Μέχρι και συνταξιούχους εκπαιδευτικούς σκοπεύει να επαναφέρει στις σχολικές αίθουσες το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες για θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία με νέα αιφνιδιαστική του τροπολογία.

Η τροπολογία προβλέπει πως «όταν υφίστανται λειτουργικές ανάγκες για θέσεις εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συγκεκριμένες περιοχές χώρας, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.ΓΙ.) λόγω εξάντλησης των υποψηφίων».

«Ως αφορμή για την παραπάνω τροπολογία, το Υπουργείο Παιδείας επικαλείται την υπαρκτή ανάγκη για εκπαιδευτικό προσωπικό όταν εξαντλούνται οι πίνακες κατάταξης, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται τα κενά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δε μας λέει όμως το ΥΠΑΙΘΑ τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν αυτό το πρόβλημα. Όταν για παράδειγμα το Δεκέμβριο ή το Φεβρουάριο καλείται μια εκπαιδευτικός να αναλάβει καθήκοντα στην Πάρο ή στην Κόρινθο, που θα βρει σπίτι να νοικιάσει για 4 μήνες και σε τι ύψος ενοικίου; Πως θα τα βγάλει πέρα με μισθό 800 ευρώ και νοίκι 500;» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου.

Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι «όσο αφορά την πρόταση για …επαναφορά των συνταξιούχων συναδέλφων, μόνο τραγική θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε. Δε φτάνει που με το νόμο Κατρούγκαλου οι εκπαιδευτικοί (όπως κι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι) θα δουλεύουν ως την τρίτη ηλικία και την ίδια στιγμή τα παιδιά τους θα είναι άνεργα, τώρα, όσοι/ες κατάφεραν να βγουν στη σύνταξη τους καλούν να επιστρέψουν κιόλας ως …αναπληρωτές!»

 Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου

 «Τροπολογία ισοπέδωσης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών»

Με αιφνιδιαστική τροπολογία σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το ΥΠΑΙΘΑ προώθησε νομοθετική ρύθμιση με τίτλο «Τοπική πρόσκληση για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών», η οποία προβλέπει πως «όταν υφίστανται λειτουργικές ανάγκες για θέσεις εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συγκεκριμένες περιοχές χώρας, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.ΓΙ.) λόγω εξάντλησης των υποψηφίων», τότε πραγματοποιείται τοπική πρόσκληση ενδιαφέροντος. Σε αυτή δύνανται να συμμετέχουν, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, νέοι πτυχιούχοι, που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί σε αξιολογικούς πίνακες του Α.Σ.Ε.Π., και, επικουρικά, συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους, ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, έως τη λήξη του διδακτικού έτους! Οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε αξιολογικούς πίνακες επιλογής ανά́ κλάδο/ειδικότητα με βάση αποκλειστικά́ τον βαθμό́ του πτυχίου τους. Σε περίπτωση ισοβαθμίας των πτυχίων, προηγούνται οι υποψήφιοι με το παλαιότερο πτυχίο σύμφωνα με την ημερομηνία απονομής του.

Ως αφορμή για την παραπάνω τροπολογία, το Υπουργείο Παιδείας επικαλείται την υπαρκτή ανάγκη για εκπαιδευτικό προσωπικό όταν εξαντλούνται οι πίνακες κατάταξης, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται τα κενά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δε μας λέει όμως το ΥΠΑΙΘΑ τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν αυτό το πρόβλημα.Όταν για παράδειγμα το Δεκέμβριο ή το Φεβρουάριο καλείται μια εκπαιδευτικός να αναλάβει καθήκοντα στην Πάρο ή στην Κόρινθο, που θα βρει σπίτι να νοικιάσει για 4 μήνες και σε τι ύψος ενοικίου; Πως θα τα βγάλει πέρα με μισθό 800 ευρώ και νοίκι 500; Η μόνη πραγματική λύση στο πρόβλημα είναι οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, οι προσλήψεις αναπληρωτών σε μία φάση από τα τέλη Αυγούστου, το άνοιγμα των πινάκων στους αποκλεισμένους, οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και ο έλεγχος στο ύψος των ενοικίων και των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης.

Αντίθετα, με τη συγκεκριμένη τροπολογία το Υπουργείο Παιδείας επιβεβαιώνει τον κανόνα που λέει ότι στο χώρο της ευέλικτης ελαστικής εργασίας των 50.000 αναπληρωτών/τριών δεν υπάρχουν κανόνες, οι εκπαιδευτικοί βαδίζουν επάνω σε κινούμενο έδαφος με το πλαίσιο να αλλάζει διαρκώς. Ανασφάλεια, εργασιακή περιπλάνηση, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, ανοχή στα μισά δικαιώματα και στη μισή ζωή, αυτές είναι οι «δεξιότητες» που απαιτούνται από τη νέα γενιά εκπαιδευτικών για να επιβιώσει στο σχολείο-επιχείρηση που προωθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή το ΥΠΑΙΘΑ ετοιμάζει τα σχέδιά του για να προωθήσει νέο γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Και δεν είναι καθόλου «αθώα» η διαδικασία τοπικών προσλήψεων, αντίθετα βρίσκεται ένα βήμα απόσταση από τις προσλήψεις από τοπικούς φορείς, το απόλυτο όνειρο του νεοφιλελευθερισμού/νεοσυντηρητισμού για την εκπαίδευση.

Όσο αφορά την πρόταση για …επαναφορά των συνταξιούχων συναδέλφων, μόνο τραγική θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε. Δε φτάνει που με το νόμο Κατρούγκαλου οι εκπαιδευτικοί (όπως κι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι) θα δουλεύουν ως την τρίτη ηλικία και την ίδια στιγμή τα παιδιά τους θα είναι άνεργα, τώρα, όσοι/ες κατάφεραν να βγουν στη σύνταξη τους καλούν να επιστρέψουν κιόλας ως …αναπληρωτές!

Αγωνιζόμαστε-διεκδικούμε:

  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.
  • Απόσυρση της τροπολογίας «τοπικών προσκλήσεων για προσλήψεις εκπαιδευτικών».
  • Εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μόνιμων (εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά κ.α.).
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Κανένα τμήμα πάνω από 15 μαθητές.
  • Οργανικές θέσεις για όλες τις υπάρχουσες σήμερα ειδικότητες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με βάση τις πραγματικές ανάγκες, όπως εκφράζονται με τα χιλιάδες κενά. Σύσταση νέων οργανικών για όσα αντικείμενα- ειδικότητες δεν έχει γίνει έως τώρα.
  • Πρόσληψη των αναπληρωτών σε μία φάση πριν από την έναρξη των σχολείων. 12μηνες συμβάσεις για όλους τους αναπληρωτές. Κατάργηση των τρίμηνων συμβάσεων, της πρόσληψης ωρομίσθιων από τις διευθύνσεις και του θεσμού των ΑΜΩ.
  • Μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης της διαβίωσης των αναπληρωτών συναδέλφων με δωρεάν μετακίνηση, επίδομα στέγασης, σίτιση κ.α.
  • Κατάργηση του ν. 4589/18 (προσοντολόγιο Γαβρόγλου) και κάθε άλλης διάταξης που ακυρώνει το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Καμία σκέψη για γραπτό διαγωνισμό, τεστ δεξιοτήτων και συνέντευξη. Κατάργηση των ποινών για τους συναδέλφους που παραιτούνται. Εδώ και τώρα λύση για τους απορριφθέντες των πινάκων. Όχι στους κλειστούς πίνακες.

πηγή: drepani.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το