Με ένα άνευ προηγουμένου όργιο αστυνομικής καταστολής και βίας, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση καθημερινά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων των Εξαρχείων, ενάντια στη δημιουργία σταθμού του Μετρό στην ιστορική πλατεία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινητοποιεί καθημερινά τα ΜΑΤ για να αντιμετωπίσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής για την ολοκληρωτική καταστροφή της μοναδικής πλατείας που υπάρχει. Οι συλλήψεις και τραυματισμοί πολιτών είναι συνεχείς, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να κάμψουν τις κινητοποιήσεις.
Η χωροθέτηση του σταθμού αποφασίστηκε ήδη από το 2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή. Έκτοτε όλες οι κυβερνήσεις αποδέχτηκαν την ύπαρξη του σταθμού στην πλατεία.
Ο σχεδιασμός του σταθμού προβλέπει ένα «κρατήρα», δηλαδή, διπλές κυλιόμενες σκάλες και τέσσερα φρεάτια, τα οποία θα μετατρέψουν την πλατεία σε υπόλειμμα χώρου ανάμεσα σε διαδρόμους και τρύπες στο έδαφος, καταστρέφοντας όλη τη δενδροφύτευση της πλατείας.
Το φθινόπωρο του 2018 συστήθηκε μία επιτροπή που λειτούργησε μέχρι την άνοιξη του 2019, από τις διοικήσεις της Ανάπλασης Αθήνας, των δύο αρχαιολογικών μουσείων, της Αττικό Μετρό και καθηγητές του Πολυτεχνείου, η οποία εξέτασε τρεις εναλλακτικές λύσεις. Την απομάκρυνση των εξόδων και των φρεατίων από την πλατεία Εξαρχείων ώστε να λειτουργήσει μεν ο σταθμός εκεί αλλά χωρίς να την καταστρέψει, τη μετακίνηση του σταθμού στη συμβολή Ζαΐμη και Τοσίτσα και την τρίτη και πιο αξιόλογη λύση, να χωροθετηθεί ο σταθμός στη συμβολή της Τοσίτσα με την Μπουμπουλίνας. Έτσι θα καλύπτονταν άμεσα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο, το Πολυτεχνείο, αλλά και το κέντρο των Εξαρχείων, αφού ο σταθμός θα απείχε μόλις 250μ. από την πλατεία. Αυτή ήταν και η λύση που προκρίθηκε και έγινε αποδεκτή από την πολιτική διοίκηση της Αττικό Μετρό, δημοσιοποιήθηκε και παρουσιάστηκε επίσης στους υποψηφίους δημάρχους της Αθήνας, αλλά μετά τις εκλογές του 2019 σταμάτησαν οι οποιεσδήποτε αναφορές.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επανέφερε και δημοπράτησε τη δημιουργία του σταθμού στην πλατεία και σημειώθηκαν οι πρώτες μεγάλες αντιδράσεις. Να θυμίσουμε ότι τα μουσεία έχουν 300-500 χιλ επισκέπτες τον χρόνο, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό από το σύνολο του 1 εκ μετακινήσεων από και προς όλα τα μουσεία, ενώ το Πολυτεχνείο με περίπου 1000 φοιτητές, καθηγητές, διοικητικούς υπαλλήλους και επισκέπτες που πραγματοποιούν και αυτοί περίπου 100 χιλ μετακινήσεις τον χρόνο.
Η πλατεία μετατράπηκε σε περίκλειστη ζώνη, με τοποθέτηση πετασμάτων, δέντρα αποψιλώθηκαν και οι επιθέσεις της αστυνομίας σε μαγαζιά και θαμώνες είναι καθημερινή πρακτική.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr