Ναταλί Χατζηαντωνίου

Μα πάλι τον Ουμπέρτο Έκο, τη ρήση του (και το βιβλίο του) «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» θα επικαλεστείς; Ναι, πάλι αυτό θα κάνω. Και όπως πάντα στην πλήρη της αντιστροφή, αυτήν άλλωστε που υπονοούσε πονηρά ο Ιταλός μαέστρος της Σημειολογίας. Τον Αύγουστο υπάρχουν πάντα ειδήσεις, αλλά όχι τόσοι πρόθυμοι δέκτες, αφού η περίοδος των διακοπών σημαίνει συχνά και ειδησεογραφική αποτοξίνωση. Κανόνας που τον ξέρει, φαίνεται, καλά μεταξύ άλλων και η παρούσα ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, φροντίζοντας και φέτος -όπως έκανε και πέρυσι- να περάσει μερικά «πραγματάκια» με την ευχή η δημοσιοποίησή τους να πνιγεί στα ρηχά των ελληνικών διακοπών.

Να λοιπόν ποιες ήταν οι αυγουστιάτικες ειδήσεις: Η παραίτηση του Μάρκου Χολέβα από την προεδρία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (είχε προηγηθεί αρχές Ιουλίου η παραίτηση της Μαρίας Καλλιμάνη από την αντιπροεδρία) με υπαινιγμούς ότι το Κέντρο έχει πλέον απολύτως δεμένα τα χέρια του. Το «σίριαλ» της αιφνίδιας αντικατάστασης των μελών της επιτροπής για την επιλογή της ελληνικής ταινίας που θα προταθεί στα Όσκαρ και όλου του αντίκτυπου που είχε στην ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, «σίριαλ» που εισήγαγε στα «καθ’ ημάς» πολιτιστικά πράγματα πολύ εντυπωσιακά την παρουσία του νέου υφυπουργού Ιάσονα Φωτήλα. Η εντυπωσιακή «επιστροφή» του πάλαι ποτέ διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου του Αντώνη Σαμαρά, «μαέστρου της προπαγάνδας και των fake news» και πιο πρόσφατα υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη Ν.Δ., Γιώργου Μουρούτη, ως μέλους και εκπροσώπου του εκδοτικού κόσμου στον νεοσύστατο φορέα βιβλίου (Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού) ως ενός από τα τέσσερα πρόσωπα της προσωπικής επιλογής της υπουργού.

Η αποκάλυψη ότι από τις θεατρικές επιχορηγήσεις «κόπηκαν» με συνοπτικές διαδικασίες προτάσεις θεατρικών ομάδων με σπουδαίο έργο γιατί στις αιτήσεις τους ήταν αχνή η σφραγίδα του λογιστή που είχε αναλάβει να αναλύσει τον προϋπολογισμό τους. Η αιφνίδια απόφαση της διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου να παραδώσει κατόπιν διαγωνισμού την ταξιθεσία σε ιδιωτική εταιρεία – μια απόφαση που σε μικροκλίμακα θύμισε την ανάλογη παράδοση των ταμείων της Ακρόπολης σε ιδιώτες, υπουργικό «επίτευγμα» το οποίο είχε καταγραφεί νωρίτερα. Κι όλα αυτά μόνο στο ΥΠΠΟ και μόλις μέσα σ’ ένα 15θήμερο, στο οποίο παρεμβαλλόταν ο Δεκαπενταύγουστος. Και κοίτα να δεις! Απόφθεγμα του Έκο θεωρείται κι αυτό: «Ο πολιτισμός δεν ακυρώνει τη βαρβαρότητα, αλλά, συχνά, την επικυρώνει».

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το