Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς διαβεβαίωσε χθες Κυριακή ότι οι δυνατότητες του παλαιστινιακού κινήματος ως προς τη συνέχιση του πολέμου με το Ισραήλ παραμένουν «υψηλές», παρά τις απώλειες που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια των 11 και πλέον μηνών του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι δυνατότητες της αντίστασης συνεχίζουν να είναι υψηλές», υπογράμμισε ο Οσάμα Χαμντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Υπήρξαν μάρτυρες και θυσίες (…) όμως, από την άλλη, υπήρξε συσσώρευση εμπειριών και στρατολογήθηκαν νέες γενιές στην αντίσταση», εξήγησε.
Οι δηλώσεις του καταγράφονται προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από εκείνες του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως πλέον η Χαμάς «δεν υπάρχει» ως στρατιωτικός σχηματισμός στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς κινητοποίησε κι άλλα κινήματα στην περιοχή, που δηλώνουν αλληλέγγυα στους Παλαιστίνιους, ιδίως τη λιβανική Χεζμπολά και τους Χούθι της Υεμένης.
Αυτοί οι τελευταίοι ανέλαβαν χθες την ευθύνη για επίθεση με πύραυλο στο κεντρικό Ισραήλ, που δεν προκάλεσε θύματα, όμως ανάγκασε πολλούς Ισραηλινούς να σπεύσουν σε καταφύγια.
Για τον Οσάμα Χαμντάν, αυτό ήταν «μήνυμα απευθυνόμενο σε όλη την περιοχή» και «έδειξε πως το Ισραήλ δεν είναι οντότητα που έχει ανοσία», πως «οι δυνατότητές του έχουν όρια».
Σχολίασε ακόμη την επίθεση που διαπράχθηκε στην αρχή του μήνα από ιορδανό οδηγό φορτηγού σε συνοριακό φυλάκιο της Ιορδανίας και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όταν σκοτώθηκαν τρεις ισραηλινοί συνοριοφρουροί και ο δράστης, εκτιμώντας πως δείχνει τη λαϊκή οργή σε όλη την περιοχή.
Αναφερόμενος στους άραβες ηγέτες που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ ή σχεδιάζουν να προχωρήσουν στο βήμα αυτό, ο Οσάμα Χαμντάν διερωτήθηκε πώς θα αισθάνονταν εάν η χώρα τους τελούσε υπό κατοχή κι ο κόσμος παρέμενε αδιάφορος. «Αν θεωρείτε το Ισραήλ τέτοια ευλογία (…) δώστε του ένα τμήμα της δικής σας χώρας», είπε σαρκαστικά.
Ο παλαιστίνιος αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στα μεταπολεμικά σενάρια, διαβεβαιώνοντας ότι ο ηγέτης της Χαμάς, ο Γιαχία Σινουάρ, δεν θα φύγει ποτέ από τον πολιορκημένο θύλακα.
Η Χαμάς απαιτεί πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενής ζώνης γης κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, που έχει μετατραπεί σε μείζον εμπόδιο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για την ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός.
Ο Οσάμα Χαμντάν δήλωσε ακόμη πως μετά τον πόλεμο, τη Λωρίδα της Γάζας θα κυβερνούν οι Παλαιστίνιοι, «κοινή παλαιστινιακή κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι αντιπρόσωποι διαφόρων παρατάξεων θα συναντηθούν σύντομα στο Κάιρο για να συμφωνήσουν σε κοινό όραμα όσον αφορά τη μεταπολεμική πορεία του θύλακα.
e-prologos.gr