Ανταπόκριση

Το απόγευμα της Τρίτης 25/6 έγινε φοιτητική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, ενάντια στης εξώσεις φοιτητών από τις εστίες και στον νέο αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό. Στην διαδήλωση συμμετείχε με πανό, ντουντούκα και προκήρυξη, που τη μοίρασε πλατιά, η Φοιτητική Πορεία. 

Όχι στις εξώσεις των εστιακών! Αγώνας για δωρεάν στέγαση!

Η Φοιτητική Πορεία καταγγέλλει τον κυνικό εκβιασμό με τον οποίο η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσπάθησε να υφαρπάξει από τους εστιακούς φοιτητές κάποιες οφειλές τους, τις οποίες έχουν λόγω του απαράδεκτου χαρατσιού που τους έχει επιβάλει το ίδιο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Για άλλη μια φορά και εν μέσω εξεταστικής, η πρυτανεία προωθεί τις εξώσεις φοιτητών από τα δωμάτια τους στις εστίες. Με απειλές και μέιλ ανακοινώνει στους φοιτητές πως όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα πετιούνται εκτός των εστιών. Προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν τόσο με το να πληρώνουν 40 ευρώ τον μήνα, όσο και με το να περνάνε συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων μέσα στο έτος, ενώ οι φοιτητές μεγαλύτερων ετών διώχνονται απευθείας από τις εστίες. Αποτελεί έναν απαράδεκτο εκβιασμό στο πιο πληττόμενο κομμάτι των συμφοιτητών μας. Δεν αποτελεί όμως κάποια έκπληξη, καθώς εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης και των οργάνων της στα πανεπιστήμια: προσπαθούν να περάσουν τα σχέδια τους με την πειθάρχηση, την καταστολή, τις απειλές και της τρομοκρατία. Η πρυτανεία βάζει σε εφαρμογή τον αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό και σε καταγγελία της με θράσος ισχυρίζεται πως η πρόθεση της είναι «να προασπίσει την κοινωνική δικαιοσύνη» και «όσοι φοιτητές δικαιούνται ένα δωμάτιο να το έχουν». Πώς η ίδια πρυτανεία που απειλεί να πετάξει κόσμο από τις εστίες και αφαιρεί το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση των φοιτητών προασπίζει την «κοινωνική δικαιοσύνη»; 

Η κίνηση αυτή ήταν μια επιλογή της πρυτανείας, ώστε να αναγκάσει τους εστιακούς φοιτητές να πληρώσουν -ξανά- τη στιγμή μάλιστα που οι εργαζόμενοι και ο λαός πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας και της φτώχειας. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης, αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρύτανης, όποτε θεώρησαν καλύτερη λύση για ακόμα μια φορά να φορτώσουν τα βάρη της πολιτικής τους στις πλάτες των φοιτητών. 

Η Φοιτητική Πορεία θεωρεί ότι το χαράτσι των 40 ευρώ ουσιαστικά είναι δίδακτρα και καταγγέλλει ως κοροϊδία τη δικαιολογία ότι αυτό αφορά τη συντήρηση των εστιών. Η κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο κομμάτι των εστιών είναι τραγική μέχρι του σημείου να πέφτουν σοφάδες στα κεφάλια φοιτητών και να καίγονται δωμάτια των εστιών. 

Η Φοιτητική Πορεία καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συσπειρωθούν στους Συλλόγους τους και να παλέψουν για τα «αυτονότητα». Μόνο με Γενικές Συνελεύσεις και διαδηλώσεις, με την πλατιά ενότητα πάνω στο πρόβλημα, μπορεί το φοιτητικό κίνημα στα Γιάννενα να αποτρέψει τις εξώσεις, να παλέψει για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση, στη δωρεάν σίτιση και τα συγγράμματα, για το δικαίωμα μας να μπορούμε να σπουδάζουμε. Μπορεί να συνδεθεί με τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος για την ανατροπή της κυβερνητικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, της υποχρηματοδότησης και των ταξικών φραγμών.

Ανατροπή του αντιδραστικού εσωτερικού κανονισμού των εστιών

Δωρεάν στέγαση για όλους χωρίς προϋποθέσεις, κριτήρια και αντίτιμα

Να μην διωχθεί κανένας φοιτητής

Όχι στις διαγραφές φοιτητών

Κάτω οι ταξικοί φραγμοί

Δημόσια – δωρεάν παιδεία για όλους

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το