Μέχρι πρόσφατα, εμείς τουλάχιστον, γνωρίζαμε μόνο για την παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης, με την οποία γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις παράγουν ένα κιλό φέτα με λιγότερο από τέσσερα κιλά γάλακτος. Θυμίζουμε ότι η φέτα ΠΟΠ πρέπει να παράγεται με παστεριωμένο ελληνικό πρόβειο γάλα, ή με μείγμα αιγοπρόβειου με το γίδινο να μην ξεπερνά το 30%. Οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκομικές επιχειρήσεις, βέβαια, δε χρησιμοποιούν μόνο ελληνικό γάλα και στις προβλεπόμενες αναλογίες. Χρησιμοποιούν και εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο, και όχι μόνο αιγοπρόβειο αλλά και αγελαδινό.

Αυτή η σκαστή παρανομία είναι γνωστή τόσο σε βουλευτές όσο και στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ των οποίων και οι δύο συριζαίοι που κατέλαβαν αυτό το πόστο, Αποστόλου και Αραχωβίτης. Στις 22 Μάρτη του 2019, είχαμε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με τίτλο «Φέτα-μαϊμού με υπερδιήθηση», από το οποίο παραθέτουμε εκτενές απόσπασμα:

Η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής είναι παράνομη, όμως οι καπιταλιστές εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν. Είναι χαρακτηριστική η στάση των δύο υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Αποστόλου και Αραχωβίτη, που έχουν κλείσει τ’ αυτιά στις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων, ακόμα και στις εκκλήσεις κυβερνητικών βουλευτών.

Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα. Στις 21 Δεκέμβρη του 2017, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Π. Βράντζα, η οποία είναι κτηνίατρος και επιχειρηματίας του κτηνοτροφικού τομέα. Πρόκειται για την κυρία που απεχθάνεται τη φτωχή αγροτιά και ενδιαφέρεται μόνο για τους μεγαλοαγρότες που μπορούν να απασχολούν και λογιστή. Στη δευτερολογία της η Βράντζα αναφέρθηκε στην παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης. Είπε μεταξύ των άλλων: «Ο δεύτερος λόγος είναι η εκτεταμένη νοθεία, είτε με τη χρήση άλλου γάλακτος, είτε με διαφορετική μέθοδο παρασκευής από αυτή που ορίζει ο νόμος. Εννοώ την υπερδιήθηση, η οποία χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο ποσό γάλακτος για την παραγωγή ίδιας ποσότητας φέτας, υποτιθέμενης φέτας».

Μολονότι αυτό που είπε η Βράντζα ήταν σαφέστατο, ο Αποστόλου έδωσε μια απάντηση σαν να μην ήταν μέσα στην αίθουσα και να μην άκουσε τι είπε. Δεν είπε τίποτα –για ξεκάρφωμα όπως λέμε- για την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η παραγωγή φέτας με την παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης, αλλά μετατόπισε το ζήτημα στο λεγόμενο αυτοέλεγχο της αγοράς. Πιπίλισε τη γνωστή καραμέλα όλων των κυβερνήσεων και των καπιταλιστών, ότι αυτοί είναι αξιόπιστοι συνομιλητές και φροντίζουν για την παραγωγή υγιεινών και καλών προϊόντων. Ετσι, ο Αποστόλου έκλεισε ουσιαστικά το μάτι στους καπιταλιστές γαλακτοκομικών προϊόντων: «εσείς τη δουλειά σας κι εγώ, κάθε φορά που θα μου λένε για την υπερδιήθηση, θα το γυρίζω στο καλαματιανό, μιλώντας για το εξίσου σημαντικό θέμα του αυτοελέγχου της αγοράς»!

«Συμφωνούμε, κυρία συνάδελφε, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αυστηρούς ελέγχους αυτά τα φαινόμενα», είπε ο Αποστόλου. Και συνέχισε: «Ομως εγώ θα πήγαινα λίγο πιο πέρα. Μήπως εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα του αυτοελέγχου της αγοράς, ειδικά σε περιόδους όπου έχουμε ελλείψεις, υποστελέχωση, έλλειψη πόρων κλπ; Μήπως εκεί ο αυτοέλεγχος πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο;»!

Ούτε τα προσχήματα δεν τήρησε ο συριζαίος υπουργός. Ο Αποστόλου έκλεισε το μάτι στους καπιταλιστές του γαλακτοκομικού τομέα, αναγορεύοντας σε σημαντικό ζήτημα το λεγόμενο αυτοέλεγχο της αγοράς, την ώρα που οι καπιταλιστές εισάγουν δεκάδες χιλιάδες τόνους νωπού αιγοπρόβειου γάλακτος, που το ελληνοποιούν, την ώρα που εισάγουν δεκάδες χιλιάδες τόνους συμπυκνωμένου γάλακτος, την ώρα που χρησιμοποιούν την παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης.

Στις 14 του Νοέμβρη του 2018, ο Αραχωβίτης ανέβασε στην ιστοσελίδα του υπουργείου του για διαβούλευση ένα σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον έλεγχο –υποτίθεται- της αγοράς γάλακτος. Αν και η διαβούλευση κράτησε μόνο δέκα μέρες, έπεσαν πολλές προτάσεις. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν και πρόταση για απαγόρευση της μεθόδου της υπερδιήθησης και ξήλωμα των εγκαταστάσεων στις γαλακτοβιομηχανίες και στις τυροκομικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή αυτής της μεθόδου. Ο Αραχωβίτης αγνόησε προκλητικά την πρόταση και δε συμπεριέλαβε τίποτα για την υπερδιήθηση στις διατάξεις της ΚΥΑ.

Ενώ οι γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι καπιταλιστές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτή την παράνομη μέθοδο, όταν ερωτώνται, όπως συνέβη στην πρόσφατη ημερίδα για το γάλα, που οργανώθηκε από κοινού από τον ΣΕΒΓΑΠ και το ΥΠΑΑΤ, άλλοι δηλώνουν άγνοια και άλλοι σιωπούν ένοχα. Φυσικά, και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βορίδης, που υπόσχεται τα πάντα στους κτηνοτρόφους, όπως οι παλιοί Μαυρογιαλούροι, όχι μόνο δεν αποφάσισε να ξηλωθούν οι παράνομες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φέτας, αλλά δεν εξέδωσε ούτε ένα Δελτίο Τύπου με το οποίο να αναγγέλλει το ξήλωμά τους.

Oπως πληροφορηθήκαμε, υπάρχει και άλλη παράνομη μέθοδος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ, η Creamo Prot. Στο τυρόγαλο (ορός γάλακτος), ανάμεσα στα πολλά συστατικά υπάρχουν πρωτεΐνη και λακτόζη. Οπως μας ανέφεραν καλοί γνώστες της παραγωγής φέτας ΠΟΠ και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων, με την παράνομη αυτή μέθοδο αφαιρούν από το τυρόγαλο την πρωτεΐνη και τη λακτόζη, τις ρίχνουν στο γάλα που προορίζεται για τυροκόμηση και με τη συμπύκνωση που γίνεται πετυχαίνουν συγκράτηση μεγαλύτερου από το επιτρεπόμενο ποσοστού υγρασίας και επομένως αύξηση του όγκου και του βάρους της φέτας. Η μέθοδος αυτή είναι παράνομη, δεδομένου ότι οδηγεί στη συμπύκνωση του προς τυροκόμηση γάλακτος, διαδικασία που απαγορεύεται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ).

Επικοινωνήσαμε με υπηρεσιακούς παράγοντες ελεγκτικού μηχανισμού που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τους ρωτήσαμε τι έχουν να πουν γι’ αυτή τη μέθοδο. Μας απάντησαν, όχι μόνο ότι δε γνωρίζουν αν αυτή η παράνομη μέθοδος χρησιμοποιείται στη βιομηχανία γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων, αλλά και ότι αγνοούν την ύπαρξή της. Οσον αφορά τους υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι σίγουρο ότι η επίκληση άγνοιας είναι προσχηματική, προκειμένου να συνεχίζεται ανεξέλεγκτα η χρήση αυτής της παράνομης μεθόδου.

Η πρωτεΐνη και η λακτόζη που αφαιρούνται από τον ορό γάλακτος (τυρόγαλο) χρησιμοποιούνται και στην παραγωγή των λεγόμενων συμπληρωμάτων διατροφής, που χρησιμοποιούνται, εκτός των άλλων, στο ντοπάρισμα επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και εν γένει αθλητών. Περιττεύει να θυμίσουμε ότι το κάθε είδους ντοπάρισμα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των αθλητών που το χρησιμοποιούν.

Αν όμως, η χρήση της πρωτεΐνης και της λακτόζης από τον ορό γάλακτος στην παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής έχει συμμετοχή στη βλάβη της υγείας των αθλητών, τότε δεν είναι λογικό, η συχνή κατανάλωση φέτας και τυροκομικών προϊόντων, για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιείται η παράνομη αυτή μέθοδος, προκαλεί σε βάθος χρόνου βλάβη στην υγεία των ανθρώπων που καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα;

Και ένα ερώτημα στον ΥΠΑΑΤ Βορίδη. Θα αποφασίσει να εφαρμόσει άμεσα τη νομιμότητα, απαγορεύοντας τις δύο αυτές παράνομες μεθόδους στην παραγωγή της φέτας ΠΟΠ και άλλων τυροκομικών προϊόντων ή θα συνεχίσει να υπόσχεται στους κτηνοτρόφους τα πάντα, μετρώντας τις μέρες μέχρι τον επόμενο ανασχηματισμό;

Γεράσιμος Λιόντος

Η Κεντρική Διοίκηση του ΕΦΕΤ συγκαλύπτει την παράνομη δράση των γαλακτοβιομήχανων

Το καλοκαίρι του 2019, η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΕΦΕΤ, σε έλεγχο που διεξήγαγε στην εταιρία ΛΙΝΤΛ, ανακάλυψε ότι πουλούσε «παραβατικό» λευκό τυρί άλμης από αγελαδινό γάλα σε διάφορες συσκευασίες, που το παρήγαγε η εταιρία Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ. Στο Δελτίο Τύπου που είχε εκδόσει η Κεντρική Διοίκηση του ΕΦΕΤ στις 8 Αυγούστου του 2019 είχε αποκρύψει τη χοντρή παράβαση της εταιρίας Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ, που παρήγαγε λευκό τυρί άλμης και με εισαγόμενο γάλα και υποβάθμισε την παράβαση σε παράβαση επισήμανσης, προφανώς για να πέσει στα μαλακά η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη. Η Κεντρική Διοίκηση του ΕΦΕΤ έπρεπε, μετά από τον έλεγχο της Περιφερειακής Διεύθυνσης και τα ευρήματά της, να ενημερώσει τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να αφαιρέσει απ’ όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα της εταιρίας την ελληνική σημαία (άρχισε να δίνεται από τον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ το 2014), που υποδηλώνει ότι σε όλα τα προϊόντα που παράγει χρησιμοποιεί αποκλειστικά νωπό ελληνικό γάλα.

Φυσικά, η Κεντρική Διοίκηση του ΕΦΕΤ γνώριζε και γνωρίζει (όχι μόνο απ’ αυτή την περίπτωση) ότι οι γαλακτοβιομήχανοι χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο. Οπως γνωρίζει και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι γαλακτοβιομήχανοι εισάγουν δεκάδες χιλιάδες τόνους συμπυκνωμένου γάλακτος, που το αραιώνουν σε αναλογία, είτε 1 προς 4 είτε και 1 προς 5 και παράγουν μ’ αυτό όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως και δεκάδες χιλιάδες τόνους νωπό αγελαδινό και πρόβειο γάλα. Γνωρίζουν ακόμα πολύ καλά, ότι οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν κοινές δεξαμενές, στις οποίες ανακατεύουν νωπό και συμπυκνωμένο γάλα (αραιωμένο με νερό) και παράγουν όλα χωρίς εξαίρεση τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 12 Αυγούστου του 2019, η Κεντρική Διοίκηση του ΕΦΕΤ εξέδωσε Δελτίο Τύπου, στο οποίο ανάμεσα στ΄ άλλα έγραφε: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΦΕΤ, με γνώμονα την προστασία τόσο των συμφερόντων των καταναλωτών όσο και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, εντείνει τους ελέγχους, ενώ καλεί:

α) τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υποχρεωτική αναγραφή εμφανώς της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων τους και

β) τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά την επισήμανση ώστε το προϊόν που πληρώνουν να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά επιθυμούν να αγοράσουν.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά στις Ελληνικές επιχειρήσεις να προστατέψουν τον έλληνα και ξένο καταναλωτή, τη διάσημη Ελληνική διατροφή, τα μοναδικά Ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τις ανερχόμενες Ελληνικές εξαγωγές, αλλά και αυτές τις ίδιες τις δικές τους επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, από κοντόφθαλμες και επιβλαβείς για όλους κακές πρακτικές».

Από τότε πέρασαν τέσσερις ολόκληροι μήνες και η Κεντρική Διοίκηση του ΕΦΕΤ δεν ανακοίνωσε ακόμα αν ενημέρωσε τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ως όφειλε, και τι πρόστιμα επέβαλε στις δύο εταιρίες. Από την άλλη, για να δημιουργεί στον ελληνικό λαό την επίπλαστη εικόνα ότι δήθεν κάνει συνεχώς συστηματικούς ελέγχους στις γαλακτοβιομηχανίες και στις επιχειρήσεις τυροκομικών προϊόντων, εξέδωσε νέο Δελτίο Τύπου, στις 4 Δεκέμβρη του 2019, στο οποίο αναφέρεται ξανά στους ελέγχους που είχε κάνει το καλοκαίρι του 2019 η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ στη ΛΙΝΤΛ, επαναλαμβάνει ατόφια αυτά που παραθέσαμε παραπάνω και απευθύνεται τόσο στις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές. Για να δείξει «έργο», έβγαλε δυο φορές το ίδιο Δελτίο Τύπου!

Απευθύνοντας κάλεσμα στις εταιρίες και στους καταναλωτές, η Κεντρική Διοίκηση του   ΕΦΕΤ λέει ένα μάτσο ψέματα.

• Είναι ψέμα, ότι ο ΕΦΕΤ έχει γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Και ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κατόπιν εντολών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιτρέπουν σιωπηρά στους γαλακτοβιομήχανους να παράγουν φέτα ΠΟΠ, τυροκομικά και λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιώντας εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο. Τους επιτρέπουν ακόμα –άκουσον! άκουσον!- να «κοτσάρουν» στις συσκευασίες των προϊόντων τους την ελληνική σημαία, υποδηλώνοντας έτσι ότι χρησιμοποιούν μόνο νωπό ελληνικό γάλα για την παραγωγή τους.

• Είναι ψέμα ότι συνιστούν στις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος. Σ’ αυτό το σημείο προδόθηκαν, χρησιμοποιώντας το ρήμα «συνιστούν», ενώ θα έπρεπε να γράψουν «υποχρεώνουν». Αυτή η διαφοροποίηση στη χρήση του ρήματος αποκαλύπτει την έμμεση και καλυμμένη προστασία που προσφέρει η Κεντρική Διοίκηση του ΕΦΕΤ στους γαλακτοβιομήχανους, έναντι όσων αποκαλύπτουμε τις παρανομίες τους. Την ίδια και μεγαλύτερη προστασία τους προσφέρει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας.

• Είναι ψέμα ότι καλούν τους καταναλωτές να διαβάζουν την επισήμανση του γάλακτος που αναγράφεται στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στο σημείο αυτό ας πούμε κάποια πράγματα που δεν είναι ευρέως γνωστά. Στις συσκευασίες των προϊόντων δεν αναγράφεται η χώρα αρμέγματος και έτσι δεν είναι δυνατόν ο απλός καταναλωτής να επισημάνει τη χώρα προέλευσης του γάλακτος, αφού δε γνωρίζει την πρακτική των γαλακτοβιομήχανων με τις μαζικές εισαγωγές γάλακτος και τις διάφορες κινήσεις μέσω των οποίων παρουσιάζουν αυτό το γάλα ως ελληνικό. Ετσι, ενώ είναι πρακτικά αδύνατο για τους καταναλωτές να διακρίνουν τη χώρα προέλευσης του γάλακτος, ο ΕΦΕΤ τους «χρεώνει» με αυτό το καθήκον που είναι πρακτικά αδύνατο να εκτελεστεί. Και είναι αδύνατο για τους καταναλωτές να διακρίνουν την χώρα προέλευσης του γάλακτος από την στιγμή που η Κεντρική Διοίκηση στο τελικό στάδιο της διαδικασίας επιβολής του προστίμου στις διαρκώς παρανομούσες εταιρίες, τις κρατάει στην ανωνυμία. Ενώ στο αρχικό στάδιο του ελέγχου από κάποια Περιφερειακή Διεύθυνση ανακοινώνει μεν το όνομα της εταιρίας που ελέγχθηκε και βρέθηκε ότι παρανομεί, αλλά από την άλλη όμως φροντίζει η Κεντρική Διοίκηση να υποβαθμίζει τις παραβιάσεις της

• Είναι ψέμα ότι ο ΕΦΕΤ συνιστά στους γαλακτοβιομήχανους να προστατεύσουν τους καταναλωτές. Οταν τους προστατεύει συστηματικά από τους καταγγέλλοντες τις παρανομίες τους, τους συνιστά το αντίθετο απ’ αυτό που ισχυρίζεται.

Επαναλαμβάνουμε αυτό που διαχρονικά τονίζουμε. Για όλες τις κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από το κουστούμι που φορούν, οι ιδιοκτήτες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων είναι φερέγγυα πρόσωπα και γι΄ αυτό ο έλεγχος από τους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι δειγματοληπτικός. Ολο το σύστημα του ελέγχου των επιχειρήσεων στηρίζεται στο λεγόμενο αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων. Είναι δε δομημένο έτσι το σύστημα των ελέγχων στην καπιταλιστική παραγωγή, γιατί η αποκόμιση του ανώτατου κέρδους είναι ο βασικός οικονομικός νόμος στο μονοπωλιακό στάδιο του καπιταλισμού.

Πηγή: eksegersi.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το