γράφει ο Γιάννης Κιμπουρόπουλος
Σήμερα εκδικάζεται αίτηση της Ειδικής Διαχείρισης κατά της προσωρινής διαταγής που κέρδισαν οι εργαζόμενοι για πάγωμα των απολύσεων ● Αύριο η τελευταία μέρα για κατάθεση της μοναδικής πιθανής προσφοράς από την κοινοπραξία ΓΕΚ-AD Holdings
Χαρακτήρα ανοιχτού εκβιασμού προς τους 1.060 υπό απόλυση εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ παίρνει η αίτηση ανακοπής που έχει καταθέσει η Ειδική Διαχείριση της εταιρείας κατά της προσωρινής διαταγής που κέρδισαν οι εργαζόμενοι, με την οποία παγώνει η διαδικασία ομαδικών απολύσεων μέχρι τις 6 Μαΐου.
Η αίτηση αναστολής της προσωρινής διαταγής που είχαν κερδίσει τα πέντε σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ συζητείται σήμερα το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, μία μέρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους μνηστήρες -στην πραγματικότητα τον μοναδικό, μια και η Mytilineos δεν πρόκειται να καταθέσει προσφορά- στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και της Ειδικής Διαχείρισης.
Ο εκβιαστικός χαρακτήρας της ανακοπής είναι ανάγλυφος στην αιτιολογία της αίτησής της στο δικαστήριο. «Η μη αποδοχή της παρούσης αίτησης ανακλήσεως της από 21.03.2022 προσωρινής διαταγής και η διατήρησή της σε ισχύ», αναφέρει η εταιρεία, «θέτει σε κίνδυνο:
■ Τη δέσμευση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εν συνεχεία απόδοση των σχετικών κονδυλίων για την καταβολή των αποζημιώσεων απόλυσης προς τον Ειδικό Διαχειριστή ύψους 23 εκατ. ευρώ
■ Την υλοποίηση των συμφωνημένων κοινωνικών μέτρων από μέρους των συναρμόδιων υπουργείων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από προγράμματα που ουδείς γνωρίζει εάν θα είναι διαθέσιμα σε ύστερο χρόνο.
■ Την ικανοποίηση των αξιώσεων των εργαζόμενων, δεδομένου ότι εάν η ΛΑΡΚΟ τεθεί σε πτώχευση οι εργαζόμενοι δεν θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν μέσω της πτώχευσης (καθώς σύμφωνα με τα άρθρα 103 και 109 του ν. 4738/2020 ο σύνδικος πτώχευσης καταγγέλλει αζημίως τις συμβάσεις εργασίας και χωρίς μάλιστα τις διατυπώσεις του ν. 1387/1983).
■ Την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων επενδυτών με στόχο την ομαλή εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 21 του ν. 4664/2020, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέχρι το τέλος του μηνός».
Ακόμη και το ύφος του νομικού αιτήματος της Ειδικής Διαχείρισης θυμίζει εκβιασμό… υποκόσμου. Εν ολίγοις, η διορισμένη από την κυβέρνηση και τους πιστωτές διοίκηση της εταιρείας απειλεί τους εργαζόμενους ότι θα πεταχτούν από τις δουλειές και τα σπίτια τους χωρίς ούτε τις νόμιμες αποζημιώσεις τους. Αποκρύπτει, βεβαίως, από το δικαστήριο ότι ακόμη και ο νόμος με βάση τον οποίο τέθηκε σε ειδική διαχείριση η ΛΑΡΚΟ προβλέπει ότι σε περίπτωση άγονου διαγωνισμού προκηρύσσεται νέος εντός 30 ημερών. Αρα, το δίλημμα ανάκληση της προσωρινής διαταγής που παγώνει τις απολύσεις ή πτώχευση είναι παραπλανητικό.
Σχολιάζοντας την προσφυγή της εταιρείας κατά της δικαστικής απόφασης που δικαιώνει μερικώς τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, Παναγιώτης Πολίτης, τονίζει ότι η κυβέρνηση και η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. «Μέχρι χθες, μας έλεγαν ότι “δεν γίνεται να κάνουμε αλλιώς γιατί έτσι προβλέπεται από το νόμο και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων”. Σήμερα εκβιάζουν τους εργαζόμενους και τα δικαστήρια. Παρερμηνεύοντας τους νόμους τους, προσπαθούν να τους ξεπεράσουν», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Πολίτης. «Αντί η Κυβέρνηση να μας καλέσει και να λύσει το πρόβλημα με γνώμονα την συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας, μας λέει ότι αν δεν συμμορφωθούμε στις απαράδεκτες αποφάσεις της, θα είμαστε υπεύθυνοι για το τυχόν στημένο πολιτικά, αποτέλεσμα της πολιτικής της… Δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε ούτε ένα ευρώ, δεν πρόκειται να μας βγάλουν από την εργασία και τα σπίτια μας, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ», καταλήγει ο πρόεδρος των εργαζομένων στη Λάρυμνα.
Η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν φροντίσει να εξαφανιστούν από το κάδρο. Η Mytilineos ξεκαθαρίζει ότι «στην παρούσα φάση και με αυτά τα δεδομένα» δεν θα καταθέσει προσφορά. Η εναπομένουσα κοινοπραξία ΓΕΚ-AD Holdings θεωρητικά θα καταθέσει αύριο προσφορά, αλλά μπορεί να είναι στα όρια του συμβολικού. Η εναλλακτική μιας νέας παράτασης της διαγωνιστικής διαδικασίας, με φόντο τη διατήρηση της διεθνούς τιμής του νικελίου σε επίπεδα πάνω από τα 32.000 δολάρια ο τόνος, δεν ήταν μέχρι χθες στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Καθοριστική είναι η αναμενόμενη σήμερα απόφαση του δικαστηρίου επί της προσφυγής της ΛΑΡΚΟ.
e-prologos.gr