«Παρ’ όλη της την τάση προς τη βία, η Ρωσία έχει συνεισφέρει αποφασιστικά στην παγκόσμια ισορροπία», είπε ο Χένρι Κίσινγκερ
Η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε ως «κατευνασμό του επιτιθέμενου» τις εκκλήσεις του βετεράνου διπλωμάτη των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ ότι έχει έρθει η ώρα για μια ειρήνη με τη Ρωσία μέσω διαπραγματεύσεων προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ενός καταστροφικού παγκόσμιου πολέμου.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κίσινγκερ, αρχιτέκτονας της ψυχροπολεμικής πολιτικής ύφεσης έναντι της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον επονείδιστο πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον και τον μετέπειτα Πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ, έκανε την πρόταση σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Spectator.
«Έχω εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή μου για τη συμμαχική στρατιωτική προσπάθεια να αποτρέψει την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία», έγραψε ο Κίσινγκερ.
«Αλλά πλησιάζει η ώρα να βασιστούμε στις στρατηγικές αλλαγές που έχουν ήδη επιτευχθεί και να τις ενσωματώσουμε σε μια νέα δομή για την επίτευξη ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων», έγραψε.
«Το προτιμώμενο αποτέλεσμα για κάποιους είναι μια Ρωσία που έχει καταστεί αδύναμη από τον πόλεμο. Διαφωνώ», συνέχισε ο Κίσινγκερ.
«Παρ’ όλη της την τάση προς τη βία, η Ρωσία έχει συμβάλει αποφασιστικά στην παγκόσμια ισορροπία και στην ισορροπία δυνάμεων για πάνω από μισή χιλιετία. Ο ιστορικός της ρόλος δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Οι στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας δεν έχουν εξαλείψει την παγκόσμια πυρηνική της εμβέλεια, επιτρέποντάς της να απειλήσει με κλιμάκωση στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ο Κίσινγκερ, ο οποίος έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόβαλε τη θέση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον Μάιο ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να αφήσει τη Ρωσία να κρατήσει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, και η Ρωσία να αποσυρθεί πίσω απ’ αυτό που ήταν πρώτη γραμμή πριν από την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022.
“Ο κ. Κίσινγκερ δεν έχει καταλάβει ακόμα τίποτα… ούτε τη φύση αυτού του πολέμου, ούτε τον αντίκτυπό του στην παγκόσμια τάξη», δήλωσε στο Telegram ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak.
«Η συνταγή που ζητά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, αλλά φοβάται να πει δυνατά, είναι απλή: κατευνάστε τον επιτιθέμενο θυσιάζοντας τμήματα της Ουκρανίας με εγγυήσεις μη επίθεσης εναντίον των άλλων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης», είπε.
Η Ουκρανία είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν -ο οποίος είπε ότι είναι προετοιμασμένος για έναν μακρό πόλεμο στην Ουκρανία- μπορεί να μιλήσει σοβαρά για την ειρήνη και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, μέχρι που κάθε Ρώσος στρατιώτης εγκαταλείψει το έδαφός της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
Ο Podolyak πρόσθεσε: «Όλοι οι υποστηρικτές των απλών λύσεων πρέπει να θυμούνται το προφανές: οποιαδήποτε συμφωνία με τον διάβολο -μια κακή ειρήνη σε βάρος των ουκρανικών εδαφών- θα είναι μια νίκη για τον Πούτιν και μια συνταγή επιτυχίας για τους αυταρχικούς σε όλο τον κόσμο».
Οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου δεν ανακοίνωσαν κάποιο σχόλιο μέχρι αργά την Κυριακή.
Τον Μάιο, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy είχε καταγγείλει προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία έπρεπε να παραχωρήσει τον έλεγχο εδάφους της στη Ρωσία προκειμένου να εξασφαλίσει την ειρήνη, συγκρίνοντας μια τέτοια κίνηση με τον κατευνασμό της ναζιστικής Γερμανίας του Αδόλφου Χίτλερ .
Αυτοί οι «μεγάλοι γεωπολιτικοί» που το προτείνουν αυτό αγνοούν τα συμφέροντα των Ουκρανών, «των εκατομμυρίων που ζουν στην περιοχή που προτείνουν να ανταλλάξουν με μια ψευδαίσθηση ειρήνης», είχε πει τότε ο Ζελένσκι.
«Ό,τι και να κάνει το ρωσικό κράτος, θα βρείτε πάντα κάποιον που θα λέει “ας λάβουμε υπόψη τα συμφέροντά του”», είπε ο Ζελένσκι.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς είπε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο ότι, ενώ οι περισσότερες συγκρούσεις καταλήγουν σε διαπραγματεύσεις, η εκτίμηση της CIA είναι ότι η Ρωσία δεν ήταν ακόμη έτοιμη για μια πραγματική διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου.
Πηγή : Al Jazeera, Reuters
e-prologos.gr