Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Πορεία, τεύχος 53, που κυκλοφορεί
Τα Πανεπιστήμια “άνοιξαν”, αλλά με όρους, που επέβαλε η Υπουργός Παιδείας μας Ν. Κεραμέως και η κυβέρνηση της ΝΔ. Αφού άφησε 40.000 παιδιά έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο, μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αποφάσισε στη συνέχεια την θέσπιση της ελεγχόμενης εισόδου στα Πανεπιστήμια όπου οι φοιτητές/τριες πρέπει καθημερινά να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσου ή τη βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου αλλά και την πανεπιστημιακή ταυτότητα του/της καθενός/καθεμίας ώστε να γίνεται η «απαραίτητη» ταυτοποίηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από τα πανεπιστήμια. Εκτός των άλλων, οι έλεγχοι δημιουργούν τον «συνωστισμό» που κατά τα άλλα η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει, με φοιτητές να περιμένουν, ο ένας πάνω στον άλλον, μέχρι και ώρα για να μπουν στις αίθουσες, στις οποίες βέβαια μπορεί να μη βρουν ούτε να κάτσουν.
Πέρα από την ελεγχόμενη είσοδο, ωστόσο, υπάρχουν και απώλειες στα μαθήματα διότι η κυβέρνηση δεν έλαβε ούτε τα στοιχειώδη μέτρα υγειονομικής προστασίας για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και αυτό σημαίνει: Πρώτον, ότι δεν υπάρχουν αρκετές αίθουσες διδασκαλίας αλλά και αυτές που υπάρχουν, οι περισσότερες, κρίνονται ακατάλληλες γιατί είτε είναι μικρές οπότε η χωρητικότητα είναι ελάχιστη ή στοιβάζονται οι φοιτητές/τριες (αναλόγως των όρων του κάθε τμήματος και Πανεπιστημίου) είτε είναι σε άθλιες συνθήκες. Βλέπε ένα από τα εκατοντάδες παραδείγματα: στο τμήμα της Ψυχολογίας ΑΠΘ, το τέταρτο έτος διεξάγει μαθήματα στο υπόγειο της σχολής, χωρίς, προφανώς, παράθυρα και κανένα υγειονομικό μέτρο, με την πρόφαση ότι δεν έχουν υποχρεωτικά μαθήματα άρα δεν χρειάζονται και καταλληλότερες αίθουσες. Δεύτερον, δεν πραγματοποίησε προσλήψεις διοικητικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας. Τρίτον, δεν εφοδίασε τα πανεπιστήμια με τον αναγκαίο υγειονομικό εξοπλισμό (μάσκες, αντισηπτικά κλπ). Τέταρτον, απαγόρευσε τη πραγματοποίηση δωρεάν rapid test στους ανεμβολίαστους φοιτητές και φοιτήτριες με αποτέλεσμα οι φοιτητές/τριες να υποχρεώνονται να πληρώνουν το λιγότερο 50 ευρώ τον μήνα σε rapid test. Αντί για όλα τα παραπάνω όμως, έδωσε 2,6 εκατομμύρια για τη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών στις εισόδους των σχολών μας και το χρέος της ολοκληρώθηκε.
Εκτός από αυτά, συνέχισε την ευρύτερη επίθεση στα φοιτητικά δικαιώματα. Η πολιτικής της συνεχούς υποβάθμισης των δομών φάνηκε στη λέσχη του ΑΠΘ όπου έχουμε δει τις εξωπραγματικές εικόνες στην είσοδο της. Οι ουρές είναι τεράστιες και φτάνουν μέχρι τον δρόμο και παραπέρα. Εκατοντάδες φοιτητές στέκονται πριν από το άνοιγμα της λέσχης έως και 40’-50’ για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό «στο χέρι» κάτι το οποίο δεν είναι πάντα σίγουρο, καθώς υπάρχουν μέρες όπου το κυρίως πιάτο έχει τελειώσει ήδη από τις 13:30 (μεσημεριανή βάρδια: 12:00 – 16:00). Όλα αυτά, διότι οι εργαζόμενοι τώρα φτάνουν μετά βίας στους 50 ενώ πριν την πανδημία ήταν πάνω από 80 και αυτό γιατί ο εργολάβος αρνείται τις μαζικές προσλήψεις, με αποτέλεσμα η Λέσχη του ΑΠΘ να μην λειτουργεί με καθίσματα και να δημιουργείται όλο αυτό το χάος. Και βεβαίως με αποτέλεσμα και τον συνωστισμό απ’έξω.Η κάρτα εισόδου και η ελεγχόμενη είσοδος
Κι ενώ δεν πήρε αυτά τα μέτρα, εφαρμόζει την κάρτα εισόδου. Η κάρτα εισόδου και η ελεγχόμενη είσοδος αποτελούν διάταξη του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. Είναι ένα μέτρο όπου διαχρονικά προσπαθούν να το περάσουν στα Πανεπιστήμια και εντάσσεται στα πλαίσια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που σκοπό έχει τον αποκλεισμό των φοιτητών και φοιτητριών από τα Δημόσια Πανεπιστήμια και εφαρμόζεται τώρα με πρόσχημα τον εμβολιασμό και τα υγειονομικά μέτρα. Επίσης, είναι ένα μέτρο αντιδημοκρατικό, σύμφωνα με το οποίο θα ελέγχεται από την κυβέρνηση η είσοδος στα Πανεπιστήμια με στόχο την εμπέδωση του ελέγχου, ενώ είναι ένα μέτρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι εναντίον της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής δραστηριότητας.
Με το άνοιγμα των σχολών, στο τμήμα της ΣΘΕ οι αναρχικοί αποφάσισαν να «σπάσουν» τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της σχολής με αποτέλεσμα να δώσει το άλλοθι στην κοσμητεία την επόμενη μέρα να προχωρήσει σε συμβολικό λοκ άουτ για μία ημέρα. Ωστόσο, η Κοσμητεία της ΣΘΕ που είναι τόσο “αδιάλλακτη” με το σπάσιμο του ελέγχου, ξεχνάει ότι τα τμήματα της μοιράζονται αίθουσες ή ότι το τμήμα της Πληροφορικής διαθέτει μισές αίθουσες στο Βιολογικό και άλλες μισές στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ). Η ίδια κοσμητεία, η οποία δεν διαθέτει αρκετές αίθουσες για τα τμήματά της είναι η ίδια που πριν κάποια χρόνια, «πέταξε» τις πολιτιστικές ομάδες από τον χώρο της και απόκτησε παράδοση στους αποκλεισμούς των φοιτητών και φοιτητριών από τις λειτουργίες της σχολής.
Ποιες είναι όμως οι τοποθετήσεις των αριστερών δυνάμεων για τις κάρτες εισόδου και την ελεγχόμενη είσοδο; Η ΚΝΕ και κάποιες δυνάμεις της ΕΑΑΚ είναι υπέρ του ελέγχου εφόσον γίνεται από υγειονομικούς και στην ουσία βάζουν έτσι πλάτες στον αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, όπως έκαναν και όλη την προηγούμενη περίοδο με τη γραμμή της αναστολής των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Οι υπόλοιπες δυνάμεις της ΕΑΑΚ και η αναρχία, όπως είδαμε και παραπάνω, “παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους” και πλακώνονται με τους ελεγκτές, δίνοντας αφορμή στην Κυβέρνηση να παρουσιάζει τα Δημόσια Πανεπιστήμια ως έναν χώρο βίας και ανομίας που πρέπει να κατασταλεί, αλλά και δίνουν άλλοθι στην κοσμητεία της ΣΘΕ να κλείνει την σχολή.
Όλη αυτή η κατάσταση γύρω από τα Δημόσια Πανεπιστήμια πρέπει να ανατραπεί. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα χωρίς να ρίχνει την ατομική ευθύνη στους φοιτητές και στις φοιτήτριες, ενώ οι ίδιοι και οι ίδιες πρέπει να παλέψουμε για την πραγματοποίηση μαζικών Γενικών Συνελεύσεων στις σχολές μας και να αγωνιστούμε ενάντια στην πολιτική των αποκλεισμών και των ταξικών φραγμών με ένα μαζικό φοιτητικό κίνημα και όχι με τους τραμπουκισμούς και άλλες τις φανφαρόδικες ενέργειες.
Σταυρούλα Χ.
πηγή: poreia.net
e-prologos.gr