Η Υεμένη βρέθηκε στην κορυφή του ετήσιου καταλόγου της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης για τις πιο φρικτές ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ ακολούθησε το Αφγανιστάν και η Συρία.
Η μεγάλη εικόνα: Και οι τρεις αντιμετωπίζουν χρόνια βία και αστάθεια, και η Υεμένη είναι μία από τις τέσσερις χώρες που κινδυνεύουν από πείνα το επόμενο έτος (οι άλλες είναι η Μπουρκίνα Φάσο, το Νότιο Σουδάν και η βορειοανατολική Νιγηρία).
Πρώτα 10: Υεμένη, Αφγανιστάν, Συρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Μπουρκίνα Φάσο, Νότιο Σουδάν, Νιγηρία, Βενεζουέλα, Μοζαμβίκη.
Χώρες λίστας παρακολούθησης: Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Κολομβία, Λίβανος, Μάλι, Νίγηρας, Παλαιστίνη, Σομαλία, Σουδάν.
Τα καλά νέα: Σε ενημέρωση με δημοσιογράφους, ο ΔΣ της IRC Ντέιβιντ Μίλιμπαντ σημείωσε ότι η «παγίδα του άμεσου αντίκτυπου του COVID» στις 20 αυτές χώρες ήταν λιγότερο σοβαρή από όσο φοβούνταν.
Ωστόσο, οι έμμεσες επιπτώσεις σε εκστρατείες δημόσιας υγείας, όπως εμβολιασμοί, θεραπείες για ασθένειες όπως η ελονοσία, και ποσοστά υποσιτισμού ήταν σοβαρές λόγω του ιού και των οικονομικών επιπτώσεων του, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων εφοδιασμού.
Εστιάζοντας: Η Μπουρκίνα Φάσο είναι νέα χώρα στην πρώτη δεκάδα του IRC.
«Μόλις πριν δυο χρόνια, η Μπουρκίνα Φάσο δεν αντιμετώπιζε ουσιαστικά μαζικές συγκρούσεις ή εκτοπισμούς», σύμφωνα με την έκθεση της IRC. Αλλά ο αριθμός των εκτοπισμένων εκεί έχει διπλασιαστεί φέτος σε πάνω από 1 εκατομμύριο.
«Για πολύ καιρό, η Μπουρκίνα Φάσο γλίτωσε από τις γειτονικές συγκρούσεις», αναφέρει ο διευθυντής της IRC στη χώρα, Αλέν Καβενάιλε, αναφερόμενος στη βία σε άλλες χώρες της κοιλάδας του Σαχέλ, όπως το Μάλι.
Ο πρώην πρόεδρος Blaise Compaoré είχε ουσιαστικά δημιουργήσει μια ανακωχή με τις τοπικές ένοπλες ομάδες, αλλά κατέρρευσε μετά την εκδίωξή του το 2014. Ο μαζικός εκτοπισμός ξεκίνησε το 2018 και επιταχύνθηκε τον τελευταίο χρόνο, λέει ο Καβενάιλε. Μικρές ομάδες ενόπλων μαχητών θα έρθουν συχνά σε μια κοινότητα, θα σκοτώσουν έναν τοπικό ηγέτη και θα αναγκάσουν όλους τους άλλους να φύγουν με τίποτα άλλο εκτός από ρούχα στην πλάτη τους.
Με λίγα προσφυγικά στρατόπεδα ή άλλες εγκαταστάσεις διαθέσιμες, οι εκτοπισμένοι. κυρίως γυναίκες και παιδιά. φιλοξενούνται σε άλλες κοινότητες, με τους πόρους εκεί να στραγγίζονται.
Ο Roch Kabore επανεξελέγη πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο στις 26 Νοεμβρίου. Αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τους μαχητές και επιχείρησε να δημιουργήσει «φυσαλίδες ασφαλείας» γύρω από μεγάλες πόλεις.
πηγή: guernicaeu.wordpress.com
e-prologos.gr