Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πια εκδρομή στο πλαίσιο του επετειακού 10ου κάμπινγκ της Πορείας. Από νωρίς το πρωί, τα δύο λεωφορεία που μίσθωσε η Πορεία για την πραγματοποίηση της εκδρομής της, ξεκίνησαν για τον πρώτο σταθμό, τον αρχαιολογικό χώρο του μαντείου των Δελφών. Εκεί, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον χώρο του μαντείου, καθώς και στο θέατρο και το στάδιο, από επαγγελματία ξεναγό, ενώ η επίσκεψη τελείωσε στο μουσείο με τα μέλη και τους φίλους της Πορείας να φεύγουν ενθουσιασμένοι από τους Δελφούς.

Επόμενος σταθμός, το μαρτυρικό χωριό του Διστόμου, όπου οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν εκατοντάδες αθώους ανθρώπους, ανάμεσά τους και πλήθος γέρων και παιδιών, ακόμη και βρεφών, ως αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ στην περιοχή. Οι σύντροφοι και οι συναγωνιστές της Πορείας, πορεύτηκαν προς τον χώρο του μνημείου με το πανό και τις κόκκινες σημαίες, φωνάζοντας με παλμό αντιφασιστικά συνθήματα, καθώς και συνθήματα τιμής στους νεκρούς του Διστόμου και ανάδειξης του ηρωικού αγώνα των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ.

Εκεί, εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της Πορείας στεφάνι κατέθεσε η συντρόφισσα Μυρτώ Σουλιώτη, ενώ στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους εκτελεσμένους του Διστόμου.

Στη συνέχεια, η συντρόφισσα Φανή Μανδελενάκη εκφώνησε μία μεστή και συγκινητική ομιλία για τη σφαγή του Διστόμου, τη δράση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ την εποχή εκείνη, καθώς και την τεράστια συνεισφορά του επαναστατικού ΚΚΕ στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα όλη την περίοδο της Κατοχής. Στο κλείσιμο της ομιλίας της, τόνισε την ανάγκη συνέχισης του αγώνα ενάντια στον φασισμό, τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, για μια Ελλάδα ελεύθερη, εθνικά ανεξάρτητη και σοσιαλιστική.

Η εκδρομή έκλεισε με μία δροσιστική βουτιά στην όμορφη παραλία του Διστόμου, στην περιοχή με το ευρύτερα διαδεδομένο όνομα των «Άσπρων Σπιτιών», των κατοικιών δηλαδή που χτίστηκαν εκεί για τους εργάτες που θα δούλευαν στο εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου της Πεσινέ, ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας βωξίτη στην Ευρώπη, το οποίο χτίστηκε μετά από μια ληστρική συμφωνία της κυβέρνησης Καραμανλή το 1963, όντας η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε μέχρι τότε στη χώρα, με όρους επί της ουσίας αποικιοκρατικού χαρακτήρα. Στα πούλμαν, μάλιστα, διαβάστηκε και κείμενο της Πορείας για την ιστορία της Πεσινέ και των «Άσπρων Σπιτιών» μέχρι σήμερα που το εργοστάσιο βρίσκεται εδώ και κάποια χρόνια στον όμιλο του Μυτιληναίου, αναδεικνύοντας το βάθος της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της υποταγής στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και την καπιταλιστική κερδοφορία. Ακόμα, έγινε αναφορά κατά τον γυρισμό στην Ιτέα και περνώντας από την ιστορική και ηρωική Αντίκυρα, στη δράση του ΕΛΑΝ, του Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού και γενέτειρα του καπετάν Ζαχαριά. Το βράδυ της Τετάρτης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Το Σχέδιο» για τις πυρκαγιές του 2021 στην Εύβοια.

Η εκδρομή στέφθηκε για μια ακόμη χρονιά με μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες του κάμπινγκ, θέτοντας ψηλά τον πήχη για τις εξορμήσεις στα επόμενα κάμπινγκ. Το 10ο κάμπινγκ της Πορείας συνεχίζεται τις επόμενες μέρες, με το μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη την Τετάρτη, για τη Μικρασιατική Καταστροφή την Πέμπτη, τη θεατρική βραδιά και το beach party την Παρασκευή και φυσικά το λαϊκό-παραδοσιακό γλέντι του Σαββάτου!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το