Η επέκταση, με την έναρξη του Ιουλίου, της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου – δηλαδή, σε επιπλέον 167.724 επιχειρήσεις και 576.000 εργαζόμενους σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας – σε συνδυασμό με την έναρξη της 6ήμερης εργασίας, «μαυρίζουν» κι άλλο τον ήδη σκοτεινό «ουρανό» των εργασιακών σχέσεων, φυσικά σε βάρος της μισθωτής εργασίας.

Αν και το βάρος έπεσε περισσότερο στην εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας – εν πολλοίς δικαίως – ωστόσο, η ψηφιακή κάρτα, η οποία εφαρμόζεται ήδη σε κάποιους κλάδους (όπως τράπεζες και σούπερ μάρκετ), υπονομεύει περαιτέρω και ό,τι έχει απομείνει από τον 8ωρό εργάσιμο χρόνο, διαστέλλοντάς τον περισσότερο, στο όνομα της «ευελιξίας», με «πονηρούς» τρόπους.

Η σχετική «ερμηνευτική εγκύκλιος» του υπουργείου Εργασίας από τις 21 Ιουνίου, για την επέκταση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας (37271/21-06-2024) είναι αποκαλυπτική ως προς τους παραπάνω τρόπους.

Χαρακτηριστικό «κόλπο» αύξησης του απλήρωτου εργάσιμου χρόνου που εμπεριέχει η εν λόγω εγκύκλιος, είναι η πρόβλεψη της «ευέλικτης προσέλευσης», μέχρι και 120 λεπτά (ή 2 ώρες).

«Γενικά, η σήμανση της ψηφιακής κάρτας θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης», αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Ταυτόχρονα το υπουργείο προειδοποιεί για «κυρώσεις», σε περίπτωση που εργαζόμενος βρεθεί «να εργάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης πριν την έναρξη του ψηφιακά δηλωθέντος ωραρίου εργασίας του και δεν έχει σημάνει την κάρτα του ή βρεθεί να εργάζεται αφού έχει σημάνει την κάρτα του κατά τη λήξη του ψηφιακά δηλωθέντος ωραρίου του».

Ωστόσο, οι παραπάνω «λεονταρισμοί» του κράτους αυτοαναιρούνται από την ίδια την εγκύκλιο, η οποία ουσιαστικά «καθοδηγεί» την εργοδοσία για το πώς θα «νομιμοποιεί» την παραβίαση του ωραρίου προς όφελός της.

Έτσι, με τη μέθοδο των 120 «ευέλικτων» λεπτών, δίνεται στην πράξη η δυνατότητα να μεταβάλει καταρχήν την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου, χρησιμοποιώντας τον εργαζόμενο κατά το δοκούν, αδιαφορώντας για την οργάνωση και τις υποχρεώσεις της ζωής του εκτός δουλειάς.

Δεύτερον, επιτρέπει στον εργοδότη να «καμουφλάρει» τον απλήρωτο χρόνο εργασίας.

Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος έχει ωράριο 8 πμ – 4 μμ και του υποδειχθεί από τον εργοδότη να χτυπήσει την κάρτα στις 10, τότε οφείλει – όπως προβλέπεται από την εγκύκλιο – να δουλέψει μέχρι τις 6, ακόμη και αν έχει έρθει από τις 8, λόγω του «μαξιλαριού» των 120 λεπτών.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή, την οποία την αναδεικνύουν τα ίδια τα σωματεία.

Για παράδειγμα, το Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΜΑΡ σε ανακοίνωσή του, αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία θα τοποθετήσει μέσα από τα αποδυτήρια τα μηχανήματα ωρομέτρησης, και έτσι «βγάζει εκτός 8ώρου την προετοιμασία των εργαζομένων εντατικοποιώντας περαιτέρω την εργασία μας».

Τι σημαίνει αυτό;

Λέει το σωματείο:

«Ένας εργαζόμενος χρειάζεται κατά μέσο όρο 5 λεπτά για την ένδυση του στα αποδυτήρια και άλλα 5 λεπτά για την απόδυση του στο τέλος της βάρδιας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκεται στην ΦΑΜΑΡ για 8 ώρες και 10 λεπτά. Αν σε αυτό το χρόνο προστεθεί και το διάλειμμα το οποίο πλέον θα είναι στην ευχέρεια της ΦΑΜΑΡ, αν θα το πληρώνει, βάσει νόμου, ο απλήρωτος χρόνος εκτοξεύεται σε 40 λεπτά ημερησίως, 200 λεπτά την εβδομάδα, πάνω από 13 ώρες το μήνα».

Άλλωστε, η πείρα από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε άλλους κλάδους, τεκμηριώνει τις ανησυχίες των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Σωματείου ιδιωτικών υπάλληλων Λαυρίου, για την έναρξη της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας στα σούπερ μάρκετ, τον Ιούλιο του 2022:

«(…) Από τις πρώτες ημέρες όμως της λειτουργίας της (σσ: της ψηφιακής κάρτας) οι εργαζόμενοι βρέθηκαν ξανά απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας σε μία σειρά χώρους δουλειάς,με «σαφείς οδηγίες» της εργοδοσίας προς στους εργαζόμενους που πιάνουν στις 5πμ να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6πμ για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης, οι προϊστάμενοι των ταμείων να ζητούν από τις ταμίες να “χτυπήσουν” την κάρτα τους ακριβώς στις 9μμ ενώ ακόμη βρίσκονται στο πόστο τους και εξυπηρετούν πελάτες, την υπενθύμιση σε ωρομίσθιους εργαζόμενους που θα δούλευαν 8ωρο να μην ξεχάσουν να “χτυπήσουν” την κάρτα τους στο 4ωρο, οι υπάλληλοι των ηλεκτρονικών παραγγελιών να χτυπάνε την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι αλλά να συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους, τους οδηγούς να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονταν εκτός καταστήματος, καλέσματα για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη “χτυπήσουν” κάρτα», καθώς και πως την παραπάνω ώρα που θα δουλεύουν εκτός κάρτας θα τα παίρνουν σε ρεπό!!»

πηγή: tvxs.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το