Το Ισραήλ εντείνει την επιθετικότητά του απέναντι σε συμμαχικές προς το Ιράν δυνάμεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής, σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει περισσότερο χάος στην ήδη ταραγμένη περιοχή, προσπαθώντας να επηρεάσει αρνητικά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του Ιράν για συνεννόηση με τη Δύση.
Η μυστική πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ να παραστεί στη σύνοδο των G7 στο Μπιαρίτζ και η, φαινομενική τουλάχιστον, δεκτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ για μελλοντική συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ρουχανί, δείχνουν την ένταση των προσπαθειών του Ιράν για τερματισμό των κυρώσεων και επιστροφή σε κάποιου είδους συμφωνία.
Το Ισραήλ, ευρισκόμενο και σε ακροδεξιό προεκλογικό πυρετό, έχει κλιμακώσει το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις του σε στόχους που συνδέονται με το Ιράν, επιθυμώντας την πρόκληση κάποιας απάντησης που θα κάνει το Ιράν να φανεί πιο επιθετικό. Μέσα σε μία εβδομάδα, έχει επιτεθεί με βομβαρδισμούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο έδαφος του Ιράκ, του Λιβάνου, της Συρίας και της Παλαιστίνης.
Στο Ιράκ πρόκειται για τις πρώτες Ισραηλινές επιθέσεις στο έδαφος της χώρας εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα, με βομβαρδισμούς στόχων των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης [Popular Mobilization Forces – al-Hashd ash-Shaʿabi], μιας αναγνωρισμένης από το Ιρακινό κράτος παραστρατιωτικής δύναμης στην οποία μετέχουν και μαχητές υποστηριζόμενοι από το Ιράν, που πρωταγωνίστησε στη μάχη κατά του ISIS. Ένας μαχητής των ΛΔΚ σκοτώθηκε στην τελευταία Ισραηλινή επίθεση την περασμένη Κυριακή, στην περιοχή Αλ Κάιμ, στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία.
Το Σάββατο το Ισραήλ βομβάρδισε για άλλη μία φορά το Συριακό έδαφος, στα περίχωρα της Δαμασκού, ισχυριζόμενο ότι έδρασε προληπτικά για να σταματήσει Ιρανική επίθεση με μη-επανδρωμένο αεροσκάφος. Η Χεζμπολά ανταπαντά πως η επίθεση έγινε σε σπίτι όπου ζούσαν μαχητές της, δύο εκ των οποίων σκοτώθηκαν.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το Ισραήλ προσπάθησε να επιτεθεί και στο έδαφος του Λιβάνου, με τα δύο μη-επανδρωμένα αεροσκάφη του να καταρρίπτονται σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, σε επιχείρηση εναντίον γραφείου τύπου της Χεζμπολά. Ο επικεφαλής της Λιβανέζικης Χεζμπολά, Χασάν Νασράλα, και ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαάντ Χαρίρι, δήλωσαν αμφότεροι πως η επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί «απειλή και κίνδυνο για την περιοχή».
Σε συνδυασμό με τους συνεχιζόμενους και αυτήν την εβδομάδα βομβαρδισμούς της Γάζας, ο Νετανιάχου δείχνει να «προσπαθεί να σπείρει χάος στην περιοχή», σύμφωνα με τον Ισραηλινό αναλυτή Άμος Χαρέλ. Η Ισραηλινή ηγεσία ανέμενε πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν και η επιστροφή των κυρώσεων, θα οδηγούσαν μέχρι και σε αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, λόγω της – υπαρκτής – δεινής οικονομικής κατάστασης στη χώρα.
Όμως κάτι τέτοιο δε φαίνεται να πραγματοποιείται, καθώς το Ιράν έχει διατηρήσει σχετικά καλές διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη και έχει εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου, με μια συνάντηση Τραμπ-Ρουχανί να είναι πιθανή στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό δημοσιογράφο Μπαράκ Ραβίντ, «η πιθανότητα διπλωματικής συνάντησης ΗΠΑ-Ιράν είναι θέμα που έχει συζητηθεί αρκετές φορές στο υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ», κάτι που δείχνει την έντονη ανησυχία της Ισραηλινής ηγεσίας για το ζήτημα.
Πηγή: Ανδρέας Κοσιάρης – info-war.gr
e-prologos.gr