Ως ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης στον αγωνιστή δάσκαλο Σταύρο Καλλώνη το  8ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος πήρε το όνομα του. Η τελετή της ονοματοδοσίας θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολείου την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 6μμ

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ποιος ήταν ο Σταύρος Καλλώνης, ο δάσκαλος της καρδιάς μας

Ηπειρώτης στην καταγωγή, από το χωριό Γλυκή Πρεβέζης, πέρασε δύσκολα και στερημένα παιδικά χρόνια, αφού, πέρα από τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, έχασε τη μητέρα του σε παιδική ηλικία.

Μαχητής και πεισματάρης, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, σπούδασε στο εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς και κατόπιν, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Οργανώθηκε από μικρός στην ΚΝΕ και δραστηριοποιήθηκε ως συνδικαλιστής της Πανσπουδαστικής τη δεκαετία του ’80. Στη συνέχεια, αποχώρησε από την ΚΝΕ και στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 εντάχθηκε στις Παρεμβάσεις. Ιδρυτικό μέλος της Παρέμβασης Κερατσινίου – Περάματος το 1994, μέλος και στη συνέχεια πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Κερατσινίου – Περάματος, έδωσε για δύο δεκαετίες τον καλύτερο εαυτό του για τη λειτουργία και αγωνιστική δράση του Συλλόγου και συνέβαλε καθοριστικά για την μετονομασία του σε Σύλλογο Εκπαιδευτικών Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», προς τιμήν του μεγάλου δάσκαλου κομμουνιστή.

Μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ το 2012, αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής το 2016, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ τη χρονιά 2016-2017, αλλά και αντιπρόσωπος επί σειρά ετών στις ΓΣ της ΔΟΕ, ιδρυτικό μέλος της Εκπαιδευτικής Λέσχης, πάντα μπροστάρης, πάντα στην πρώτη γραμμή, στη συνέλευση, στην απεργία, στη διαδήλωση, φωτεινό και πρωτοπόρο πνεύμα.

Ιδιαίτερα αγαπητός δάσκαλος, εξαιρετικός στη συνεννόηση με τους γονείς και τους μαθητές, ψύχραιμος στις δύσκολες στιγμές. Αγαπούσε ιδιαίτερα τα μικρότερα παιδιά και συχνά επέλεγε την Α΄ ή τη Β΄ τάξη, αναλάμβανε πρωτοβουλίες στο σχολείο του και συμμετείχε με υπευθυνότητα στην υλοποίησή τους.

Επίμονος μελετητής της αντίστασης και του εμφυλίου, περπάτησε όλους τους δρόμους και τα μονοπάτια που διάβηκαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού, δεν έκρυβε την αγάπη του για τους αντάρτες και την ιστορία τους. Οι ιδιαίτερες ικανότητες και ιστορικές γνώσεις του και η πολύχρονη ενασχόλησή του γύρω από την ιστορία του αντάρτικου, τον οδήγησαν τα τελευταία χρόνια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, όπου ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία τις μεταπτυχιακές του σπουδές, συμμετέχοντας ταυτόχρονα με τεκμηριωμένες και έγκυρες ανακοινώσεις στα συνέδρια του Παντείου για την αντίσταση και τον εμφύλιο.

Ερασιτέχνης φωτογράφος με γνώσεις και ικανότητες επαγγελματία, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και συμμετοχές σε εκθέσεις.

Μετά από σκληρή μάχη μηνών, στις 29 Αυγούστου 2017, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 52 ετών.

Χαμογελαστός και αισιόδοξος, έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή του, όπως είχε μάθει μια ζωή να δίνει μάχες και να νικάει, «με την καρδιά του», όπως συνήθιζε να λέει.

«Σύντροφε Σταύρο, καλό σου ταξίδι. Μας άφησες σε εποχές δύσκολες. Για μας, τους συντρόφους και τις συντρόφισσές σου στις Παρεμβάσεις, που είχαμε την τιμή τα τελευταία 25 χρόνια να βαδίσουμε μαζί σου σε συνελεύσεις, απεργίες και διαδηλώσεις, για όλους και όλες εμάς που σε αγαπήσαμε και σε εκτιμήσαμε σαν ένα ακριβό μας σύντροφο είναι ανείπωτα δύσκολο, ήταν αδύνατο να πιστέψουμε ότι δεν θα αντικρίσουμε ξανά το χαμόγελό σου. Ξέρουμε όμως ότι στο δρόμο που χαράξαμε όλοι μαζί, δε λείπεις. Γιατί  μας συντροφεύει η μαχητικότητά σου, το έργο σου, η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθησή σου. Μας συντροφεύει το πείσμα σου για ζωή, για αγώνα. Αυτό το δρόμο  συνεχίζουμε να βαδίζουμε τιμώντας τη μνήμη σου και την προσφορά σου στον κοινό μας αγώνα…»

Θανάσης Τσιριγώτης, Αγγελική Φατούρου, Γιώργος Καββαδίας, Χρήστος Κάτσικας, Χρήστος Σόφης, Μαρία Δανιήλ

Εκ μέρους του Εκπαιδευτικού Ομίλου – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το