φωτογραφία Αρχείου: Sepah News μέσω AFP

Η Τεχεράνη λέει ότι οι εκτοξεύσεις δορυφόρων της είναι μη στρατιωτικού χαρακτήρα, αλλά η Δύση αντιτείνει ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βαλλιστικούς πυραύλους

Το Ιράν εκτόξευσε έναν νέο ερευνητικό δορυφόρο σε τροχιά, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την προώθηση του αεροδιαστημικού του προγράμματος, αψηφώντας την κριτική και τις αντιρρήσεις των δυτικών χωρών.

Ο δορυφόρος, εγχώριας κατασκευής με την ονομασία Chamran 1, τέθηκε σε τροχιά 550 χιλιομέτρων το πρωί του Σαββάτου από το αεροπλανοφόρο Qaem-100, ενός διαστημικού οχήματος εκτόξευσης με στερεά καύσιμα που κατασκευάστηκε από τους εμπειρογνώμονες από την Αεροδιαστημική Δύναμη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Αρκετές ώρες μετά την εκτόξευση, ο δορυφόρος Chamran 1 έστειλε τα πρώτα του σήματα. Η κύρια αποστολή του δορυφόρου, ο οποίος ζυγίζει 60 κιλά (132 λίβρες), είναι να δοκιμάσει συστήματα υλικού και λογισμικού προκειμένου να αποδείξει την τεχνολογία τροχιακών ελιγμών σε ύψος και φάση, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο μετά την επιτυχημένη -όπως είπαν- εκτόξευση.

Το Chamran 1 τέθηκε σε τροχιά για να αξιολογήσει επίσης τα υποσυστήματα προώθησης ψυχρού αερίου σε διαστημικά συστήματα και να εκτιμήσει την απόδοση των υποσυστημάτων πλοήγησης και ελέγχου κατάστασης.

Τα επίσημα μέσα ανέφεραν για πρώτη φορά έστειλαν δορυφόρο σε τροχιά άνω των 500 χιλιομέτρων (310 μίλια).

Το Ιράν έχει αναπτύξει το διαστημικό του πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια παρά τους περιορισμούς που προκαλούνται από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από δυτικές κυβερνήσεις στη χώρα οι οποίες λένε ότι η ίδια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύουν πυρηνική κεφαλή.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το