Μαζικές απολύσεις ετοιμάζουν ο όμιλος Meta (Facebook, Instagram) και το Twitter – που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον Έλον Μασκ – ρίχνοντας τις συνέπειες της μείωσης των κερδών τους πάνω στους εργαζόμενους.

11.000 απολύσεις σε Facebook και Instagram

Πιο αναλυτικά, ο όμιλος Meta ανακοίνωσε πάνω από 11.000 απολύσεις εργαζομένων σε Facebook και Instagram, σε μια περίοδο που αρκετές εταιρείες του τεχνολογικού τομέα διώχνουν πλήθος απασχολούμενών τους, με φόντο τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία και την αγορά εργασίας.
Συγκεκριμένα, η Meta ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απολύει το 13% των εργαζομένων της, δηλαδή περισσότερα από 11.000 άτομα, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα από την εκτίναξη των δαπανών και τις περικοπές των διαφημιστικών κονδυλίων από τις εταιρείες. Είναι η πρώτη φορά που η Meta απολύει εργαζόμενους στη 18χρονη ιστορία της. «Όχι μόνο το διαδικτυακό εμπόριο έχει επιστρέψει σε παλαιότερες τάσεις, αλλά η μακροοικονομική ύφεση, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η απώλεια διαφημίσεων οδήγησαν τα έσοδά μας πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεών μου», ανέφερε ο CEO της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε μήνυμά του προς τους εργαζόμενους.
Η Meta ανέφερε ότι σχεδιάζει επίσης να παρατείνει το πάγωμα των προσλήψεων μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Twitter: Ο Έλον Μασκ απολύει το μισό προσωπικό

Μετά την εξαγορά του από τον Έλον Μασκ, πριν περίπου δύο εβδομάδες, το Twitter έκλεισε τα γραφεία του ενόψει των μαζικών απολύσεων που σχεδιάζει.
«Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια κάθε εργαζομένου καθώς και εκείνη των συστημάτων και των δεδομένων του Twitter, τα γραφεία μας θα κλείσουν προσωρινά και θα ανασταλεί κάθε πρόσβαση μέσω καρτών», ισχυρίστηκε η εταιρεία σε εσωτερικό e-mail. Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι θα ενημερωθούν μέσω e-mail εάν καταργείται ή όχι η θέση τους, την ώρα που δεν διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός των απολύσεων.
Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Washington Post, ο Μασκ σχεδιάζει να απολύσει περίπου το 50% των 7.500 υπαλλήλων της εταιρείας. Ουσιαστικά, το «λουκέτο» στα γραφεία του Twitter έρχεται εν μέσω φόβων της διοίκησης για αντιδράσεις από την πλευρά των 3.500 εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους από τη μία ημέρα στην άλλη.
Ουσιαστικά ο Μασκ μετακυλίει τα χρέη του Twitter που ο ίδιος δημιούργησε στους εργαζόμενους. Κι αυτό, διότι για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά ύψους 44 δισ. δολαρίων, ο δισεκατομμυριούχος υπερχρέωσε την εταιρεία, η οποία ήδη κατέγραφε σημαντικό έλλειμμα στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Σύναψε δανειακές συμβάσεις ύψους 13 δισ. δολαρίων, οι οποίες θα πρέπει να αποπληρωθούν από το Twitter και όχι από τον ίδιο.
Ο Μασκ βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με τη δυσπιστία των διαφημιστών και την ανησυχία τους ότι μπορεί να χαλαρώσει ο έλεγχος του περιεχομένου της πλατφόρμας, ενώ πολλοί όμιλοι έχουν ήδη αποφασίσει να αναστείλουν τη διαφημιστική δαπάνη τους στο Twitter, όπως η αμερικανική εταιρεία του αγροτοδιατροφικού τομέα General Mills και οι αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και Volkswagen.
Πάντως, δεκάδες απολυμένοι εργαζόμενοι έχουν κληθεί να επιστρέψουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην εταιρεία. Κάποιοι από αυτούς απολύθηκαν κατά λάθος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloom­berg. Άλλοι αφέθηκαν να φύγουν προτού η διοίκηση καταλάβει ότι τούς χρειάζονταν για τη δημιουργία των νέων χαρακτηριστικών που ζήτησε ο Μασκ.

Microsoft: Σχεδόν 1.000 απολύσεις εργαζομένων σε μία εβδομάδα

Τέλος η Microsoft απέλυσε στα μέσα Οκτωβρίου σχεδόν 1.000 εργαζόμενους μέσα σε μία εβδομάδα. Αιτία ήταν το γεγονός ότι οι άδειες χρήσης Windows για υπολογιστές δεν… «πουλάνε» όσο ανέμενε η εταιρεία. Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανικός κολοσσός είχε προαναγγείλει από τον Ιούλιο την περικοπή «ορισμένων» θέσεων εργασίας, καθώς στοχεύει στην αύξησή του στις γραμμές παραγωγής.
Το νέο «κύμα» απολύσεων πάντως στον χώρο της τεχνολογίας προμηνύει ιδιαίτερα δυσοίωνες εξελίξεις για τους εργαζόμενους παγκοσμίως.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το