Με αφορμή τις εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής

H ηγεσία του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ την περίοδο πριν από το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη ασκούσε δριμύτατη κριτική στο νομοσχέδιο. Έχυνε και τόνους μελανιού καταγγέλλοντάς το. Ως αυτό που ήταν, δηλαδή βαθιά αντεργατικό.

Μάλιστα οι τίτλοι στον Ριζοσπάστη έδιναν στον αναγνώστη την εικόνα ότι, με τη στάση τους, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ απορρίπτουν το νομοσχέδιο και ότι θα το καταπολεμήσουν να μην εφαρμοστεί. Ανάμεσα στα κείμενα που γράφτηκαν εκείνη την περίοδο στον Ριζοσπάστη ξεχωρίσαμε το ημερομηνίας 15 Ιούλη 2021, με τίτλο: «Απομονώνει τους εργαζόμενους, αναβαθμίζει τις δυνατότητες νοθείας» όπου αναφέρει: «Η χρήση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα συνδικάτα δημιουργεί όρους πρωτόγνωρων διαστάσεων νοθείας, δείχνοντας γιατί οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα αστικά κόμματα στηρίζουν την εφαρμογή της, γιατί δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σπεύδουν να την υλοποιούν.

Στόχος τους να απομαζικοποιήσουν τα συνδικάτα, να απομονώσουν τους εργαζόμενους, να τους απομακρύνουν από μαζικές διαδικασίες συλλογικής συζήτησης, ζωντανής διαπάλης και αντιπαράθεσης γύρω από επιχειρήματα, επεξεργασίας του σχεδιασμού δράσης των σωματείων. Στόχος τους είναι να γίνονται οι εργαζόμενοι πιο ευάλωτοι απέναντι στην εργοδοσία, ξεμοναχιασμένοι ώστε να επιβάλλει αντεργατικές ανατροπές πιο εύκολα.»

Η πραγματικότητα όμως ήταν άλλη, γιατί παρόλα τα ωραία λόγια, γραπτά και μη, την ώρα που θα έπρεπε να παλευτεί η απόσυρση του νομοσχεδίου η ηγεσία του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ κράτησε μια πολύ αποκαλυπτική στάση για το πώς παλεύεται κατά τη γνώμη της η αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων, που κατά τα άλλα καταγγέλλει. Έτσι μπροστά στην απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΚΚΕ, αφού υποτίθεται κατακεραύνωσαν την ηγεσία της ΓΣΕΕ για την πραγματικά επαίσχυντη απόφασή της για απεργία μια εβδομάδα μετά από την διακηρυγμένη, τελικά στήριξαν και συντάχθηκαν με την απόφαση της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ για ματαίωση της απεργίας στις 3/6/2021. Και για να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την απόφασή τους αυτή λέγοντας πως δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για να συμμετέχει ο κόσμος σε δύο συνεχόμενες απεργίες.

Αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο, η ηγεσία του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ να αντιπαρατεθεί με την κυβερνητική πολιτική και να παλέψει για έναν ισχυρό απεργιακό αγώνα, παρά τα 500 -και βάλε- “ταξικά συνδικάτα” που διακηρύσσει ότι ελέγχει.

Βέβαια, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου η ηγεσία του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ άλλαξε το σύνθημα και πέρασε στο «ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά» και το ηχηρότερο «δεν θα εφαρμόσουμε τον νόμο Χατζηδάκη». Διακηρύσσοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτούν ακόμα περισσότερο, δεν θα επιτρέψουν σε κανένα σωματείο ή ομοσπονδία να γίνουν ψηφιακές αρχαιρεσίες. Διακήρυξη που σήμερα έρχεται στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής να αλλάξει. Σε ένα συνδικάτο που έχουν πλειοψηφία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Όπως καταγγέλλεται από την Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό – Τουρισμό, ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου μετά από πρόταση της ΔΑΣ-ΠΑΜΕ που επικυρώθηκε και από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Το επιχείρημα που προέβαλε η ΔΑΣ-ΠΑΜΕ, σύμφωνα με την καταγγελία, ότι η μη πρόβλεψη για ηλεκτρονικές εκλογές σε ένα σωματείο δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να κάνει ένσταση και να ακυρωθούν οι εκλογές, είναι επί της ουσίας η συμμόρφωση με τον νόμο Χατζηδάκη.

Η επιλογή της ΔΑΣ-ΠΑΜΕ είναι η πρακτική συνέπεια μιας πολιτικής που χρόνια τώρα εφαρμόζει η ηγεσία του ΚΚΕ. Που από τη μια υπάρχουν οι βαρύγδουπες διακηρύξεις ενάντια σε αντεργατικούς νόμους και πολιτικές και από την άλλη σε κρίσιμες στιγμές η υπονόμευση της απόκρουσής τους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το