Δραματική είναι η κατάσταση στη χώρα της Καραϊβικής μετά την ισχυρή δόνηση των 7,2 Ρίχτερ που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και προξένησε τεράστιες ζημιές.
Τα φονικά Ρίχτερ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 304 ανθρώπους ανακοίνωσε ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Τζέρι Τσάντλερ. Στο μεταξύ, έχει αναφερθεί πως, τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι είναι τραυματίες ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων.
Τα νοσοκομεία έχουν ήδη γεμίσει με τραυματίες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις δυνατότητές τους να φροντίζουν ασθενείς με τις εικόνες που ταξιδεύουν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αποτυπώνουν την τραγωδία που συντελείται.
Οι «πληγωμένες» από τον κύριο σεισμό υποδομές, το βράδυ του Σαββάτου, δέχθηκαν ένα επιπλέον «χτύπημα» καθώς ένας νέος μετασεισμός, μεγέθους 5,9 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 8 χλμ. (EMSC), έπληξε τη χώρα.
«Μέγιστη ανθρωπιστική καταστροφή»
Η Αϊτινή επικεφαλής της οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά – Save the Children», Λέιλα Μπουράλα, δήλωσε ότι θα περάσουν μέρες μέχρι να εκτιμηθεί η κατάσταση αλλά «υπάρχει μέγιστη ανθρωπιστική καταστροφή».
Εκπρόσωπος της UNICEF εξήγησε πως «κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει διά ξηράς στις πληγείσες περιοχές. Μόνο αεροπορικώς μπορούμε να πάμε». Ωστόσο τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να σταλούν προμήθειες και ιατροφαρμακευτικό υλικό σε δύο νοσοκομεία στην πληγείσα περιοχή, στο νότο της Αϊτής.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Αριέλ Ανρί κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα ενός μήνα, ενώ ήδη οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα στείλουν βοήθεια σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Καραϊβικής.
Όπου φτωχός…
Το χτύπημα του Εγκέλαδου βρίσκει την Αϊτή σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, λόγω της πολιτικής κρίσης που βιώνει μετά τη δολοφονία του προέδρου της, και των δυσχερών οικονομικών δεδομένων της. Επιπλέον, η Αϊτή δεν έχει κατορθώσει να «αναρρώσει» από τον φονικό σεισμό των 7 Ρίχτερ του 2010.
Στον σεισμό των 7 Ρίχτερ του 2010, υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν περίπου 300.000 άνθρωποι, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν και περίπου 1,5 εκατ. έμειναν άστεγοι. Επίσης, ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να ζήσουν αλλού.
Εκείνος ο σεισμός είχε γίνει αισθητός ακόμη και στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, ενώ επί δύο εβδομάδες μετά τον κύριο σεισμό το νησί κουνιόταν από μεγάλες δονήσεις, που κατέστρεψαν ό,τι είχε διασωθεί από τα 7 Ρίχτερ: το λιμάνι του Πορτ-ο-Πρενς, νοσοκομεία, το αεροδρόμιο, τις υποδομές των τηλεπικοινωνιών, περισσότερα από 300.000 κτίρια. Επίσης, το κτίριο του Κοινοβουλίου και τον καθεδρικό ναό.
Παρά την άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και την ανθρωπιστική βοήθεια, λόγω της καταστροφής των υποδομών, η ανακούφιση των πολιτών άργησε πολύ. Έξι μήνες μετά τον σεισμό η χώρα παρέμενε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζούσαν σε σκηνές, ενώ ήρθε η χαριστική βολή: μια επιδημία χολέρας, που σκότωσε περίπου 3.300 ανθρώπους.
e-prologos.gr