από 17 μέρες σιωπής έκανε επιτέλους δηλώσεις, ισχυριζόμενη ότι επανέρχεται η ομαλότητα στο Α.Π.Θ. και ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Κι ας καεί το πελεκούδι; Και τι θα γίνει με «τα παλιόπαιδα, τα ατίθασα», που θα ‘λεγε και ο Τσιφόρος;

Τέλος, όσοι μέμφονται τους άλλους για κομματικές σκοπιμότητες και εξωακαδημαϊκή λειτουργία –ενώ οι ίδιοι δήθεν λειτουργούν με κριτήρια ακαδημαϊκά– καλά θα κάνουν να κοιταχτούν προσεκτικά στον καθρέφτη. Ίσως και να δουν ποιοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά και ποιοι προσπαθούν να τη σβήσουν. Παραπάει όμως οι κομματικοί να απευθύνονται σε μη κομματικούς και να τους προσάπτουν κομματική υστεροβουλία. Παλιά η τακτική και δεν πιάνει. Η καμπάνα σήμανε την ώρα των ευθυνών. Δεν μπορούμε πια να λέμε «δεν είμ’ εγώ, δεν είμ’ εγώ, δεν είμ’ εδώ, δεν είμ’ εδώ», όπως έγραφε ο Σεφέρης για τον Γεώργιο Β΄. Δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να συνεχίσει να είναι πεδίο δοκιμών. Δεν μπορεί να αστυνομοκρατείται. Δεν αντέχει άλλες εντάσεις. 

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Καταγγελία της Φοιτητικής Πορείας για την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ!

Η Φοιτητική Πορεία καταγγέλλει την εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ σήμερα τα ξημερώματα με σκοπό να διαλύσει την κατάληψη του ΑΠΘ. Με μια επιχείρηση που είχε αποκλείσει τις γύρω περιοχές και με ελικόπτερα να πετούν πάνω από το ΑΠΘ η κυβέρνηση συνέχισε στο δρόμο της έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής. Η σημερινή αστυνομική επιχείρηση καμιά σχέση δεν είχε με την αποκατάσταση της τάξης όπως ισχυρίζονται διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες και τα κυβερνητικά ΜΜΕ, αλλά ήθελε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είχε ως μόνο στόχο δηλαδή, την εμπέδωση του κλίματος της αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας απέναντι στις κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ήδη από χθες το βράδυ ήταν γνωστή η απόφαση για τον τερματισμό της κατάληψης. Τη βίαιη εκκένωση της κατάληψης ακολούθησαν 33 προσαγωγές. Φαίνεται πια ξεκάθαρα τι σημαίνει ό νέος αντιεκπαιδευτικός νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για τα πανεπιστήμια.

Τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι η τελευταία περίοδος έχει σημαδευτεί από μια ακόμα μεγαλύτερη όξυνση της κρατικής βίας και καταστολής. Η εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ και ο ξυλοδαρμός φοιτητών, η σκληρή καταστολή διαδηλώσεων που έγιναν για την ικανοποίηση του νόμιμου αιτήματος Κουφοντίνα, το ξύλο των ΜΑΤ στις 7/3 στην πλατεία της Ν. Σμύρνης και τα χημικά που ακολούθησαν εναντίον της πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της ενάντια στον εχθρό – λαό και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του. Αυτό επιβεβαιώνουν οι σκληρές εικόνες αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, τραμπουκισμών και σκληρής καταστολής που ακολούθησαν το μεγάλο συλλαλητήριο χιλιάδων λαού και νεολαίας της Νέας Σμύρνης την Τρίτη 9/3, όπου οι δυνάμεις καταστολής λειτούργησαν σαν κανονικά τάγματα εφόδου, εισβάλλοντας σε πολυκατοικίες και ξυλοκοπώντας αδιάκριτα όποιον έβρισκαν στο δρόμο τους.

Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική το φοιτητικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο του αγώνα, το δρόμο των γενικών συνελεύσεων και των κεντρικών διαδηλώσεων. Απορρίπτοντας την γραμμή της υπονόμευσης και του συμβιβασμού του αγώνα του, αλλά και την τυφλή και μηδενιστική δράση του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου, συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική του αυταρχισμού, της αστυνομικής βίας και της καταστολής.

Φοιτητική Πορεία

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το