Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – στρατιωτικού νόμου κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης το Εκουαδόρ ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρός του, Λενίν Μορένο, επιχειρώντας να καταστείλει τις λαϊκές διαδηλώσεις που διευρύνονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του, ιδιαίτερα με αφορμή τον υπερδιπλασιασμό της τιμής των καυσίμων.
Παραθέτουμε την ανακοίνωση της Γραμματείας του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος Εκουαδόρ
Σύντροφοι,
θέτουμε σε γνώση σας μερικά στοιχεία του πολιτικού σκηνικού της χώρας και της δράσης του κόμματός μας σε αυτό το πλαίσιο.
Την περαμένη Τρίτη 1η Οκτώβρη, η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα πακέτο μέτρων για την οικονομία και τα εργασιακά, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:
– Κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων για τα καύσιμα. Η τιμή του ντίζελ εκτινάχτηκε από 1,03$ το αμερικανικό γαλόνι σε 2,30$ (αύξηση 123%) και της απλής βενζίνης από 1,85$ σε 2,40$. Με αυτό το μέτρο, ισχυρίζεται η κυβέρνηση, θα υπάρξει μια εξοικονόμηση 1,3 δις $/έτος.
Για “να προστατευτούν όσοι θα μπορούσαν να πληγούν από αυτό το μέτρο”, είπε, 300.000 οικογένειες θα προστίθονταν σε αυτές που ήδη λαμβάνουν το λεγόμενο “Μπόνους Ανθρώπινης Ανάπτυξης” (γνωστό και ως “Μπόνους της Φτώχειας”), οι οποίες θα λάβουν επιπρόσθετα 15$ μηνιαίως.
– Οι επιχειρήσεις με εισοδήματα ανώτερα των 10 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως θα καταβάλουν μια ειδική εισφορά επί τρία χρόνια, συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, που “προορίζονται για την ασφάλιση, την υγεία και την παιδεία”.
-Κατάργηση ή μείωση των δασμών για μηχανήματα, εξοπλισμό και πρώτες ύλες· αυτόματες επιστροφές φόρων για εξαγωγείς·
-Κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος·
-Κατάργηση φόρου για την εισαγωγή συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, τάμπλετ κλπ.·
-Μείωση στο μισό του φόρου για την εξαγωγή συναλλάγματος (ISD) για πρώτες ύλες και κεφαλαιουχικά αγαθά.
-Οι εργαζόμενοι των δημοσίων επιχειρήσεων θα συμβάλλουν μηνιαίως με ένα ημερομίσθιο.
Στον εργασιακό τομέα ανακοινώθηκαν:
-Η αποστολή στην Εθνοσυνέλευση ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά που προβλέπει νέες μορφές ενοικίασης εργαζομένων, χωρίς προνόμια που επί του παρόντος έχουν οι εργαζόμενοι, όπως σταθερότητα. Το συνδικαλιστικό κίνημα κατήγγειλε το σχέδιο αυτό ως μια αντιμεταρρύθμιση που διευρύνει την επισφάλεια της εργασίας.
-Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα θα ανανεωθούν με μείωση στις αποδοχές κατά 20%.
-Η περίοδος της άδειας για τους απασχολούμενους και τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα μειώνεται από 30 σε 15 μέρες ετησίως, όπως στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως μπορεί να δει κανείς, τα μέτρα αυτά πλήττουν σοβαρά την οικονομία των λαϊκών στρωμάτων, ευνοούν τους μεγάλους επιχειρηματίες, και μόνο για να καλυφθεί ο αντιλαϊκός τους χαρακτήρας, συμπεριλαμβάνεται το ζήτημα του Μπόνους Ανθρώπινης Ανάπτυξης.
Το πρώτο που ο Λένιν Μορένο είπε, ανακοινώνοντας το πακέτο οικονομικών μέτρων, είναι ότι δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ (σήμερα 12%), όπως προβλεπόταν από δηλώσεις αξιωματούχων της ίδιας κυβέρνησης. Η αύξηση της τιμής των καυσίμων έχει σοβαρό αντίκτυπο στο κόστος διαφόρων υπηρεσιών και προϊόντων. “Ακριβαίνει η βενζίνη, ακριβαίνουν τα πάντα!”: Αυτό ήταν μια από τις πτυχές που καταγγέλθηκαν και βρίσκονται στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων.
Η απάντηση της κοινωνίας σε αυτό το πακέτο οικονομικών μέτρων ήταν άμεση. Τα συνδικάτα των μεταφορών προκήρυξαν πανεθνική απεργία που άρχισε την Πέμπτη 3 Οκτώβρη. Αυτή η προκήρυξη ώθησε το λαϊκό αγώνα σε νέο, ανώτερο επίπεδο: βγήκε στην επιφάνεια η ως τώρα καταπιεζόμενη δυσαρέσκεια των μαζών, οι δρόμοι γέμισαν από νέους, ιθαγενείς, εργαζόμενους, γυναίκες, κατοίκους των λαϊκών συνοικιών και περιοχών, εμπόρους, αγρότες.
Η κυβέρνηση απάντησε με απειλές και μια βίαιη καταστολή: την πρώτη μέρα, συνελήφθησαν γύρω στα 300 άτομα, υπήρξαν πολλοί τραυματίες, ένας σύντροφος μάλιστα έχασε το μάτι του από εκτόξευση δακρυγόνου. Κηρύχτηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυξήθηκαν οι απειλές του Υπουργού Άμυνας. Ο στρατός βγήκε στους δρόμους για κοινή με την αστυνομία καταστολή.
Όμως, ο αγώνας δεν ανακόπηκε. Την Παρασκευή 4 Οκτώβρη υπήρξαν μαζικές κινητοποιήσεις του ιθαγενικού κινήματος στις περιοχές τους (περιφέρειες) και ο αγώνας κυρίως της νεολαίας συνεχίστηκε στους δρόμους. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ξεπεράστηκε με τον αγώνα στους δρόμους.
Τα αιτήματα που διατυπώνονται συνοψίζονται στα εξής:
-Ανάκληση του διατάγματος που καταργεί την επιδότηση στα καύσιμα·
-Όχι στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά (μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο που ανακοίνωσε, λέγοντας ότι συνεχίζει να το μελετά)·
-Απόρριψη μιας πιθανής αυξησης των εισιτηρίων και του κόστους μεταφοράς ως συνέπεια της αύξησης της τιμής των καυσίμων.
Ακολούθως, ενωσματώθηκε στα αιτήματα η ανάκληση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η απελευθέρωση των κρατουμένων.
Εν μέσω διαδηλώσεων, πήρε ώθηση το ζήτημα της Πανεθνικής Απεργίας, που είχε αποφασιστεί μήνες πριν από το Ενωτικό Μέτωπο Εργαζομένων (FUT), ως απάντηση στη νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Ήδη από την Πέμπτη, εμείς έχουμε διατπώσει το σύνθημα “Γενική Απεργία Τώρα!”.
Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα δρα ενωτικά. Ανασυγκροτήθηκε η “Ενωτική Εθνική Συλλογικότητα Εργαζομένων, Ιθαγενών, Κοινωνικών & Λαϊκών Οργανώσεων” (που είχε οργανώσει και καθοδηγήσει τους αγώνες ενάντια στην κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορρέα), στην οποία συσπειρώνονται τα βασικά τριτοβάθμια συνδικάτα, η Συνομοσπονδία Ιθαγενικών Εθνοτήτων Εκουαδόρ (CONAIE) με τις περιφερειακές συνιστώσες της, οι οργανώσεις μας στους καθηγητές, τους φοιτητές, τους αγρότες, το Λαϊκό Μέτωπο, πέραν του δικού μας συνδικάτου.
Η Ενωτική Συλλογικότητα αποφάσισε:
-κάλεσμα σε γενική και διαρκή κινητοποίηση·
-βαθμιαία κλιμακούμενες δράσεις του ιθαγενικού κινήματος που θα κορυφωθούν στις 14 και 15 Οκτώβρη·
Το FUT θα καλέσει σε πανεθνική μέρα κινητοποίησης για τις 9 Οκτώβρη και επίσης θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις στις 14 και 15 του μηνός· και τότε θα οριστεί η μέρα της απεργίας.
Η εξέλιξη της κατάστασης ανέδειξε την αναγκαιότητα για άμεση προκύρηξη της απεργίας. Την Παρασκευή το απόγευμα, η Ενωτική Συλλογικότητα αποφάσισε ότι η απεργία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 9 Οκτώβρη. Επίσης την Παρασκευή το απόγευμα, οι επικεφαλής των συνδικάτων στις μεταφορές ανέστειλαν την απεργία στη βάση μιας συμφωνίας με την κυβέρνηση για την αύξηση στις χρεώσεις στις μεταφορές για τις αστικές, διακαντονικές και διεπαρχιακές μεταφορές. Ήταν προβλέψιμη μια τέτοια συμφωνία. Όμως, το θέμα με τις μεταφορές δεν είναι πια το στοιχείο που κρατά τον κόσμο στους δρόμους: ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στις τιμές των καυσίμων, ενάντια στην αύξηση του κόστους μεταφοράς, ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, ενάντια στην επιβαλλόμενη από το ΔΝΤ πολιτική κλπ (Τη στιγμή που γράφουμε, Σάββατο μεσημέρι, οι διαμαρτυρίες του ιθαγενικού κινήματος αναπτύσσονται σε διάφορες περιφέρειες, με αποκλεισμούς δρόμων).
Μήνες τώρα, ο Κορρεϊσμός επιδιώκει να εμφανιστεί ως αντιτιθέμενος στην κυβέρνηση με δήθεν αριστερές θέσεις. Ωστόσο, η δράση του επικεντρώνεται σε αγορεύσεις στο Κοινοβούλιο και σε διάφορες απόπειρες κινητοποίησης κόσμου στο δρόμο. Όμως η ικανότητά του για κάτι τέτοιο δεν είναι μεγάλη. Την Τετάρτη 3 Οκτώβρη, ο Κορρεϊσμός ζήτησε την παραίτητη του Λένιν Μορένο και την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, μια προσέγγιση που δεν βρίσκει απήχηση.
Εμείς διατυπώνουμε ένα σύνθημα που εξηγούμε σε συζητήσεις και ζυμώνουμε στο δρόμο: “Ούτε Κορρέα, ούτε Μορένο: Μόνο ο λαός σώζει το λαό”. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να ζητήσουμε την παραίτηση ή την εκδίωξη του Μορένο, δεν υπάρχουν οι όροι για να συμβεί κάτι τέτοιο επί του παρόντος. Βρισκόμαστε εν μέσω αγώνα. Τα μέλη μας, οι οργανώσεις που καθοδηγούμε, η Λαϊκή Ενότητα και το Κόμμα υψώνουν τις σημαίες τους στις διαμαρτυρίες. Επιδιώκουμε την καλύτερη τοποθέτηση των οργανώσεων και των μαζικών μας στελεχών σε αυτές τις δράσεις με τις προτάσεις μας, με τις απόψεις μας. Διατυπώνουμε ένα πρόγραμμα αντι-κρίσης, που θέτει το ζήτημα της εύρεσης πόρων δίχως να πλήττεται ο λαός, με μέτρα όπως: επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με τις πετρελαϊκές εταιρίες, επιβολή φόρου 1% στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με τις ιδιωτικές τηλεφωνικές εταιρίες, συλλογή των χρεών που οι μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν στην εφορία, ανάκτηση των χρημάτων που εκλάπησαν από τη διαφθορά, ιδίως με τις υπερτιμολογημένες συμβάσεις, καθώς και των χρημάτων που κατέληξαν σε ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
Με μέτρα όπως αυτά, θα μπορούσαν να αποκτηθούν περισσότεροι πόροι από όσοι προβλέπονται με το πακέτο οικονομικών μέτρων του Μορένο.
Διατυπώνουμε έναν ενωτικό λόγο, το κάλεσμα σε όλες τις οργανώσεις και όλο το λαό για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής. Οργανώνουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε την 9η Οκτώβρη μια σημαντική μέρα πάλης, τις μέρες που θα προηγηθούν αυτής θα βρισκόμαστε επίσης στους δρόμους, με συγκεντρώσεις, με αποκλεισμούς δρόμων, οργανώνοντας κατσαρολάδες κλπ.
Έχουμε ήδη υποδείξει ότι ο αγώνας δεν τελειώνει με την απεργία της 9ης Οκτώβρη, αλλά πρέπει να συνεχιστεί, και βρισκόμαστε σε συζητήσεις παντού για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνεχίσουμε τις διαμαρτυρίες.
Χωρίς να χάνουμε από την οπτική μας το γεγονός ότι ο κύριος στόχος του αγώνα είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική και η κυβέρνηση Μορενο, στα όσα υποδείξαμε προηγουμένως ως πλατφόρμα πάλης, ενσωματώνουμε στον λόγο μας τα εξής:
-Η δεξιά πάντοτε ήταν οπαδός της κατάργησης των επιδοτήσεων στα καύσιμα. Τώρα δήθεν αντιτίθεται στην κατάργησή τους για εκλογικούς υπολογισμούς (οι επικεφαλής της δεξιάς, Χάιμε Νεμπότ, του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος, και Γκιγιέρμο Λάσο, του Κινήματος “Πιστεύω”, λένε ότι θα έπρεπε να υιοθετηθούν άλλα μέτρα).
-Ο κατασταλτικός μηχανισμός που έδρασε με βαρβαρότητα συναρθρώθηκε και εκπαιδεύτηκε επί κυβέρνησης Ραφαέλ Κορρέα. Τα οχήματα και τα περισσότερα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν είχαν αγοραστεί επίσης επί Κορρεϊσμού.
-Να καταδικαστούν οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, οι απειλές του και ο χαρακτηρισμός των διαδηλώσεων ως δράσεις εγκληματικών οργανώσεων.
Υπάρχει μια νέα κατάσταση στις διαθέσεις των εργαζόμενων και λαϊκών μαζών. Όπως σημειώσαμε στην αρχή, έχει προκληθεί μια “αποκάλυψη” αυτής της καταπίεσης που υπήρχε επί χρόνια, κατά τα οποία ο κόσμος φοβόταν να αγωνιστεί στο δρόμο λόγω της μορφής με την οποία ο Κορρεϊσμός κατέστελλε. Τώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, ιθαγενείς, γυναίκες παλεύουν στο δρόμο, ανακτώντας την εμπιστοσύνη στην οργάνωσή τους και τον αγώνα τους.
Εμείς χαιρόμαστε για το ότι αυτό συμβαίνει έτσι, και έχουμε άμεση ευθύνη για την ανάκαμψη του λαϊκού κινήματος. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης, αναλαμβάνοντας την πολιτική μας ευθύνη.
Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του
Μαρξιστικού Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος Εκουαδόρ
Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του
Μαρξιστικού Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος Εκουαδόρ
Κίτο, 5 Οκτώβρη 2019
e-prologos.gr