Η κυβέρνηση θα δώσει μόνο 5 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών – Τα υπόλοιπα να τα βρουν οι δήμοι από ιδιωτικές χορηγίες!

Οι πρόσφατες εικόνες βιβλικής καταστροφής, που προκάλεσε το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας στη βορειοανατολική Αττική, αποτελούν σύμφωνα με τα επιτελεία των «αρίστων» της Δεξιάς μια «κανονικότητα», (υπουργός πολιτικής προστασίας Κικίλιας). Ο ίδιος ο Μητσοτάκης τερματίζοντας τη γαλάζια προπαγάνδα διαστροφής της κοινής λογικής εμφανίστηκε βέβαιος πως «μεγάλες δυσκολίες βλέπουμε να έρχονται στο μέλλον».
Με περίσσεια αυτοθαυμασμού και αλαζονείας, η κυβερνητική προπαγάνδα, με τη συνεπικουρία των πετσωμένων ΜΜΕ, ασκείται κατά τα γνωστά στην επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας, αφήνοντας έξω από το κάδρο των ευθυνών τον πρωθυπουργό. Επί του πεδίου η πύρινη λαίλαπα, αποχαλινωμένη από την αδιαφορία του γαλάζιου επιτελικού κράτους για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, διένυσε 45 χλμ. Κατέκαψε εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις, 102000 στρέμματα δάσους, αφήνοντας πίσω της δυο νεκρούς, φτάνοντας μόλις 10 χλμ. από την Αθήνα. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης απτόητος φιλοτεχνούσε το νέο φαντασιακό success story της διακυβέρνησής του.

Από κοινού με τους αυλικούς του, στις 12 Αυγούστου και ενώ το πύρινο μέτωπο προήλαυνε απειλώντας την πρωτεύουσα, σκάρωσε μια σύσκεψη στο υπουργείο πολιτικής προστασίας. Με ύφος χιλίων καρδιναλίων εμπαίζοντας προκλητικά την κοινωνία, απεφάνθη πως «έγινε σημαντική προσπάθεια στο πεδίο…υπήρξε βελτιωμένος συντονισμός». Κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, διακήρυξε με έμφαση «δε θα επιτρέψουμε να γίνει αποδόμηση της σημαντικής προσπάθειας που έχει γίνει και στην πολιτική προστασία». Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μαρινάκης, ξιφούλκησε ενάντια «στην ισοπεδωτική λογική που δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα», στοχοποιώντας τους «εκ του ασφαλούς κριτές». Στο ίδιο μήκος κύματος μετάθεσης των εγκληματικών κυβερνητικών ευθυνών, ο Μαρινάκης ξεστόμισε πως το 112 είναι «η πιο σπουδαία κατάκτηση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη χώρα». Με τη φράση του αυτή, που συνοδεύτηκε από τη θλιβερή αποστροφή του «δε σημαίνει ότι μπορούν να εξαλειφθούν οι πυρκαγιές»,ο Μαρινάκης συναγωνιζόμενος σε κυνισμό με τον Κικίλια επιχειρεί χονδροειδώς να κρύψει τον πραγματικό ένοχο που μετέτρεψε και πάλι σε στάχτη τη ζωή και το βιος ευρύτατων εργατολαϊκών στρωμάτων και το 2,5% της συνολικής έκτασης της Αττικής. Η εμπρηστική κυβερνητική πολιτική υπό (και μη) χρηματοδότησης των στοιχειωδών αναγκών σε προσωπικό, μέσα και υποδομές της δασοπροστασίας -δασοπυρόσβεσης, η πολιτική κόστους -οφέλους που θεωρεί τις δαπάνες για αντιπλημμυρικά,αντιπυρικά κτλ έργα ως «μη επιλέξιμα και αντιαναπτυξιακά» είναι ο πραγματικός υπεύθυνος των αλλεπάλληλων καταστροφών που βιώνει ο ελληνικός λαός χειμώνα -καλοκαίρι.

Η διαχρονική αυτή πολιτική που απογειώνεται την τελευταία πενταετία από τη Δεξιά του Μητσοτάκη, έχει απαραίτητο συνοδευτικό-συνεργό στο έγκλημα την πάγια αντιλαϊκή πολιτική του αποχαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων, της αλλαγής χρήσης γης μέσω των περιβόητων εμβληματικών νομοσχεδίων που ικανοποιούν την ακόρεστη βουλιμία του μεγάλου κατασκευαστικού (και όχι μόνο) κεφαλαίου. Στα πλαίσια αυτά, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μόλις το 5% των καμμένων δασικών εκτάσεων στην Αττική τα τελευταία χρόνια θα αναδασωθεί. Φυσικά, αυτή η εγκληματική ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική σμίγει με την παντελή έλλειψη συντονισμού, την ανοργανωσιά και το επιτελικό μπάχαλο (και) του γαλάζιου επιτελικού κράτους που είναι με ζήλο παρόν όταν πρόκειται για την καταστολή του λαού και εκκωφαντικά εχθρικό και αδιάφορο όσον αφορά την προστασία της ζωής, της εργασίας και της υγείας του. Το επικοινωνιακό αφήγημα της ΝΔ αποκρύπτει επιμελώς και τα συγκεκριμένα στοιχεία που αποτελούν καυτή πατάτα για την πολιτική της, όπως ότι το 37% της δασικής έκτασης της Αττικής κάηκε τα τελευταία οχτώ χρόνια (με κυβερνήσεις ΝΔ αλλά και του συνένοχου και παντελώς ανυπόληπτου ΣΥΡΙΖΑ). Απέναντι στη γενικευμένη λαϊκή οργή, ο Μητσοτάκης καλεί την αντιπολίτευση σε «εθνική ενότητα» υπό την μπαγκέτα του ίδιου, χαρακτηρίζοντας τις αποκλίνουσες από τα κυβερνητικά διατεταγμένα κριτικές ως πολωτικές και τοξικές.

Προκλητική ήταν η εμφάνιση του Μητσοτάκη στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, όπου εδρεύουν τα κανανταίρ, υπέργηρα σαπάκια που ολοένα και συχνότερα αποδεικνύονται …ιπτάμενα φέρετρα. Τελευταίο επεισόδιο της κυβερνητικής επικοινωνιακής επιχείρησης με στόχο την εκτόνωση της γενικευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας αποτέλεσε η φιέστα Μητσοτάκη στην Πεντέλη, από όπου με εμβρίθεια δήλωσε πως «το υψηλό δάσος που κάηκε ήταν σχετικά περιορισμένο».

Κορωνίδα ωστόσο στην προπαγανδιστική επιχείρηση απόσεισης των βαρύτατων ευθυνών εκ μέρους της (ως γνωστό υπαίτιοι για την πυρκαγιά σύμφωνα με τους γαλάζιους «αρίστους» είναι οι «ισχυροί άνεμοι, το δύσβατο και πυκνό δάσος του Βαρνάβα, η ανομβρία, η ξηρασία και εν γένει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή», τη στιγμή που τα αντλιοστάσια για τον εφοδιασμό του νερού παραμένουν άδεια) αποτέλεσαν τα εξόφθαλμα ψέματα Μαρινάκη, ο οποίος αφενός τόνισε πως «όλες οι υπόλοιπες πυρκαγιές αναχαιτίστηκαν σε λίγα λεπτά ή το πολύ σε μια-δυο ώρες». Κι όλα αυτά τη στιγμή που η πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος στον νομό Σερρών έκαιγε για ένα μήνα πριν σβήσει από τις βροχοπτώσεις. Ο Μαρινάκης συναγωνίστηκε έτσι σε ξετσιπωσιά τον πρωθυπουργό του που ως γνωστόν δημαγώγησε για «τον μικρό αριθμό των πληγέντων και των κατεστραμμένων σπιτιών». Αφετέρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρίχνοντας και πάλι το μπαλάκι στους ανυπεράσπιστους πολίτες δήλωσε πως «οχτώ στα δέκα σπίτια τα οποία είτε ολοσχερώς είτε προσωρινώς καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές προσωρινές δεν ήταν καθαρισμένα τα οικόπεδά τους».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την τεράστια οικολογική καταστροφή ως ευκαιρία για την προώθηση της εμπορευματοποίησης-ιδιωτικοποίησης των δασών. Έτσι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο «για ένα νέο σχήμα διαχείρισης δασών (ανάδοχοι αναδασώσεων) πυρήνας του οποίου είναι το πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία γύρω από τα δασικά οικοσυστήματα ώστε να υπάρχει και οικονομικό αντικείμενο μέσα από τη διαδικασία του καθαρισμού των δασών». Στην ίδια λογική του «λιγότερου κράτους» κάλεσε τους οχτώ πληγέντες δήμους να βρουν πόρους από ιδιωτικές χορηγίες μιας και η κυβέρνηση θα δώσει μόνο 5 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το