Τα οικονομικά αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha) αλλά και κάποιων μικρότερων όπως η Optima για το 2024, καταδείχνουν υψηλή κερδοφορία και βελτίωση μιας σειράς μεγεθών τους.
Πιο συγκεκριμένα, στα αποτελέσματά τους καταγράφουν μέση αύξηση κερδών μετά τους φόρους που αγγίζει σχεδόν το 29%. Η Εθνική 45,8%, η Eurobank 27,2%, η Πειραιώς 35,1% ενώ η Alpha 11,3% με το συνολικό ύψος να φτάνει τα 4,6 δισ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται στο ποσό αυτό τα κέρδη της Optima bank μετά από φόρους που για το 2024 ξεπέρασαν τα €140,2 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 36% σε ετήσια βάση, και υπερτριπλασιασμό σε σχέση με το 2022.
Από προμήθειες αυξήθηκαν τα έσοδά τους αναλυτικά κατά 49% για τη Eurobank, κατά 16,3% για την Πειραιώς, κατά 12,3% για την Alpha και κατά 11,8% για την Εθνική κατά σειρά «επιτυχίας»…
Αυτά δεν είναι τίποτε άλλο μαζί με τους τόκους που θα αναφερθούμε παρακάτω, από τις χρεώσεις των τραπεζών που κατά κύριο λόγο πληρώνουμε όλοι εμείς, και αφορούν τις πολυσυζητημένες καταχρηστικές πρακτικές τους, για τις οποίες η κυβέρνηση επέβαλε κάποια μέτρα παρουσιάζοντάς τα ως δραστικά, που βέβαια αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά και αναιμικά.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 7,6% για τις 4 τράπεζες συνολικά, και το «σκορ» είναι 15,7% για τη Eurobank, 6,2% για την Εθνική, 4,3% για την Πειραιώς, στα ίδια επίπεδα για την Alpha.
Να σημειωθεί εδώ πως το επιχείρημα της κυβέρνησης όταν ζητήθηκε από την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση να φορολογηθούν οι τράπεζες για τα υπερκέρδη τους, ήταν η ανάγκη «σταθερότητας» του τραπεζικού συστήματος το οποίο θα κινδύνευε από μια τέτοια φορολόγηση και θα έμελλε να «αποσταθεροποιηθεί»…Για τη σταθερότητα αυτή έχει θεσπιστεί η αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών, ώστε τα «ευαγή» αυτά ιδρύματα να εισφέρουν ψίχουλα στον κορβανά των φορολογικών εσόδων του κράτους.
Στο πανηγυρικό κλίμα που δημιουργείται, οι τράπεζες επίσης συνολικά αποφάσισαν ομόφωνα να χορηγήσουν μερίσματα στους μετόχους τους συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Αναλυτικά 674 εκατ. ευρώ η Eurobank, 455 εκατ. ευρώ η Εθνική συν επαναγορά μετοχών ύψους 113 εκατ, 373 εκατ. ευρώ η Πειραιώς και 281 εκατ. ευρώ η Alpha.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι στην ψυχρότητα της απεικόνισής τους και πολύ περισσότερο ενδεικτικοί της καταγραφής ενός χάσματος στο κοινωνικό σώμα με βάση τις υλικές συνθήκες διαβίωσης ενός μικρού τμήματος του πόλου του πλούτου, και της μεγάλης πλειοψηφίας του πόλου της απαξίωσης και της φτώχειας, από οποιεσδήποτε δηλώσεις προπαγανδιστικού χαρακτήρα είτε τραπεζικών είτε κυβερνητικών παραγόντων.
Όλη η πραγματικότητα αυτή έρχεται να συγκρουστεί με την άλλη πραγματικότητα που αποτυπώνεται και σε κοινωνικές έρευνες, και αφορά το μεγαλύτερο μέρος των λαϊκών οικογενειών που βλέπουν τα πενιχρά τους εισοδήματα, όταν υπάρχουν, να εξανεμίζονται στα μισά του μήνα, από την ακρίβεια, τη φορολογική αφαίμαξη, τα ενοίκια που έχουν απογειωθεί, τις αναγκαίες δαπάνες για την υγεία και την περίθαλψη, για τη μόρφωση της νέας γενιάς, το άγχος για τη διατήρηση της στέγης και των χρεών, ως δανειολήπτες, από τα δόντια των τραπεζών και των ομογάλακτων funds που έχουν εκχωρήσει οι τράπεζες τις απαιτήσεις τους.
Πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει και μιλούν για διοργάνωση εράνων για τους «αναξιοπαθούντες τραπεζίτες» και τις τράπεζες που διοικούν, ελέγχονται ως …ανακριβείς.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr