Ο Μοχάνεντ αλ Μάσρι, 23 ετών, Παλαιστίνιος από τη Γάζα, ξυπνούσε τον τελευταίο μήνα χαράματα στο κοντέινερ στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω, όπου μένει από τον Αύγουστο περιμένοντας να καταγραφεί το αίτημά του για άσυλο.

Δούλευε σε σιδεράδικο του νησιού από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, δωδεκάωρη βάρδια για 30 ευρώ τη μέρα. Αυτή ήταν η συμφωνία με το αφεντικό, που διατηρεί επίσης κτηνοτροφική φάρμα. Μέχρι την περασμένη Δευτέρα, όταν ο Μοχάνεντ πήγε να ζητήσει τα δεδουλευμένα του μαζί με τον συμπατριώτη του, Φιράς αλ Νατζάρν, που δούλευε κι αυτός στο σιδεράδικο.

Από το δωμάτιο ξενοδοχείου ενός συμπατριώτη του, όπου πέρασε τη νύχτα επειδή φοβάται να μείνει στο ΚΥΤ, με το χέρι στον γύψο και κακώσεις στο κεφάλι, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του νοσοκομείου, ο Μοχάνεντ περιγράφει στην «Εφ.Συν.» πώς το εξαγριωμένο αφεντικό πρώτα τον έλουσε με ρατσιστικές εκφράσεις και στη συνέχεια μπήκε στο αυτοκίνητό του και κινήθηκε εναντίον τους, τραυματίζοντάς τον.

Πρόκειται για άλλη μια ιστορία ρατσιστικής βίας και ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης από εργοδότες που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες διαβίωσης όσων ζητούν άσυλο, τις ξενοφοβικές πολιτικές και τον θεσμικό ρατσισμό, που έχει αποτέλεσμα να μην αποδίδεται δικαιοσύνη στα θύματα και να αφήνονται ατιμώρητοι οι δράστες.

Ο Μοχάνεντ βρήκε τη δουλειά μέσω του Φιράς, που δούλευε ήδη περίπου μία εβδομάδα στο σιδεράδικο ως επιστάτης, με υπόσχεση αμοιβής 50 ευρώ τη μέρα. Ο Φιράς τραυματίστηκε και ζήτησε κάποια χρήματα έναντι για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στη θεραπεία του. Ο εργοδότης του έδωσε 100 ευρώ και του είπε ότι θα τα αφαιρέσει από τον μισθό του. Ούτε όμως ο δικός του μισθός πληρώθηκε ποτέ.

Την Παρασκευή, ύστερα από ένα μήνα σκληρή δουλειά, με το αφεντικό να βρίζει και να προσβάλλει σε κάθε ευκαιρία, οι δυο φίλοι και συμπατριώτες πήγαν να ζητήσουν χρήματα. Εφυγαν άπραγοι, το ίδιο και την Κυριακή, και ειδοποίησαν ότι δεν θα συνεχίσουν αν δεν πληρωθούν.

Τη Δευτέρα το πρωί ξαναζήτησαν τα χρήματα από το αφεντικό. Τους έβρισε, τους είπε να πάνε πίσω στη χώρα τους και άλλα ρατσιστικά και απείλησε ότι θα τους σκοτώσει. Του είπαν ότι σέβονται την ηλικία του και δεν θέλουν να κάνουν φασαρία. Εξαφανίστηκε για λίγο και εμφανίστηκε πάνω στο πράσινο σκούρο όχημά του να κινείται κατά πάνω τους.

Ο Μοχάνεντ δεν πρόλαβε να το σκάσει, ούτε πίστευε ότι θα τον χτυπήσει. Το πρώτο χτύπημα τον έριξε κάτω, το δεύτερο πόνεσε πολύ. Στο τρίτο πρόλαβαν και έτρεξαν. Σταμάτησαν σε βενζινάδικο μισό χιλιόμετρο πιο πέρα και κάλεσαν ταξί για το νοσοκομείο.

Στον οδηγό είπαν τι συνέβη και ότι δεν είχαν χρήματα. Τους συμβούλεψε να πάνε στην αστυνομία και τους ζήτησε να κρατήσει το κινητό του Φιράς σαν ενέχυρο μέχρι να τον βρουν να του δώσουν τα χρήματα.

«Στην πατρίδα μου σε παρόμοιες καταστάσεις οι οδηγοί ταξί δεν ζητάνε χρήματα, μας λένε να πάμε στο καλό και μας εύχονται καλή τύχη», λέει ο συμπατριώτης τους, Χαλίλ, αναγνωρισμένος πρόσφυγας, που βρέθηκε στο πλευρό τους.

Η γνωμάτευση του νοσοκομείου αναφέρει συντριπτικό κάταγμα στο χέρι, κακώσεις στο κεφάλι και εκδορές στη ράχη.

«Ηρθα στην Ελλάδα, που την αγαπώ πολύ, για να ζητήσω διεθνή προστασία από αυτά που ζούσα στη χώρα μου. Σήμερα δυστυχώς ζητάω από την ελληνική αστυνομία να με προστατέψει και από Ελληνες. Φοβάμαι τι μπορεί να μου συμβεί, αυτός ο άνθρωπος έχει μεγάλη δύναμη», λέει ο Μοχάνεντ. «Ούτε να πάω πίσω στη χώρα μου μπορώ, αλλά και φοβάμαι να μείνω εδώ», λέει ο Φιράς.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν υποβάλει μήνυση κατά του εργοδότη και αυτός εναντίον τους. Ισχυρίζεται ότι λένε ψέματα και ότι του επιτέθηκαν. Η εισαγγελία σχημάτισε δικογραφία και διέταξε να αφεθούν όλοι ελεύθεροι. Η δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 28 Μαΐου.

Πηγή: Δημήτρης Αγγελίδης – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το