Γνωστός Χρυσαυγίτης της Λέσβου φαίνεται να είναι στην πρώτη γραμμή στις διαμαρτυρίες «αγανακτισμένων» κατοίκων του νησιού, ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως δείχνει η φωτογραφία, ο νεαρός άντρας, ονόματι Βασίλης Κεχαγιάς, ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος σε συγκέντρωση που είχαν βίαιη κατάληξη, με επίθεση απέναντι σε γυναίκες. Ο άντρας διακρίνεται στα αριστερά στην παραπάνω φωτογραφία, φορώντας μπλε αμάνικο μπλουζάκι και γυαλιά στο κεφάλι.
Στιγμιότυπο από την επίθεση σε γυναίκες από το το «αγανακτισμένο» πλήθος. Ο Βασίλης Κεχαγιάς, στα αριστερά, φορώντας μπλε αμάνικο μπλουζάκι και γυαλιά στο κεφάλι. Φωτογραφία από το emprosnet.gr. Αντίστοιχο στιγμιότυπο και από ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, εδώ.Φωτογραφία του Βασίλη Κεχαγιά από το δημόσιο προφίλ του στο facebook
Το τελευταίο διάστημα, ένας ακροδεξιός πυρήνας προσπαθεί, κατά την πάγια τακτική του, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, με πιο τρανταχτή την περίπτωση τον Άγιο Παντελεήμονα, να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια μερίδας κατοίκων στο νησί δρώντας χωρίς διακριτικά και καλυπτόμενος από τον μανδύα του «αγανακτισμένου πολίτη». Συχνά οι πρωταγωνιστές είναι στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής, που μαζί και με άλλα ακραία στοιχεία επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και τον ρατσισμό στο νησί. Χαρακτηριστικό είναι ότι συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατοίκων της Μόριας στις 19 Σεπτεμβρίου, επιτέθηκαν σε τέσσερις γυναίκες, χτύπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο εθελόντρια, ενώ επιδόθηκαν σε ένα ξενοφοβικό παραλήρημα έξω από το δημαρχείο, φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα και στοχοποιώντας τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, τον οποίο προπηλάκισαν. «Γνωστοί Xρυσαυγίτες και κάποιοι που τους χρησιμοποιούν προκαλούν την κοινωνία και προβοκάρουν. Κάποιοι επιθυμούν να χυθεί αίμα», δήλωσε ο κ. Γαληνός.
Το τατουάζ με το Άουσβιτς. Φωτογραφία από το δημόσιο προφίλ στο facebook του Βασίλη Κεχαγιά.
Ο Βασίλης Κεχαγιάς, που έχει απαθανατιστεί ανάμεσα στο πλήθος, σε δημόσια ανάρτησή του στο προφίλ του στο facebook εμφανίζεται να έχει φωτογραφία με ένα τατουάζ με το Άουσβιτς. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς ήταν ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, το οποίο στάθηκε το μεγαλύτερο συγκρότημα συστηματικής εξόντωσης, εκτέλεσης και βασανισμού ανθρώπων, κυρίως Εβραίων, κομμουνιστών και αντιστασιακών από την Πολωνία, τη Σοβιετική Ένωση, την Ελλάδα, τη Γαλλία και πολλές άλλες χώρες.
Ο Βασίλης Κεχαγιάς τελευταίος δεξιά, δίπλα από τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Φωτογραφία από το site της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Λέσβο, το 2013.
Ο ίδιος έχει εμφανιστεί παλαιότερα σε φωτογραφίες από το site της Χρυσής Αυγής δίπλα στον πρώην βουλευτή της οργάνωσης, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, και φαίνεται πως αμφότεροι είναι υμνητές του Άουσβιτς. Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, υπόδικος στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ήταν παλιότερα μπασίστας σε συγκρότημα που ονομαζόταν Πογκρόμ ή Pogrom, που είχε τραγούδι που τιτλοφορείται «Άουσβιτς».
Ο Βασίλης Κεχαγιάς σε παλαιότερα δημοσιεύματα από το σάιτ της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Λέσβο εμφανίζεται με φόρμες παραλλαγής, μαύρες μπλούζες της Χρυσής Αυγής και αρβύλες ως μέλος του χαρακτηρισμένου «τάγματος εφόδου» του νησιού.
Φωτογραφία από το site της Χρυσής Αυγής από δράση της τοπικής οργάνωσης το 2013. Στο κέντρο διακρίνεται ο Βασίλης Κεχαγιάς με μπλούζα της Χρυσής Αυγής.
Σε άλλη ανάρτηση, σε δημόσιο διάλογο, αφήνει ανοικτό το ζήτημα της δημιουργίας ταγμάτων εφόδων, λέγοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί «φάτσα με φάτσα».
Ο Στρατής Κουτσαμπάσης. Φωτογραφία από Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό
Η περίπτωση του Βασίλη Κεχαγιά δεν είναι η μόνη. Πριν από λίγες ημέρες, η «Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό» έκανε γνωστό ότι ο «αγανακτισμένος πολίτης» που επιτέθηκε φραστικά στον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό έξω από το Δημαρχείο Λέσβου είναι ο Στρατής Κουτσαμπάσης, υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Μάλιστα συμμετείχε στην πορεία των κατοίκων της Μόριας χωρίς να έχει καμία σχέση με τη Μόρια, αφού κατοικεί στην Καλλονή, που απέχει 40 χιλιόμετρα.
e-prologos.gr