Ερευνα της Goldman Sachs καταγράφει την εξαφάνιση ή ακριβέστερα την “απόσυρση” από την κυκλοφορία μεγάλων όγκων χρυσού, πέρα από εκείνους που αποθηκεύουν οι Κεντρικές Τράπεζες ή που συμβολαιοποιούνται και αποτελούν εγγυήσεις σε παράγωγα χρυσού.
Συγκεκριμένα περί τους 1.200 τόννους χρυσού έχουν “εξαφανισθεί” από την κυκλοφορία τα τελευταία χρόνια χωρίς να είναι πλέον “γνωστό” πού βρίσκονται ή ποια είναι η κατάληξή τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Goldman Sachs πρόκειται για ποσότητες χρυσού οι οποίες τα τελευταία τρία χρόνια αλλά ειδικά το 2019 έχουν διακινηθεί και έχουν αποσυρθεί σε ιδιωτικές “αποθήκες” και θησαυροφυλάκια, ανά τον κόσμο. Και να σκεφθεί κανείς ότι αυτό συμβαίνει ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες με τις χρηματιστηριακές αγορές να “χτυπάνε” νέα ιστορικά υψηλά, θα έπρεπε η αποθησαύριση κεφαλαίων σε “ασφαλή καταφύγια” όπως ο χρυσός ή και το δολάριο να έχει μειωθεί στο ελάχιστο.
Οι αριθμοί δείχνουν, σύμφωνα με την Goldman Sachs αλλά και σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της JP Morgan, ότι ο αποθησαυρισμός χρυσού σε φυσική μορφή όπως επίσης και χαρτονομισμάτων υψηλής αξίας σε δολάριο αλλά και ευρώ έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ιδιαίτερα μέσα στο 2019 που τα χρηματιστήρια έχουν δώσει τις υψηλότερες αποδόσεις…
Για τους ερευνητές της GS η αιτία πίσω από την εξαφάνιση του χρυσού ή των μεγάλων χαρτονομισμάτων, βρίσκεται στην ισχυρή “τάση” του 1% του πλουσιότερου κομματιού εισοδημάτων που διοχετεύει κεφάλαια σε χρυσό, αναμένοντας μία νέα μεγάλη χρηματοοικονομική αναταραχή…
Το εντυπωσιακό είναι ότι μέσα στο περιβάλλον αυτό και οι Κεντρικές Τράπεζες παρουσιάζουν την ίδια “τάση” με ραγδαία αυξανόμενες αγορές χρυσού που θα ξεπεράσουν τους 650 τόννους μέσα στο 2019.
Χαρακτηριστικό του “προβληματισμού” που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η Επιθεώρηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας σχετικά πρόσφατα δημοσίευσε άρθρο/μελέτη όπου εξηγείται και υποστηρίζεται η χρησιμότητα της συγκέντρωσης χρυσού για τη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας σε περίπτωση αναταραχής την επόμενη περίοδο…
Σε αυτό το περιβάλλον της σιωπηρής απόσυρσης νομισμάτων υψηλής αξίας πέραν του χρυσού, η Γερμανία φαίνεται να είναι πολύ ψηλά στη λίστα. Πέρα από την ολοκλήρωση του προγράμματος επίσπευσης της επιστροφής των αποθεμάτων χρυσού από τις ΗΠΑ και τις νέες αγορές που κάνει η Bundesbank, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της νομισματικής κυκλοφορίας, έχουν εξαφανιστεί τα… ίχνη χαρτονομισμάτων συνολικής αξίας, που υπερβαίνει τα 150 δισ. ευρώ. Και τα οποία θεωρείται ότι βρίσκονται σε θυρίδες και στα “στρώματα” των γερμανών αποταμιευτών.
πηγή: topontiki
e-prologos.gr