Καταργείται το νυχτερινό τιμολόγιο όπως το ξέραμε. Από την 1η Φεβρουαρίου 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές που επωφελούνταν έως τώρα από το φτηνό νυκτερινό τιμολόγιο θα αναγκαστούν να πληρώσουν πολλαπλάσια χρήματα στους λογαριασμούς ρεύματός τους.

Μέχρι σήμερα το «νυχτερινό» ήταν από τις 2 έως τις 8 το πρωί και 3 με 5 το μεσημέρι, συνολικά 8 ώρες ημερησίως. Με το νέο «διζωνικό» τιμολόγιο που αντικαθιστά το νυχτερινό όχι μόνο θα είναι λιγότερες οι ώρες ισχύος, μιας και θα είναι από τρεις ώρες το μεσημέρι (12:00-15:00) και τρεις ώρες τη νύχτα (02:00-05:00) από Νοέμβριο έως και Μάρτιο και από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο τέσσερις ώρες το μεσημέρι (11:00-15:00) και δύο την νύχτα (02:00-04:00), μειωμένο κατά 2 ώρες, αλλά και εφαρμόζεται σε ώρες ακατάλληλες για την πλειονότητα των πολιτών που βρίσκονται στην εργασία τους και δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν για τις ενεργειακά κοστοβόρες δουλειές.

Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, για να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες έχει προβεί σε διάφορες δηλώσεις από τις αρχές του φθινοπώρου όταν και ανακοινώθηκε το μέτρο, κυρίως τάζοντας ότι το μειωμένο ρεύμα θα ισχύει «ολόκληρο το Σαββατοκύριακο». Όμως, όπως αποδείχθηκε, ήταν λόγια του αέρα γιατί όχι μόνο τεχνικά δεν είναι εφικτό οι μετρητές να επαναρρυθμίζονται δύο φορές την εβδομάδα και να χρεώνουν διαφορετικά τις καθημερινές και διαφορετικά τα Σαββατοκύριακα, αλλά κυρίως γιατί δεν θα διευκόλυνε τους παρόχους και παραγωγούς ενέργειας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για μείωση εσόδων, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής τους χάνεται και δεν καταλήγει στο δίκτυο κατά τις μεσημεριανές ώρες. Σήμερα, ο υπουργός αναγκάζεται να δηλώνει ότι τα νέα τιμολόγια μπορεί να μην εξυπηρετούν τους εργαζομένους, προσπαθεί όμως να πείσει ότι το μέτρο θα εξυπηρετήσει μια άλλη δοκιμαζόμενη κοινωνικά ομάδα, τους συνταξιούχους, όπου «βρίσκονται πολλές ώρες στο σπίτι».

Βέβαια δεν είναι μόνο η αλλαγή στις ώρες του νυχτερινού που θα αυξήσει περαιτέρω τις τιμές του ρεύματος. Από τον Φλεβάρη προβλέπεται η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, που το τελευταίο εξάμηνο βρίσκεται σταθερά σε τριψήφιο νούμερο, να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα στέλνοντας την οικιακή κιλοβατώρα κοντά στα 20 λεπτά. Υπενθυμίζεται ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή στο β΄ εξάμηνο του έτους (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2024) ήταν υψηλότερη από την αντίστοιχη του εξαμήνου 2023 καταγράφοντας μια αύξηση κοντά στο 15%.

Θα ήταν όμως μισή η εικόνα ενός λογαριασμού ρεύματος αν καταγράφαμε μόνο τις αυξήσεις από το κόστος του ρεύματος. Ένας λογαριασμός αποτελείται και από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ή αλλιώς Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) οι οποίες αποτελούν περίπου 35% έως 40% ενός λογαριασμού και έχουν υποστεί τεράστιες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια. Μόνο πέρυσι και μόνο για τη λειτουργία του δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) το κόστος για τους καταναλωτές ανήλθε σε περίπου 1 δισ. ευρώ, έναντι 700 εκατ. το 2022 (αύξηση περίπου 43%). Επιπλέον, τα πάγια των λογαριασμών έχουν επίσης αυξηθεί, για παράδειγμα, στα πράσινα τιμολόγια από 3,5 ευρώ/μήνα τα πάγια έχουν ανέβει στα 5 ευρώ (+42,85%), ενώ στα σταθερά μπλε τιμολόγια τα πάγια φτάνουν έως και τα 10 ευρώ τον μήνα. Ενώ οι χαμηλές χρεώσεις στις ΥΚΩ για όσους είχαν νυχτερινό τιμολόγιο θα εκτοξευθούν κατά την αλλαγή στο διζωνικό αφού ο ΔΕΔΔΗΕ χαρακτηρίζει τις μεσημεριανές ώρες ως «ώρες αιχμής» και τις χρεώνει πολύ περισσότερο.

Ταυτόχρονα ένα ρεπορτάζ του Reuters καταρρίπτει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για το ευρωπαϊκό φαινόμενο της καλπάζουσας αύξησης του ρεύματος. Σύμφωνα με το άρθρο τον περασμένο Αύγουστο η τιμή στη χονδρική του ρεύματος ήταν 12 φορές υψηλότερη στην Ελλάδα από ό,τι στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και πολύ υψηλότερη από τα περισσότερα κράτη της Νότιας Ευρώπης.

Έτσι την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών προσεγγίζουν τα 3 δισ. και οι επιδοτήσεις είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο συνολικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνει τους καταναλωτές, η απόσταση της κιλοβατώρας από τα προ κρίσεων και ρητρών επίπεδα να είναι τουλάχιστον 25%-30% αυξημένη, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ανατιμήσεις σε πάγια και ρυθμιζόμενες χρεώσεις και ο λαός μας να βιώνει όλο και περισσότερο την ενεργειακή φτώχεια. Η κυβέρνηση εμφανίζει την παγίωση αυτή, ως τη νέα κανονικότητα με την πτώση των τιμών που υποτίθεται ότι ευαγγελίζεται να μεταφέρεται από τα κυβερνητικά μέτρα όλο και πολύ μακριά.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το