«Θερίζει» στο πέρασμα του ο κορωνοϊός ανά τον κόσμο με τα θύματα σε όλον τον πλανήτη να φτάνουν τα 11.570 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 278.136. Έκτακτα μέτρα λαμβάνουν όλες οι χώρες σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση και να μειώσουν τις απώλειες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που ενημερώνονται διαρκώς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι θάνατοι παγκοσμίως έχουν φτάσει τους 11.570 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 278.136. Στα θετικά είναι ότι περίπου 89.260 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.
Ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό αυξάνεται δραματικά και στην Ισπανία. Σήμερα, Σάββατο, ανήλθε στους 1.326 από τους 1.002 την Παρασκευή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών αυξήθηκε στα 24.926, από 19.980, που είχε ανακοινωθεί χθες.
Βαρύ τίμημα πληρώνει η Ιταλία
Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Ιταλία που ετοιμάζεται να εφαρμόσει το «μοντέλο της Νότιας Κορέας» για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 793 εκ των οποίων οι 546 από τη Λομβαρδία.
Συνολικά οι νεκροί στη γειτονική μας χώρα ξεπέρασαν τους 4.800. Οι 3.095 έχουν καταγραφεί στη βόρεια περιφέρεια της χώρας.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο ξεπέρασαν τα 6.500 ενώ συνολικά έφτασαν τα 53.578.
Σήμερα, 243 δήμαρχοι από όλη τη χώρα απηύθυναν έκκληση στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να προχωρήσει σε πιο τολμηρά και αυστηρά μέτρα, καθώς και να δοθούν πιο σαφείς οδηγίες σε όσους είναι σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι ταχυδρόμοι, οι διανομείς και οι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.
Η έκκληση αυτή γίνεται τη στιγμή που τα κυβερνητικά μέτρα (όπως ο περιορισμός των μετακινήσεων, καθώς και η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού στους δρόμους) δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Ο λόγος είναι πως οι Ιταλοί πολίτες φαίνεται πως αψηφούν τους περιορισμούς και μετακινούνται συνεχώς, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Σημειώνεται πως οι δήμαρχοι με την επιστολή τους στον Κόντε, ζήτησαν ακόμα και το κλείσιμο των σούπερ μάρκετ τα Σαββατοκύριακα.
Με την Ιταλία, λοιπόν, να μετρά το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, η κυβέρνηση εκτός της αυστηροποίησης των μέτρων που λαμβάνει, εξετάζει πλέον και αλλαγή του μοντέλου λήψης των δειγμάτων σε όσους νοσούν.
Το «μοντέλο της Νότιας Κορέας»
Σύμφωνα με τη La Repubblica, θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες χιλιάδες τεστ με στόχο να ανιχνευθεί ο ιός στους ασθενείς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Στόχος, είναι να μπορέσουν να ελεγχθούν, στην συνέχεια, όλες οι κινήσεις τους μέσω συστήματος GPS, ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι δεν έρχονται σε επαφή με υγιείς πολίτες.
Στην Νότια Κορέα τα τεστ αυτά έγιναν κυρίως σε οδηγούς, με γρήγορο τρόπο και χωρίς επικίνδυνη και παρατεταμένη επαφή με τους νοσηλευτές. Σε κάποιες, μεμονωμένες περιπτώσεις οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν κατ΄οίκον. Συνολικά, ο ιός ανιχνεύθηκε σε τουλάχιστο 250.000 άτομα.
Στην συνέχεια, όλοι οι ασθενείς ετέθησαν υπό παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής και τεχνολογίας Gps, με διαρκή εξακρίβωση των κινήσεων και επαφών τους.
Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία του κορονοϊού στη βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας, την πλέον πληγείσα περιοχή από τον Covid-19 στην Ιταλία, αυξήθηκε κατά 546 σε μια ημέρα, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται σε 3.095, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πρόνοιας της Λομβαρδίας Τζούλιο Γκαλέρα είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή, στην οποία περιλαμβάνεται το Μιλάνο, αυξήθηκε κατά 3.251 στα 25.515.
Χθες, Παρασκευή, ο απολογισμός των νεκρών στην Ιταλία ήταν 4.032, ο υψηλότερος παγκοσμίως.
e-prologos.gr