Με δυσκολία συνεχίζονται στην Στοκχόλμη της Σουηδίας οι συνομιλίες ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα μέρη που συνεχίζουν τον εμφύλιο στην Υεμένη.
Ανειρήνευτος τόπος η Υεμένη, έχει πληρώσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια και πληρώνει ακόμα με αίμα την στρατηγική της θέση από όπου περνούν εμπορικοί δρόμοι, ο «δρόμος των αρωμάτων», από τον καιρό του αρχαίου βασιλείου του Σαβά, ή ο έλεγχος του σπουδαίου θαλάσσιου δρόμου από την Αραβική Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν μέχρι και το πέρασμα, από τα στρατηγικά Στενά Μπαμπ αλ Μαντέμπ (γνωστά από την αρχαιότητα σαν «Πόρτες των Δακρύων»), προς την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, που θεωρούνται στρατηγική πύλη της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Φτωχή χώρα, η φτωχότερη της περιοχής, εκτός από ψάρια, αλάτι, βαμβάκι, μύρο και λιβάνι, διαθέτει και μεγάλα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Η Υεμένη, με πληθυσμό 21 εκ. κατοίκους και έκταση 530.000 τετρ. Χιλιόμετρα, ήταν διαιρεμένη σε βόρεια και νότια (Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης – Άντεν). Το 1990 τα δύο κράτη ενώθηκαν με πρωτεύουσα τη Σαανά και με κυβέρνηση συνασπισμού. Μετά τον α΄ πόλεμο στον Κόλπο οι αραβικές χώρες που ήταν ενάντιες στον Σαντάμ Χουσεϊν -με πρώτη τη φιλοδυτική Σ. Αραβία- απέλασαν δεκάδες χιλιάδες Υεμενίτες εργάτες και η χώρα χάνει πολύτιμα έσοδα σε συνάλλαγμα. Στις πρώτες ενιαίες εκλογές του 1993 πρώτη δύναμη αναδείχνεται το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο, δεύτερο το Σοσιαλιστικό και τρίτο η Συσπείρωση για την Ισλαμική Αναμόρφωση που σχηματίζουν κυβέρνηση συνασπισμού. Όμως ένα χρόνο μετά, το Σοσιαλιστικό επαναφέρει το αίτημα για ανασύσταση της Νότιας Υεμένης και ξεσπά εμφύλιος. Ο εμφύλιος πόλεμος με διακυμάνσεις κρατάει ως τις μέρες μας. Το Γενάρη 2015 οι αντάρτες Χούτι οι οποίοι, ως Σιίτες, στηρίζονται από το Ιράν κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαανά.
Το Μάρτη του 2015, κάτω από το όνομα «Αποφασιστική Καταιγίδα» ξεκίνησε επέμβαση κατά της κυβέρνησης της Υεμένης και ειδικότερα κατά των
ανταρτών Χούτι (ή Χούθι). Στην επέμβαση συμμετέχουν σουνιτικές κυβερνήσεις όπως της Σ. Αραβίας, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ, Ομάν, Αίγυπτος, Ιορδανία, Μαρόκο, Σουδάν με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Πακιστάν. Απέναντί τους βρίσκονται οι αντάρτες Χούτι που στηρίζονται από το Ιράν και την Συρία και πολιτικά από την Ρωσία.
Στην Υεμένη, που είναι από τις πλέον φτωχές αραβικές χώρες, βομβαρδίζονται ανηλεώς κατοικημένες περιοχές, λαϊκές υπαίθριες αγορές, νοσοκομεία αλλά και σχολεία. Η τελευταία φάση του πολέμου, η οποία διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια, έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κι έχει φέρει πάνω από 8 εκατομμύρια άμαχους στα πρόθυρα λιμού.
Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη έχει κοστίσει ως σήμερα:
* 57.000: ο εκτιμώμενος αριθμός των νεκρών του πολέμου στην Υεμένη. Από αυτούς, πάνω από 2.500 ήταν παιδιά.
* 14 εκατομμύρια: ο μισός πληθυσμός της Υεμένης βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού.
* 22 εκατομμύρια: τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Υεμένης χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ παιδιών στα δέκα.
* 1,8 εκατ.: ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από οξύ ακραίο υποσιτισμό. Απειλείται η ζωή των 400.000 από αυτά.
* 1 παιδί πεθαίνει κάθε 10 λεπτά της ώρας από τον λιμό και εξαιτίας ασθενειών που είναι ιάσιμες ή/και θα μπορούσαν να προληφθούν με εμβόλια.
* 2,3 εκατομμύρια: ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στην Υεμένη. Εξ αυτών, 1 εκατ. είναι παιδιά.
* 4 δισεκατομμύρια δολάρια: το ποσό που χρειάζεται για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό της Υεμένης το 2019, κατά τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ. Η κυβέρνηση της φτωχότερης χώρας του αραβικού κόσμου εξάλλου θα χρειαστεί δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για να χρηματοδοτήσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.
Η στρατιωτική επέμβαση της Σ. Αραβίας χαιρετίστηκε από τις ΗΠΑ και καταδικάστηκε από Ιράν και Συρία, ενώ στη Δύση λένε πως πρέπει ο αραβικός συνασπισμός να κάνει ό,τι χρειαστεί για να
υπερασπιστεί τη νόμιμη κυβέρνηση του Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί που ανατράπηκε από τους αντάρτες Χούτι. Στο πλευρό των ανταρτών βρίσκεται η οργάνωση Χεζμπολάχ στο Λίβανο, καταγγέλλοντας έντονα την αμερικανοαραβική συνωμοσία ενάντια στον αδελφό λαό της Υεμένης.
Η Υεμένη, πέρα από το διακριτό όριο ανάμεσα σε φιλοδυτικούς Σουνίτες και αντιδυτικούς Σιίτες σπαράσσεται και από τον πόλεμο ανάμεσα σε φυλές και φατρίες που ταλάνισε ακόμα και τη Ν. Υεμένη, η οποία υποτίθεται είχε προοδευτικό εθνικό προσανατολισμό.
Η πρόσδεση της Ν. Υεμένης στις δεκαετίες 70-80 στο άρμα της παλινορθωμένης Σοβιετικής Ένωσης διόλου δεν βοήθησε στην οικονομική και πολιτισμική άνοδο του υεμενίτικου λαού, που βρίσκεται με την οπισθοδρομική θηλιά του ισλαμισμού στο λαιμό του.
Φυσικά, το κύριο ζήτημα είναι η παντοειδής εξάρτηση από τον ιμπεριαλισμό και τις μοναρχίες του κόλπου. Αν δεν προχωρήσουν «βόρειοι» και «νότιοι» σ’ ένα ενιαίο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα με σοσιαλιστική κατεύθυνση, τότε οι φτωχοί της αραβικής άκρης δεν θάχουν στον ήλιο μοίρα και η «ευδαίμων γη» όπως ονόμαζαν παλιά την Υεμένη θα παραμείνει λήμμα των λεξικών.
Άλλωστε η Υεμένη είναι ένα μόνο τμήμα του μεγάλου σταυρόλεξου που λέγεται Μέση Ανατολή και αντικείμενο των ιμπεριαλιστικών ορέξεων.
e-prologos.gr