Την ίδια μέρα που ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ παραλάμβανε πανηγυρικά τις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και Σουηδίας, η Τουρκία μπλόκαρε και επίσημα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών τους, στην εσπευσμένη πρώτη συνάντηση των πρεσβευτών των χωρών μελών της λυκοσυμμαχίας. Αυτή η εξέλιξη βάζει εμπόδια αναφορικά με το εάν θα καταφέρει το ΝΑΤΟ να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, ώστε το πρωτόκολλο προσχώρησης να υπογραφεί μέχρι τα μέσα Ιούνη. Ανοίγει επίσης τον δρόμο για πολυήμερη εντατική διπλωματία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το θέμα. Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο χώρες, ότι είναι φυτώρια «τρομοκρατών Κούρδων» από τη Συρία και του ΡΚΚ και ζητά να αρθεί το εμπάργκο όπλων και ανταλλακτικών από αυτές τις χώρες, που επέβαλαν μαζί με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία προ τριετίας με στόχο την εκδίωξη των κουρδικών πολιτοφυλακών από τη μεθόριο.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αναμένει από τους συμμάχους να «κατανοήσουν τις ευαισθησίες της Άγκυρας σχετικά με την ασφάλεια». Και επανέλαβε ότι οι αντιπροσωπείες Ελσίνκι και Στοκχόλμης δεν θα έπρεπε «να μπουν στον κόπο να έρθουν στην Τουρκία», για συνομιλίες, προσθέτοντας ότι ειδικά η Σουηδία, δεν θα πρέπει να περιμένει η Άγκυρα να δώσει την έγκρισή της, «χωρίς να επιστρέψει τρομοκράτες». Στην ίδια κατεύθυνση και ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τις τουρκικές αντιρρήσεις στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, πριν από τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπλίνκεν, στη Νέα Υόρκη.
Αέρα στα πανιά της Τουρκίας δίνουν οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρίσκει βάσιμες ορισμένες από τις ενστάσεις και τα αιτήματα της Άγκυρας. «Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες της για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν» δήλωσε, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τσαβούσογλου.
Τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανατροπές και ανακατατάξεις που συντελούνται εκμεταλλεύεται μεθοδικά η τουρκική ολιγαρχία με στόχο να εδραιωθεί σαν μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη διεκδικώντας ολοένα και πιο αποφασιστικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις. Το επόμενο διάστημα θα δείξει μέχρι πού μπορεί να «τεντώσει το σχοινί» η Άγκυρα. Ωστόσο οι αισιόδοξες εκτιμήσεις πολλών ηγετών Νατοϊκών χωρών ότι τελικά η Τουρκία θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, προεξοφλούν ότι θα αποσπάσει κάποια απτά ανταλλάγματα είτε υπό τη μορφή της άρσης των απαγορεύσεων προμήθειας οπλικών συστημάτων από Αμερική και Ευρώπη είτε της αναγνώρισης των επεκτατικών της βλέψεων σε Συρία, ανοίγοντας δρόμο ακόμη και σε Κύπρο και Αιγαίο.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr