Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν με τα δίκυκλά τους την πορεία της πρωτεύουσας από το Πεδίον του Άρεως για να περάσουν από το υπουργείο Εργασίας, τη Βουλή, την Υμηττού, την Αλεξάνδρας, την Πανόρμου και να καταλήξουν στο Πολυτεχνείο.
Στην κινητοποίηση κατά της εργοδοτικής ασυδοσίας σε βάρος τους συμμετείχαν οδηγοί από πολλές περιοχές της Αθήνας με βασικό αίτημα να ψηφιστεί άμεσα ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, που να κατοχυρώνει πλήρως τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Νωρίτερα το σωματείο εργαζομένων σε ιδιωτικά και δημόσια ταχυδρομεία προχώρησε σε περιφρούρηση κατά της «εργολαβιοποίησης» στο κτίριο της «ΕΛΤΑ» και «ΕΛ.ΤΑ. COURIER», τονίζοντας πως στρώνει τον δρόμο της καταπάτησης στα εργασιακά δικαιώματα.
Στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, συνέχισαν με μοτοπορεία και έφτασαν στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Παράλληλα, με την υποχρεωτική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στον Επισιτισμό, την οποία διεκδικούν, τίμησαν τη μνήμη 15 συναδέλφων τους, που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια ενώ εργάζονταν.
«Σήμερα κορυφώνουμε τις κινητοποιήσεις μας. Εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν απεργούμε αλλά συντονιζόμαστε με τους συναδέλφους σε όλη τη χώρα και τιμούμε τη μνήμη δεκαπέντε συναδέλφων, που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Βασίλης Κεφάλας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής και μέλος της επιτροπής Αγώνα Διανομέων.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα καθεστώς, για 3,5 ευρώ την ώρα να σκοτωνόμαστε. Θέλουμε υποχρεωτική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας, η οποία εμποδίζεται από νόμους μνημονιακούς, για αυτό και ζητάμε αυτοί να καταργηθούν» σημείωσε.
Οι διανομείς ζητούν την πλήρη ασφάλιση όλων των συναδέλφων τους, εταιρικό μηχανάκι το οποίο θα συντηρείται από την επιχείρηση, καύσιμα και κράνος και εκτεταμένους έλεγχους από τον ΕΦΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας με πρόστιμα, ακόμα και κλείσιμο της επιχείρησης, για παραβίαση της εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας.
«Να πληρωνόμαστε νυχτερινά, αργίες και υπερωρίες. Και επειδή έρχεται Πάσχα είμαστε σε εγρήγορση για διάφορες πρακτικές, που ακολουθούν ορισμένοι εργοδότες για το δώρο» τόνισε ο κ. Κεφαλάς και συμπλήρωσε πως πρέπει να σταματήσει το «πληρώνω όποτε και όσο θέλω, απολύω όποτε θέλω».
e-prologos.gr