Κατήγγειλαν ότι η ΕΕ έκλεισε τα μάτια μπροστά στο δράμα των Αρμενίων ώστε να συνεχίσει να παίρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν
Χιλιάδες Αρμένιοι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, αλλά και σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, για να καταγγείλουν τη «συνενοχή» της Ευρώπης στη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ (το Ναγκόρνο Καραμπάχ στα αρμενικά), με αντάλλαγμα το αζερικό φυσικό αέριο.
Οι Αρμένιοι αυτονομιστές, οι οποίοι ήλεγχαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ επί τρεις δεκαετίες, συνθηκολόγησαν και συμφώνησαν να καταθέσουν τα όπλα την προπερασμένη εβδομάδα, μετά από μια αστραπιαία επίθεση του αζέρικου στρατού για την ανακατάληψη αυτής της περιοχής.
Μέσα σε μια εβδομάδα ο θύλακας ερήμωσε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους κατοίκους του, καθώς περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες κατέφυγαν στην Αρμενία υπό το φόβο αντιποίνων από το Αζερμπαϊτζάν.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «εγκληματίες κατά του αρμενικού λαού, χύνουν το αίμα του αρμενικού λαού», είπε μία από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης, η Ταλίνι Ταχντιάν, μιλώντας στους χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί από αυτούς νέοι, που έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα από τη Γαλλία, από άλλες περιοχές του Βελγίου, την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Περίπου 50 λεωφορεία μετέφεραν στην πλατεία Σουμάν, στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, διαδηλωτές από το Ιλ ντε Φρανς, όπου ζει μέρος της αρμενικής κοινότητας στη Γαλλία, μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
Οργισμένοι, πολλοί από τους διαδηλωτές κατήγγειλαν την ενοχή που αποδίδουν στη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έκλεισε τα μάτια μπροστά στο δράμα των Αρμενίων ώστε να πάρει ως αντάλλαγμα αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αντισταθμίζει εν μέρει την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου.
«Ξεπουλήσατε 2.000 χρόνια αρμενικού πολιτισμού για αζέρικο αέριο», έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής.
Ο πρόεδρος της αρμένικης κοινότητας του Βελγίου, Κάρεν Ταντεβοσιγιάν μιλώντας στο πλήθος των διαδηλωτών εξέφρασε την πικρία του για την απάντηση που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα αιτήματα των Αρμενίων.
«Αν δεν υπάρξουν κυρώσεις, τότε θα είναι πραγματικά συνένοχοι», πρόσθεσε, με το πλήθος να τον καταχειροκροτεί ανεμίζοντας σημαίες της Αρμενίας.
Ωστόσο, στην έναρξη της διαδήλωσης, περίπου 50 παιδιά τραγούδησαν τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έπειτα τον εθνικό ύμνο της Αρμενίας.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 10.000, ενώ ανάμεσά τους βρέθηκε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, για να υποστηρίξει την αρμενική υπόθεση. Η Ευρώπη «πρέπει να συμμετάσχει στην επιτήρηση, ή ακόμη και στην προστασία των συνόρων της Αρμενίας. Η διατήρηση ή η επιτήρηση, η προστασία των συνόρων της Αρμενίας είναι πολύ σημαντική τώρα», τόνισε σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Όσο για το Αρτσάχ, «αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει πια», πρόσθεσε ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Ανάλογη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, όπου πλήθος κόσμου μπροστά από τα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμαρτυρήθηκε για την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν.
Αποστολή του ΟΗΕ για να διερευνήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες – Λογαριασμός δωρεών από την Αρμενία
Αποστολή η οποία θα αξιολογήσει κυρίως τις ανθρωπιστικές ανάγκες, στέλνει αυτό το Σαββατοκύριακο στο Αρτσάχ (το Ναγκόρνο Καραμπάχ στα αρμενικά) ο ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Στεφάν Ντουζαρίκ, διευκρινίζοντας ότι ο διεθνής οργανισμός δεν είχε πρόσβαση στην περιοχή αυτή «εδώ και σχεδόν 30 χρόνια».
«Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και ο ΟΗΕ συμφώνησαν να σταλεί μια αποστολή στην περιοχή. Η αποστολή θα λάβει χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε.
«Δεν είχαμε πρόσβαση σε αυτή την περιοχή εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, λόγω της περίπλοκης γεωπολιτικής κατάστασης, άρα είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να εισέλθουμε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Δεκαμελής ομάδα της οποίας ηγούνται αξιωματούχοι του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) «θα επιδιώξει να αξιολογήσει την κατάσταση επί τόπου και να εντοπίσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες, τόσο για τους ανθρώπους που παραμένουν όσο και για εκείνους που μετακινούνται».
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται την αρμενική κυβέρνηση, 97.735 άνθρωποι από το Ναγκόρνο Καραμπάχ εισήλθαν στην Αρμενία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την Παρασκευή μια αποστολή του ΟΗΕ να μπορέσει να μεταβεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «εντός των προσεχών ημερών» απέναντι στη «μαζική έξοδο» των Αρμενίων που εγκαταλείπουν αυτό τον θύλακα συνεπεία της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν.
Ο Στεφάν Ντουζαρίκ εξήγησε ότι ο ΟΗΕ εργάζεται με την αρμενική κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η εισροή προσφύγων που διασχίζουν τα σύνορα.
«Οι ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρίσκονται επί του πεδίου στα σύνορα από την πρώτη ημέρα όταν η πρώτη ομάδα προσφύγων έφθασε εξαντλημένη, φοβισμένη και ανήσυχη για το μέλλον», σημείωσε. Η HCR παρέχει κυρίως βοήθεια σε τεχνικό εξοπλισμό (υπολογιστές, τάμπλετ) για την καταγραφή των προσφύγων.
Λογαριασμό δωρεών άνοιξε η Αρμενία
Λογαριασμό για δωρεές, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από ξένες χώρες άνοιξε το υπουργείο Οικονομικών της Αρμενίας, προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν μέσα σε μια νύχτα από το Αρτσάχ.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, όποιος επιθυμεί να δωρίσει χρήματα, μπορεί να το πραγματοποιήσει τραπεζική μεταφορά σε αρμενικά δράμια στον λογαριασμό του υπουργείου RA 900005002762 ή ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων με κάρτα (σε οποιοδήποτε νόμισμα) χρησιμοποιώντας το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών εδώ.
(πληροφορίες από: pontosnews.gr)
e-prologos.gr