Η Shuruq Asad, μέλος της Γενικής Γραμματείας του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων μιλάει στον Πρόλογο, με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση του Συνδικάτου σχετικά με τους 11, μέχρι στιγμής, νεκρούς δημοσιογράφους και τους κινδύνους που αυτοί αντιμετωπίζουν σε Γάζα και Δυτική Όχθη. (Η ανακοίνωση στο τέλος της συνέντευξης)
Υπάρχουν 1.200 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στη Γάζα, που είτε εργάζονται για παλαιστινιακά ή αραβικά ή διεθνή ΜΜΕ, λέει η Shuruq Asad.
Δεν μπορούμε να εισέλθουμε στη Γάζα, είναι απολύτως απαγορευμένο και αυτό δεν συμβαίνει μόνο από την έναρξη του πολέμου, είναι πάντα πάρα πολύ δύσκολο να εισέλθεις, τόσο για τους Παλαιστίνιους, όσο και για τους ξένους. Είναι πραγματικά αποκλεισμένη, ακόμη και πριν τον πόλεμο και τώρα ακόμη περισσότερο.
Λαμβάνουμε διαρκώς τηλεφωνήματα από δημοσιογράφους που ζητούν προστασία και βρίσκονται υπό μέγιστο κίνδυνο. Όπως διαβάζετε στο Δελτίο Τύπου, χάσαμε 11 δημοσιογράφους και τον Λιβανέζο συνάδελφο. Όλοι έκαναν τη δουλειά τους, όλοι φορούσαν διακριτικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, ωστόσο δέχτηκαν επίθεση. Τα (δημοσιογραφικά) γραφεία δεν είναι πλέον ασφαλή, βομβαρδίζονται. Πάνω από 50 γραφεία βομβαρδίστηκαν, ένα από αυτά του AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων).
Βγήκαν στους δρόμους, δεν είναι ασφαλείς, πήγαν στα σπίτια τους. Σχεδόν κάθε ώρα ένας δημοσιογράφος μας καλεί και μας λέει ότι βομβάρδισαν το σπίτι του. Κάποιοι έχασαν τις οικογένειές τους, κάποιοι προσπάθησαν να ξεφύγουν, να πάνε στον νότο ή να αφήσουν το σπίτι τους.
Επίσης λαμβάνουμε πολλά τηλεφωνήματα από δημοσιογράφους στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ για παρεμπόδιση από τον ισραηλινό στρατό να φτάσουν σε περιοχές για να καλύψουν διαδηλώσεις, επίσης καταγγέλλουν επιθέσεις από εποίκους. Την Παρασκευή μας επιτέθηκαν με δακρυγόνα, αν και φέραμε τα διακριτικά του Τύπου και αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη. Συνάδελφοί μας στη Δυτική Όχθη κατήγγειλαν επιθέσεις από οπλισμένους εποίκους και φοβούνται πολύ να κινηθούν.
Ανησυχούμε πάρα πολύ για τους συναδέλφους μας στη Γάζα και λαμβάνουμε πολλές κλήσεις από δημοσιογράφους, σήμερα δεχθήκαμε τρία τηλεφωνήματα, από ρεπόρτερ του Russia Today και πριν του BBC και του Al Jazeera που καταγγέλλουν ότι στρατιώτες τους επιτέθηκαν «ελαφρώς» στην πόλη Ασκελόν που δεν είναι τόσο κοντά στη Γάζα, αλλά όχι και τόσο μακριά.
Αυτό που θα ήθελα να πω στους Έλληνες δημοσιογράφους και πολίτες είναι να μην πιστεύουν οτιδήποτε λέγεται. Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση. Αντιμετωπίζουμε μεγάλο κίνδυνο στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις, αλλά ιδιαίτερα στη Γάζα. Είμαστε υπό κατοχή 75 χρόνια, δεν ξέρω αν μπορεί κανείς πραγματικά να καταλάβει τις μας έκαναν αυτά τα 75 χρόνια στην Παλαιστίνη. Εγώ είμαι πρόσφυγας 4ης γενιάς, οι γονείς μου και οι παππούδες μου ήταν πρόσφυγες από ένα χωριό στην Ιερουσαλήμ που μετατράπηκε σε εποικισμό.
Είμαστε διαρκώς υπό πολιορκία. Στη Γάζα δεν χάσαμε μόνο 2.700 ανθρώπους, οι περισσότεροι από αυτούς γυναικόπαιδα, αλλά και 1.000 παιδιά εκ των οποίων το 30% είναι μόλις μερικών εβδομάδων ή μηνών, το οποίο είναι τρομερό. Ολόκληρες γειτονιές καταστράφηκαν ολοσχερώς στη Γάζα, 11 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, πάνω από 30 γιατροί έχουν σκοτωθεί. Κάποιες οικογένειες δεν υπάρχουν πια γιατί όλοι ξεκληρίστηκαν. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος, δεν υπάρχει ηλεκτρισμός, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει ίντερνετ, επικοινωνίες. Αυτό είναι η κατοχή. Αυτό ακριβώς είναι η κατοχή.
Τα πράγματα μπορούν να επιλυθούν πολιτικά, όταν οι Παλαιστίνιοι θα έχουν την αξιοπρέπειά τους και θα είναι ασφαλείς.
Λέω στον κόσμο να ψάχνει, να διαβάζει, να αναζητά τις πληροφορίες που είναι σωστές.
Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων (PJS)
Στη Γάζα, εγκλήματα διαπραχθέντα κατά δημοσιογράφων: 11 νεκροί, περισσότεροι από 20 τραυματίες, 2 αγνοούμενοι, 50 ιδρύματα μέσων ενημέρωσης καταστράφηκαν, σπίτια δημοσιογράφων βομβαρδίστηκαν με τους κατοίκους τους μέσα και δεκάδες παραβιάσεις σημειώθηκαν στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ
Ραμάλα: Σε έκθεση που εκδόθηκε από την Επιτροπή Ελευθεριών του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων, αναφέρεται ότι από την έναρξη της επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου 2023, 10 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από πυραύλους ισραηλινών κατοχικών αεροσκαφών.
Η έκθεση του PJS εξέτασε την τεκμηρίωση της στόχευσης δημοσιογράφων από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι σήμερα το απόγευμα, Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, και έδειξε μια βίαιη κλιμάκωση στη στόχευση Παλαιστινίων δημοσιογράφων.
Τα ονόματα των δολοφονημένων δημοσιογράφων:
Ahmed Shehab, παραγωγός προγράμματος στο Voice of Prisoners Radio
Ο φωτορεπόρτερ Muhammad Al–Salhi, φωτογράφος του πρακτορείου «Τέταρτη αρχή».
Ο ελεύθερος επαγγελματίας φωτορεπόρτερ Muhammad Fayez Abu Matar
Δημοσιογράφος Hisham Al–Nawajha, φωτογράφος του πρακτορείου “Khabar“.
Ο φωτορεπόρτερ Ibrahim Lafi από το Ain Media Foundation.
Ο δημοσιογράφος Saeed Al-Taweel, αρχισυντάκτης του Fifth News Agency
Ο δημοσιογράφος Muhammad Jarghoun από το Smart Media Agency.
Ανεξάρτητος δημοσιογράφος Asaad Shamlakh
Δημοσιογράφος Muhammad Abu Rizq, φωτογράφος του πρακτορείου Khabar.
Η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Σαλάμ Μέμα, ο θάνατος της οποίας ανακοινώθηκε μετά την ανάσυρση από τα ερείπια, τρεις ημέρες μετά την καταστροφή του σπιτιού της.
Ο δημοσιογράφος Hossam Mubarak, ραδιοτηλεοπτικός φορέας στο κανάλι Al–Aqsa
Αγνοούμενοι δημοσιογράφοι:
1. Ο φωτορεπόρτερ Nidal Al–Wahidi, ο οποίος εργάζεται ως παραγωγός στο Al–Najah TV
2. Δημοσιογράφος Haitham Abdel Wahed από το Ain Media Foundation
Σοβαροί τραυματισμοί και βομβαρδισμοί σε σπίτια δημοσιογράφων.
Περισσότεροι από 20 τραυματισμοί καταγράφηκαν, ο πιο βίαιος από τους οποίους ήταν στη Λωρίδα της Γάζας.
Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση του βομβαρδισμού περίπου 20 κατοικιών δημοσιογράφων πλήρως και ορισμένων μερικών, ο ισραηλινός στρατός κατοχής προχώρησε σε νέα κλιμάκωση βομβαρδίζοντας τα σπίτια αρκετών δημοσιογράφων με τους κατοίκους τους μέσα, που οδήγησε στον τραυματισμό και τη δολοφονία των μελών της οικογένειάς τους, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας της συζύγου του δημοσιογράφου Sameh Murad και του τραυματισμού της υπόλοιπης οικογένειάς του με στόχο τους εκτοπισμένους που βγήκαν προς το Khan Yunis. Επίσης, το σπίτι της δημοσιογράφου Muthanna Al–Najjar, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τη δολοφονία μελών της οικογένειάς της, καθώς και άλλων δημοσιογράφων που σοκαρίστηκαν από την απώλεια των σπιτιών και των οικογενειών τους.
Καταστροφή γραφείων δημοσιογράφων:
Περίπου 50 κεντρικά γραφεία και κέντρα ιδρυμάτων μέσων ενημέρωσης καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, μεταξύ των οποίων:
Δίκτυο μέσων ενημέρωσης Al–Aqsa, Πρακτορείο Ειδήσεων Ma‘an, Πρακτορείο Sawa, Πρακτορείο Shehab, Εφημερίδα Al–Quds, Radio Baladna, Ραδιόφωνο Zaman, Εθνική Υπηρεσία, Πρακτορείο Khabar, Εφημερίδα Al–Ayyam, Εταιρεία Υπηρεσιών Μέσων Εκδηλώσεων, Ίδρυμα Fadel Shanaa, Ιερό Ραδιόφωνο Κορανίου, Πρακτορείο Ειδήσεων Shams, Πρακτορείο Γραφείου APA, Γραφείο Δικτύου Αλ Τζαζίρα, Τηλεόραση Παλαιστίνης, Γραφείο Γαλλικού Πρακτορείου
Παραβιάσεις στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ:
Εν τω μεταξύ, πολλοί Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη και τα πληρώματα ξυλοκοπήθηκαν, κρατήθηκαν, δεν τους επιτράπηκε η κάλυψη και πυροβολήθηκαν.
Καταγράφηκαν 10 περιπτώσεις πυροβολισμών, η τελευταία από τις οποίες είχε στόχο τους δημοσιογράφους Yazan Hamayel και Wahhaj Bani Mufleh στη Beita (Nablus), επιπλέον δύο περιπτώσεις σύλληψης 4 δημοσιογράφων που είναι οι Abdel Nasser Al–Lahham, Sabri Jibril, Muath Amarneh και Mustafa. Khawaja. Επίσης, επανακωδικοποιήθηκαν 22 περιπτώσεις κράτησης και αποτροπής κάλυψης και 10 περιπτώσεις σωματικής επίθεσης, καθώς και 7 περιπτώσεις κατάσχεσης και καταστροφής εξοπλισμού δημοσιογράφων. Εν τω μεταξύ, το κανάλι Broadcast of Alrabe‘a έχει παραβιαστεί και παρεμβαίνει, ενώ το κανάλι Al–Aqsa εμποδίστηκε να εκπέμπει στον δορυφόρο Eutelsat λόγω ισραηλινών κατοχικών πιέσεων.
Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 32 πολίτες που διαδήλωσαν για αλληλεγγύη με τη Γάζα.
Τα ισραηλινά εγκλήματα κατά δημοσιογράφων επεκτείνονται και στον Λίβανο:
Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δεν περιορίστηκαν στο να στοχοποιήσουν Παλαιστίνιους δημοσιογράφους, αλλά επεκτάθηκαν στον Λίβανο, όπου ανακοινώθηκε ο θάνατος του δημοσιογράφου του Reuters Issam Abdullah, και πέντε δημοσιογράφοι από το Al Jazeera, το Reuters και το Agence France–Presse τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.
Δημοσιογράφοι που απειλούνται:
Επιπλέον, πολλοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίσης άμεσες απειλές και εκστρατείες υποκίνησης μίσους από ισραηλινές σελίδες σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως συνέβη με τη δημοσιογράφο Muthanna Al–Najjar από τη Γάζα, καθώς και με τον δημοσιογράφο Muhammad Turkman στη Δυτική Όχθη, εκτός από την παρακολούθηση πολλών εβραϊκών δημοσιεύσεων που καλούσαν για τη δολοφονία δημοσιογράφων και την περιγραφή τους ως σαμποτέρ και τρομοκράτες. Επιπλέον, η απειλή για τον παρουσιαστή της τηλεόρασης Al–Arabi παρακολουθήθηκε ζωντανά από ένοπλους έποικους.
Τις τελευταίες ώρες της Κυριακής, η ηλεκτρική ενέργεια και το Διαδίκτυο τέθηκαν εκτός λειτουργίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στη Γάζα δεν μπορούσαν να φωτογραφίσουν, να τεκμηριώσουν ή να στείλουν το υλικό των μέσων ενημέρωσης τους για δημοσίευση.
Δράσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης:
Υπό το πρίσμα της τραγικής κατάστασης που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και το PJS διατηρεί την επικοινωνία της με τα αδελφά συνδικάτα και ιδρύματα μέσω ενημερωμένων ανακοινώσεων και εκθέσεων, το PJS έλαβε πολλά μηνύματα και δηλώσεις υποστήριξης και δραστηριότητες αλληλεγγύης με ευρεία και λαϊκή συμμετοχή για την υποστήριξη των Παλαιστινίων δημοσιογράφων, τα πιο σημαντικά από τα οποία προέρχονταν από τα συνδικάτα δημοσιογράφων στην Αίγυπτο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τυνησία, τη Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, το Μαρόκο, την Ουγκάντα, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ομοσπονδία Δημοσιογράφων της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής , και την Ομοσπονδία Αφρικανών Δημοσιογράφων. Κάτι που είχε μεγάλο αντίκτυπο στη στήριξη των δημοσιογράφων και στην παροχή ελπίδας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο απέστειλε επιστολή στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καλώντας την να παροτρύνει όλα τα ΜΜΕ που λειτουργούν στην ομπρέλα των μελών του να τηρούν τη δεοντολογία και τις αρχές της δημοσιογραφίας και να επιδεικνύουν ακρίβεια στην κάλυψη των ειδήσεων και όχι να είναι προκατειλημμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε πλευρά, αλλά μάλλον να εργαστούν για να μεταφέρουν την αλήθεια ουδέτερα, προκειμένου να αποφευχθούν περισσότερες σφαγές εναντίον αθώων ανθρώπων.
Γενική Γραμματεία
Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων
e-prologos.gr