Η χρόνια πολιτική αστάθεια εντείνεται στη Λιβύη μετά την αποπομπή της υπουργού Εξωτερικών, Νάιλα Αλ-Μανγκούς, με απόφαση του Προεδρικού Συμβουλίου, την οποία όμως απορρίπτει η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης. Όπως ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, η Νάιλα Αλ-Μανγκούς συνεχίζει κανονικά να ασκεί τα καθήκοντά της. Η λιβυκή κυβέρνηση με δημόσια τοποθέτησή της διευκρίνισε ότι το Προεδρικό Συμβούλιο δεν έχει την δικαιοδοσία να απομακρύνει ή να θέσει υπό έρευνα κάποιον υπουργό και ξεκαθάρισε ότι η Αλ-Μανγκούς παραμένει στη θέση της. Η ίδια φέρεται να βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό.

Η Νάιλα Αλ-Μανγκούς κατηγορείται ότι ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς συντονισμό με το Προεδρικό Συμβούλιο μετά τα σχόλια που έκανε σε συνέντευξή της στο BBC, σχετικά με τη βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι το 1988, για την οποία η Λιβύη ανέλαβε την ευθύνη το 2003.
Μιλώντας για την πιθανή έκδοση ενός ακόμη Λίβυου υπόπτου που καταζητείται από τις ΗΠΑ για τον βομβαρδισμό, η Νάιλα Αλ-Μανγκούς δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης είναι ανοιχτή στη συνεργασία με τις ΗΠΑ στο ζήτημα της έκδοσης και ότι το θέμα είναι σε εξέλιξη.

Θεωρείται προσκείμενη στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, τον ισχυρό άνδρα της Λιβύης που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας και θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στις επικείμενες εκλογές, ο οποίος ζητά την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαβανομένων και της Τουρκίας.
Η απαλλαγή από τα καθήκοντά της και η απαγόρευση να ταξιδέψει αποφασίστηκαν σε βάρος της Αλ-Μανγκούς λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή στο Παρίσι της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη, στην οποία συμμετείχε και η Αθήνα. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, N. Δένδιας, ήταν προσκεκλημένος της Λίβυας ΥΠΕΞ, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη της Αλ-Μανγκούς στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα πάντως ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπειμπά, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζητούσαν την αύξηση του τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού που σταθμεύει στη Λιβύη. Στη συνάντησή τους, συμφώνησαν η κυβέρνηση της Λιβύης να ζητήσει επίσημα αύξηση του αριθμού συμβουλευτικού και στρατιωτικού προσωπικού στην Τρίπολη και μια νέα ομάδα Λίβυων να λάβει εκπαίδευση στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο Ερντογάν εξέφρασε την ενόχλησή του στον Γάλλο πρόεδρο, Μακρόν, επειδή προσκάλεσε στη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ και είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει για αυτό το λόγο.

Η Διάσκεψη της 12ης Νοεμβρίου θα προετοίμαζε τις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, έπειτα από τις οποίες, ένα μήνα αργότερα, θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.
Από αμερικανικής πλευράς στη Διάσκεψη συμμετείχε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, γεγονός που δείχνει και την έμπρακτη στήριξη της Ουάσιγκτον στην πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Ερντογάν επιχείρησε να κρύψει τη μη συμμετοχή του στη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη στο γεγονός ότι προσκλήθηκαν χώρες που σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο δεν έχουν οποιοδήποτε ρόλο ή λόγο. Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι στόχοι της Γαλλίας για το μέλλον της Λιβύης δεν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τους στόχους που θέλει να εξυπηρετήσει ο Ερντογάν.

Είναι εμφανές ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να παίξει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αυτό φαίνεται τόσο μέσα από τη Διάσκεψη του Παρισιού, αλλά και την ευρύτερή της συμπεριφορά. Αμέσως μετά τη Διάσκεψη ο Γάλλος ΥΠΕΞ θα βρεθεί στην Αθήνα όπου στις 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Αιγύπτου.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το