Την όξυνση των επικίνδυνων σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όσο και των πολύπλευρων παζαριών επιβεβαιώνει η εμφάνιση του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ» («Πορθητής») στην κυπριακή ΑΟΖ, προς υλοποίηση των σχεδιασμών που εδώ και καιρό είχε εξαγγείλει η Αγκυρα για γεωτρήσεις στην περιοχή. Το τουρκικό γεωτρύπανο έχει ήδη μπει στην κυπριακή ΑΟΖ και βρίσκεται δυτικά της Πάφου, ενώ προετοιμάζει γεώτρηση, μετά και από σχετική παράνομη NAVTEX που η Τουρκία εξέδωσε, για έρευνες μέχρι και τον Σεπτέμβρη.
Στο μεταξύ, πυκνώνουν ξανά οι επαφές μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών διπλωματών, με αιχμή την αγορά των ρωσικών «S-400», αλλά και το αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό, την «ειρηνική μετάβαση» στη Συρία και τις γενικότερες εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο.
Η Τουρκία διατείνεται ότι τα σχέδιά της απορρέουν «από τα έννομα δικαιώματα που γεννά το διεθνές δίκαιο» και επιχειρηματολογώντας ότι είναι η χώρα με «τη μακρύτερη ακτογραμμή στην περιοχή», ξεκαθάρισε ότι «θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εντός της υφαλοκρηπίδας μας, όπως και των Τουρκοκυπρίων γύρω από την Κύπρο».
Φροντίζοντας να διευκρινίσει, πάντως, ότι ζητούμενο είναι οι όροι και τα ανταλλάγματα για το τουρκικό κεφάλαιο στο σκληρό παζάρι, κατηγόρησε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ότι «ανεύθυνα έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβλέποντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους, που είναι συνιδιοκτήτες της Κύπρου, αρνούμενη κάθε πρόταση συνεργασίας και επιμένοντας σε μονομερείς ενέργειες». Επισήμανε δε ότι «λογική προσέγγιση», που «θα αποτρέψει την περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή», θα είναι όλοι «να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι Τουρκία και ΤΔΒΚ δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσουν να παρέχουν στήριξη άνευ όρων στην “ελληνοκυπριακή διοίκηση”». Επιπλέον, απευθυνόμενη ειδικά στην Ουάσιγκτον, η Αγκυρα χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικές» τις επισημάνσεις της και υπενθύμισε ότι οι «συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ» εκκρεμούν ακόμα στην περιοχή, επικρίνοντας τις παρεμβάσεις «τρίτων πλευρών που ενεργούν σαν διεθνές δικαστήριο».
Εκ μέρους των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Μόργκαν Ορτέιγκους, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας» και μίλησε για βήμα «πολύ προκλητικό» που «εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή». Κάλεσε «τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες», αλλά την ίδια στιγμή – χρησιμοποιώντας τη γνωστή «εξισωτική» τακτική – δεν παρέλειψε να ενθαρρύνει «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση». Άλλωστε, σε δήλωση που έκανε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, η Ουάσιγκτον έκρινε σκόπιμο να σημειώσει και στην παρούσα συγκυρία ότι «μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των πόρων και θα βοηθούσε να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι».
Η νέα ορμή με την οποία «τρέχουν» οι εξελίξεις μεγαλώνει κι άλλο τις σοβαρές ευθύνες τής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, αφενός, κάνει ό,τι μπορεί για να θολώσει τη «μεγάλη εικόνα» μέσα στην οποία εκδηλώνονται τα σχέδια της Τουρκίας. Αφετέρου, επιμένει να εξωραΐζει σχεδιασμένα το ρόλο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, παρουσιάζοντάς τους ως «εγγυητές» των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όταν η καθημερινότητα βεβαιώνει το ακριβώς αντίθετο. Ότι έχει αναλάβει το ρόλο του «γεωπολιτικού μεντεσέ» για τον αμερικανοΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό συνολικά, αλλά και στο αλισβερίσι που έχει στηθεί μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με την Τουρκία, με διακηρυγμένο στόχο τη διατήρησή της στον ευρωατλαντικό άξονα και το αποτράβηγμά της από τη Ρωσία.
Στη γνωστή γραμμή που βάζει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, ο Τσίπρας μίλησε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ζητώντας απ’ την ΕΕ «να επιδείξει την αλληλεγγύη της απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου», υποστηρίζοντας ότι υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της η ΕΕ θα αναβαθμίσει το ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, πόσω μάλλον που «έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό, αλλά και ενεργειακό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Αναστασιάδης, που ενημέρωσε σχετικά τους Ντ. Τουσκ, Ζ. – Κλ. Γιούνκερ και Φ. Μογκερίνι, είπε ότι «ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση» και πρόσθεσε ότι απώτερος στόχος των μέτρων που θα εξεταστούν «είναι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, που πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια ταραχώδη περιοχή και θα επιφέρουν περισσότερη αποκλιμάκωση».
Για τις πραγματικές επιδιώξεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν να επιβάλουν τα συμφέροντά τους, αξίζει να παραθέσουμε μερικές αποκαλυπτικές δηλώσεις υψηλών Αμερικανών παραγόντων. Πριν από μερικές μέρες ήταν η σειρά δύο αεροπλανοφόρων να υπογραμμίσουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη «γειτονιά» μας: Το «USS Abraham Lincoln» και το «USS John C. Stennis» συναντήθηκαν σε στρατιωτική άσκηση στην περιοχή. Καθόλου τυχαία, ο μόνος διπλωμάτης των ΗΠΑ που ήταν παρών στην άσκηση ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Χούνστμαν, που δίνοντας συνέντευξη από το κατάστρωμα του «Abraham Lincoln», υπογράμμισε: «Όταν διαθέτεις 200.000 τόνους “διπλωματίας” που διασχίζουν τη Μεσόγειο, πρόκειται για “διπλωματία” που “τραβάει μπροστά” – δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα άλλο». Η αντιναύαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και βασικό στέλεχος του 6ου Στόλου (αρμόδια για Ευρώπη και Αφρική), Λίσα Μ. Φραντσέτι, εξήγησε ότι τα γυμνάσια με δύο αεροπλανοφόρα αποτελούν μια «σπάνια ευκαιρία» που «επιδεικνύει την εγγενή ευελιξία και επεκτασιμότητα που οι ναυτικές δυνάμεις παρέχουν στη στρατιωτική μας δύναμη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ατσάλινη αφοσίωσή μας στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής».
Αποκαλυπτικές ήταν όμως και οι δηλώσεις του ίδιου του διοικητή του 6ου Στόλου,Τζέιμς Φόγκο, που είπε ότι «δεν είμαστε εδώ παρά για να αποτρέψουμε και να υπερασπιστούμε… Έχουμε διαπιστώσει μια αυξημένη παρουσία των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο, ειδικά την Ανατολική…».
Τέλος, ο υποναύαρχος του αμερικανικού ΠΝ, Τζον Γουέιντ, συμπλήρωσε πως «αυτός ο συντονισμός των δύο αεροπλανοφόρων είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς η αμερικανική στρατιωτική κυριαρχία στον κόσμο προκαλείται ολοένα και περισσότερο από αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα».
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr